Ακόμα μία πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης στην Ελλάδα το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος εξήγησε ότι όλες οι πλευρές «επικαιροποιούν» συνεχώς τις εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες που θα έχουν στα ΑΕΠ η Covid-19 και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και γι’ αυτό τα ποσοστά αλλάζουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊκούρας στις 18 Μαρτίου προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει οριακή ανάπτυξη το 2020 (εδώ), για να προχωρήσει σε μια σειρά αναθεωρήσεων επί τα χείρω τις επόμενες εβδομάδες.
Τώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το σενάριο που έχει στείλει η Αθήνα στην Κομισιόν κάνει λόγο για ύφεση «από 10% έως 13,2%», επιμένοντας ωστόσο ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα περιορισμού της μείωσες του ΑΕΠ κάπου μεταξύ 5% και 8% χάρη στο «οπλοστάσιο» των μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ που έχει λάβει, λαμβάνει και θα λάβει σε βάθος χρόνου.
O ίδιος σχολίασε ότι ακόμα και η ΕΚΤ στις εκτιμήσεις της για το βάθος της ύφεσης στην Ευρωζώνη έδωσε ένα πολύ μεγάλο εύρος «από 5% μέχρι 12%».
Οπως παρατήρησε πάντως, αν υπάρξει ένας επιπλέον μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι επιπλέον 2,5 με 3%. Ειδικά στην Ελλάδα που έχει μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό μπορεί να υπερβαίνει το 3% για Ιούλιο και Αύγουστο.
Στα φορολογικά ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εστίαση-εποχιακό τουρισμό που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα (μείωση ΦΠΑ και προκαταβολής φόρου) ανάλογα με τις επιλογές που θα γίνουν από 1ης Ιουνίου. «Μετά τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει δρομολόγηση άλλων πολιτικών, με μονιμότερα χαρακτηριστικά, εφόσον θα έχουμε καλύτερη εικόνα της πορείας της υγειονομικής κρίσης του προϋπολογισμού και των ταμειακών διαθεσίμων» επισήμανε.
Εξάλλου, την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη πληρωμή στις επιχειρήσεις που θα έχουν κάνει αίτηση μέχρι τότε (η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή). «Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισ. ευρώ τις επόμενες 10 ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να γίνει γρήγορα κατανομή από τις τράπεζες για να πέσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία… Μέχρι την Τρίτη είχαν εγκριθεί περίπου 87 εκατ. δάνεια» είπε.
Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα δοθούν 2 δισ. ευρώ που μοχλευμένα θα είναι επτά δισ. «Αυτή τη στιγμή κάποια μεταβολή του τρέχοντος ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να συζητήσουμε» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.