Εξαιρετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της επιτήρησης των συνόρων στον Εβρο ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, τονίζοντας ότι πλέον η προσοχή στρέφεται στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων.
Οπως είπε ο υφυπουργός σε δηλώσεις του από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται, η σκληρή δουλειά στον Εβρο συνεχίζεται (δείτε κάτω βίντεο από την εν εξελίξει επιχείρηση),«διότι θα συνεχίσουμε να υφιστάμεθα πίεση από την πλευρά της Τουρκίας» και «τώρα ασχολούμαστε με το κομμάτι των νησιών», καθώς «κατανοούμε ότι μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσουν οι μετανάστες στο κομμάτι των χερσαίων συνόρων , τώρα θα έρθουν προς την πλευρά των νησιών. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με πολλά νέα επιχειρησιακά μέτρα τα οποία παίρνουμε ενισχύουμε την άμυνά μας, την αποτροπή μας, την ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας».
Και στα νησιά, η αντίδραση των ελληνικών αρχών θα είναι σκληρή και αποφασιστική, προειδοποίησε ο κ. Στεφανής για να προσθέσει: «Εχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει, εμείς δεν αφήνουμε τον καιρό να είναι βοηθός μας. Εμείς, χθες το βράδυ, που είχε 4 με 5 μποφόρ, οι δυνάμεις μας ήταν έξω. Επιχειρούσαν παρ’ όλο που ήταν μηδενικές οι ροές, είμαστε εκεί. Τις δικές μας δυνατότητες, τις δικές μας αντιδράσεις εξετάζουμε και με αυτές επιχειρούμε να ρυθμίσουμε όλο το επιχειρησιακό περιβάλλον».
«Εμείς», τόνισε, «δεν ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το επιβάλουμε να πάνε όλα καλά. Είναι σαφές το μήνυμα το οποίο δίνουμε προς όλους. Τα σύνορα φυλάσσονται, οι άνθρωποι είναι παράνομοι μετανάστες, τους διαχειριζόμαστε ως τέτοιους. Βλέπετε τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται και όλη τη διαδικασία. Βλέπετε ότι έχουμε σταματήσει τις διαδικασίες ασύλου και το μήνυμα προς αυτούς είναι ξεκάθαρο: “Μην έρθετε στη χώρα μας”».
Οπως υπογράμμισε εξάλλου, η κατάσταση των τελευταίων ημερών στα σύνορα «έδωσε ένα εξαιρετικό καλό, αποκάλυψε τα υπέροχα αντανακλαστικά των Ελλήνων. Ομόνοια, σύμπνοια, φιλοπατρία, και το εισπράττουμε καθημερινά. Χιλιάδες μηνύματα από όλη την Ελλάδα, ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να μας προσφέρουν τον εαυτό τους. Παιδιά του σχολείου, γυναίκες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον στρατό. Ανθρωποι μεγάλοι σε ηλικία. Χθες δέχτηκα τηλεφώνημα βετεράνου 97 χρόνων, ο οποίος ζητά να πάει στις Καστανιές. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, η συνοχή, η αγάπη και η σύμπνοια θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μαζί βεβαίως με τις άκρως επαγγελματικές, ψύχραιμες και λελογισμένες επιχειρησιακές μας ενέργειες».
Οσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό κομμάτι, ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι πλέον «έχουμε επιθετική προωθημένη επιχείρηση και διασφάλιση των συνόρων» και τα αποτελέσματα είναι εμφανή».
«Θα πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε πως είναι άλλο το χερσαίο περιβάλλον, άλλο το θαλάσσιο. Πολύ πιο περιορισμένο το χερσαίο, πολύ πιο εκτεταμένο κι απρόβλεπτο το θαλάσσιο. Το γνωρίζουμε, ζούμε σε αυτό, το υπηρετούμε χρόνια. Είναι εξαιρετική η συνεργασία Λιμενικού και Ενόπλων Δυνάμεων, τα αποτελέσματα είναι ορατά», επανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.
Στη Λέσβο το αρματαγωγό «Ρόδος»
Στη Μυτιλήνη, εν τω μεταξύ, κανείς από τους αλλοδαπούς αφιχθέντες στο νησί μετά την 1η Μαρτίου δεν μεταφέρεται στο ΚΥΤ της Μόριας. Αποτέλεσμα είναι μεγάλο τμήμα του κεντρικού λιμένα να θυμίζει άτυπο καταυλισμό, μέχρι να προωθηθούν οι περίπου 500 παράνομα εισελθόντες σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.
Ως προσωρινό μέτρο, για τη διαμονή οικογενειών και μόνο, στο λιμάνι της Μυτιλήνης έφθασε το αρματαγωγό «Ρόδος» του Πολεμικού Ναυτικού.
To αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταφέρει σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα τους μετανάστες, oι οποίοι στη συνέχεια θα απελαθούν χωρίς να καταγραφούν, βάσει των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.