Στη δική του ομιλία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε αρχικώς το γενικό πλαίσιο, ότι δηλαδή ο λαός έδωσε «ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», για να περάσει εν συνεχεία σε μία αναλυτική τοποθέτηση στα ζητήματα του τομέα ευθύνης του.
Τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας τα τοποθέτησε στο ειδικό πλαίσιο της ΕΕ και της Δύσης, αλλά και μέσα στο «παγκόσμιο περιβάλλον της ρευστότητας και των γεωπολιτικών αλλαγών». Η οικονομία της Ελλάδας είπε «επί μία δεκαετία πορεύεται επί ξηρού ακμής, με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος». Μάλιστα «τα τελευταία 4,5 χρόνια» με «δημιουργική ασάφεια, αυταπάτη και ιδεοληψίες». Για αυτό τελεί «υπό την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών της».
- Απαρίθμησε τις υστερήσεις: χαμηλές πτήσεις στη μεγέθυνση, ανεργία πάντα υψηλή, ασταθή δημοσιονομικά, υποχωρούσα ανταγωνιστικότητα, συρρικνούμενη παραγωγική δυναμικότητα, διογκωμένο ιδιωτικό χρέος, υψηλά «κόκκινα» δάνεια».
- Εκανε τον λογαριασμό: η χώρα δεν έχει επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα, η ρευστότητα δημοσίων οργανισμών έχει επιδεινωθεί, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται, ενώ υφίστανται πάντα περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.
Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Σταϊκούρας, αποβλέπει στο να καταστεί η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα κατ’ αυτόν τον τρόπο:
- Με ενίσχυση του εισοδήματος όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων.
- Με ανάπτυξη σε υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με ευημερία, για όλες και όλους.
Οσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, ο υπουργός είπε ότι προέχει η αξιολόγησή τους, ο καθορισμός και η υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα υπουργεία, η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο φορολογικό σύστημα αναμένονται αλλαγές, με πρώτο βήμα την άμεση κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης όπου θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η οριστική ρύθμιση των 120 δόσεων.λλά και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Για το τραπεζικό σύστημα προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να αποτελέσουν, εκ νέου, μοχλό ανάπτυξης, μέσω της επανεκκίνησης χρηματοδότησης, με υγιή όμως τρόπο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτό θα γίνει με ενίσχυση του ενεργητικού των τραπεζών κατόπιν ρύθμισης του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.
Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν προγραμματική δέσμευση, με σκοπό και την ενίσχυση των κρατικών ταμείων αλλά και την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης.
Ακρογωνιαίος λίθος των προγραμματικών δεσμεύσεών μας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα και η φθηνή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.