Ο υπουργός Ενέργειας στο βήμα του συνεδρίου της Hellenic Association for Energy Economics | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Σταθάκης: Και ρεύμα θα έχουμε και η ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει

Ο υπουργός επιμένει ότι η ρευστότητα της επιχείρησης είναι διασφαλισμένη, ενώ για μία ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος
Protagon Team

Τη διαβεβαίωση ότι «θα έχουμε ρεύμα το 2020» και ότι η «ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει»,  έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση που διοργανώνει στην Αθήνα η Hellenic Association for Energy Economics.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η Επιχείρηση είναι πια «κλινικά νεκρή» και δεν αποτελεί παρά μία «βόμβα» χρεοκοπίας που θα σκάσει στα χέρια της επομένης κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης επέμεινε κατά την παρέμβασή του ότι η ρευστότητα της επιχείρησης είναι διασφαλισμένη, ενώ απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων.

Η Ελλάδα από το 2020 θα αποτελεί σημείο εισόδου για τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της περιοχής, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το 2020 θα λειτουργούν τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ όσο και ο ελληνοβουλγαρικός, ενώ ήδη – όπως είπε – έχει υλοποιηθεί η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «εργαζόμαστε για τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, εξηλεκτρισμό των μεταφορών, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μετά το 2050 ενώ έκανε ειδική μνεία στις διασυνδέσεις των νησιών που θα επιτρέψουν την κατάργηση της χρήσης πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στην ΔΕΗ, ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε ότι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος είναι μια σχεδόν χρεωκοπημενη επιχείρηση. Σημείωσε επίσης το κόστος της ενέργειας για την βιομηχανία είναι διπλάσιο σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στην επόμενη.

Ο κ. Σκρέκας περιέλαβε στις προτεραιότητες την ασφάλεια εφοδιασμού με ανταγωνιστικό κόστος, την ύπαρξη πολλαπλών επιλογών για τους καταναλωτές, την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάγκη για επενδύσεις στα δίκτυα προειδοποιώντας για κίνδυνο σοβαρών διακοπών στην ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι.

Ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα Ενέργειας, Γιώργος Αρβανιτίδης, παρατήρησε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2050 με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την αποθήκευση ενέργειας. Ζήτησε επίσης εθνική συνεννόηση για την ΔΕΗ προκειμένου να προσδιοριστεί ο νέος ρόλος της επιχείρησης στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και της περιοχής.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς τόνισε τέλος ότι για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ενέργεια και το κλίμα απαιτείται ολιστική προσέγγιση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευσης, εξηλεκτρισμού, εξοικονόμησης και ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια και την βιομηχανία, αλλά και αλλαγές στον σχεδιασμό των πόλεων και τις χρήσεις γης.