Ιβιτς και Τζαβέλας, πριν ακόμα ξεσπάσει η κόντρα μεταξύ τους | IntimeSports
Επικαιρότητα

Στα social media μπαίνουν τα καλύτερα «αυτογκόλ»

Είναι δυνατόν, ένας παίκτης να κάνει like σε ανάρτηση που «κράζει» τον προπονητή του; Είναι και παραείναι. Διότι πίσω από την αναγνωρισιμότητα και τις αξιοζήλευτες αποδοχές του κρύβεται ένα «παιδί» της ηλικίας του σαν όλα τ' άλλα: άπειρο στη ζωή, ανώριμο να διαχειριστεί τη δημόσια εικόνα του, άμαθο στις κακοτοπιές
Sportscaster

Ο Γιώργος Τζαβέλλας είχε, ανέκαθεν, τη φήμη του «κακού παιδιού». Αγωνίζεται με υπερβολικό πάθος -πολλές φορές ξεπερνώντας τα όρια-, μπλέκει σε καυγάδες -ιδίως όταν παίζει απέναντι στον Ολυμπιακό-, έχει άποψη και δεν διστάζει να την εκφράσει, συνήθως με καθόλου «κομψό» τρόπο. Εχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες «παρεξηγήσεις»: με αντιπάλους του, με συμπαίκτες του στον σύλλογό του και στην Εθνική, με οπαδούς (ακόμη και της δικής του ομάδας), με τους προπονητές του. Του αρέσει να προκαλεί: στο γήπεδο, στα αποδυτήρια, στο Διαδίκτυο. Αν και αμυντικός, οι «επιθέσεις» μέσω των social media είναι… το φόρτε του.

Το τελευταίο του ιντερνετικό «χτύπημα» ήταν η ειρωνική του ανάρτηση για τον πρώην προπονητή του στον ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ιβιτς, που -ουσιαστικά- τον έδιωξε από την Τούμπα τον περασμένο Γενάρη, αφού προηγουμένως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο διεθνής παίκτης είχε μειωμένη απόδοση στον αγώνα της ομάδας του με τον Ατρόμητο. Αμέσως μετά το παιχνίδι της Εθνικής στις Βρυξέλλες (1-1 με το Βέλγιο), ο Τζαβέλλας ανέβασε μια φωτογραφία από το «Ρουά Μποντουέν» με το σχόλιο «με μειωμένη απόδοση» και τα hashtags #παντελόνια, #φούστες. Πλέον, ο ποδοσφαιριστής βγάζει το ψωμί του στην Τουρκία (Αλάνιασπορ). Το ότι «έκραξε» τον Ιβιτς δεν θα είχε την παραμικρή σημασία, εάν δεν είχε κάνει τον ΠΑΟΚ άνω κάτω.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας με την φανέλα της Εθνικής μας

Τέσσερις παίκτες του «Δικέφαλου του Βορρά» έσπευσαν να κάνουν like στην «μπηχτή» του Τζαβέλλα εναντίον του προπονητή τους. Από τον Πούγγουρα (που έχει παίξει μόνο σε ένα ματς εφέτος) ή από τον Ζάιρο (που έχει παραχωρηθεί ως δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα) δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Από τους άλλους δυο, όμως; Ο Δημήτρης Πέλκας και ο Γιάννης Μυστακίδης είναι βασικοί, και το γεγονός ότι επιδοκίμασαν ένα ειρωνικό σχόλιο για τον προπονητή τους ενόχλησε -όπως ήταν φυσικό- τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Ασφαλώς, και τον ίδιο τον Ιβιτς που τους εμπιστεύεται.

Η εξήγηση που έδωσε ο ίδιος ο Μυστακίδης -δημοσίως- για το ατόπημά του θυμίζει τις απίθανες δικαιολογίες που εφευρίσκουν οι μαθητές, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες των αταξιών τους. Είδε -λέει- τη φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς της Εθνικής και έκανε like, επειδή δεν είχε προσέξει το σχόλιο που τη συνόδευε. Οταν το παρατήρησε, το διέγραψε. Λίγοι τον πίστεψαν, όμως -πιθανότατα- είπε την αλήθεια. Οποιος τύχει να γνωρίσει από κοντά έναν σπουδαίο αθλητή, δεν θα δυσκολευθεί να αντιληφθεί κάτι που οι περισσότεροι ξεχνάμε: ότι πίσω από τη μεγάλη του αναγνωρισιμότητα και τις αξιοζήλευτες αποδοχές του, κρύβεται ένα «παιδί» της ηλικίας του σαν όλα τ’ άλλα: άπειρο στην εκτός γηπέδου ζωή, ανώριμο να διαχειριστεί τη δημόσια εικόνα του -να μετρήσει τις επιπτώσεις των πράξεων ή των λόγων του- άμαθο στις κακοτοπιές των social media, τις οποίες δεν καταφέρνουν να αποφύγουν άνθρωποι πολύ πιο ώριμοι, μορφωμένοι και -υποτίθεται- συγκροτημένοι.

Ποδοσφαιριστές και social media συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, και ο ΠΑΟΚ έχει πικρή πείρα από αυτόν τον επικίνδυνο συνδυασμό. Μια ανάρτηση του Εργκους Κάτσε με την μπλούζα της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης UCK, πριν από μερικά χρόνια, ουσιαστικά έθεσε τον διεθνή αλβανό μέσο στο περιθώριο, αν και ο νεαρός ποδοσφαιριστής ορκιζόταν πως δεν είχε ιδέα για το τι συμβόλιζε. Λίγες ημέρες μετά τον αλήστου μνήμης ναζιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Κατίδη (της ΑΕΚ), στον λογαριασμό του Κλάους Αθανασιάδη στο Instagram ανέβηκε το σχόλιο «πού είσαι ρε… Παπαδόπουλε», με φωτογραφία του δικτάτορα. Τότε, ο Κλάους είχε ενημερώσει -μέσω Twitter- πως ο λογαριασμός ήταν «μαϊμού». Κι αν για εκείνο το περιστατικό δεν έφταιγε, το επόμενο παραλίγο να τον «κάψει». Μετά την ήττα του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη, και ενώ το κλίμα στην ομάδα ήταν βαρύ (είχε προηγηθεί κι αυτή από την Καραμπάγκ στην Τούμπα), ο Αθανασιάδης πόσταρε μια φωτογραφία του από το πάρτι του (φίλου του) Σιανίδη, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιβάν Σαββίδη. Επίσης, πιτσιρικάδες των ακαδημιών είχαν φωτογραφηθεί γυμνοί, ενώ υπήρξαν likes σε ανάρτηση του Μπακασέτα για τη νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ!

Οι περιπτώσεις αθλητών που έπαιξαν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και… κάηκαν, είναι πολλές. Μια ατυχής ανάρτηση, ένα share, ένα like, ένα hashtag, μπορεί να καταστρέψει στη στιγμή ό,τι με κόπο έχτιζαν επί χρόνια

Ο Τζαβέλλας ανήκει σε άλλη κατηγορία. Σε όλες τις περιπτώσεις είχε πλήρη επίγνωση ότι θα προκαλέσει – και αυτό ακριβώς επεδίωκε. Οταν, για παράδειγμα, έκανε την περιβόητη ανάρτηση για τον (τότε) προπονητή του, Αγγελο Αναστασιάδη, «Η Παναγιά και το ψέμα δεν πάνε μαζί…», ήξερε πολύ καλά ότι θα κατέληγε να προπονείται με τους Νέους. «Είμαι απότομος και παρορμητικός», έχει παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του. Χάρη σε αυτό το «κουσούρι» του, ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΟΚ έκανε πολλούς φίλους και -πολλούς περισσότερους- εχθρούς.

Με την πεποίθηση (που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα) πως ο κόσμος του Ιντερνετ χαρακτηρίζεται από μια ελαφρότητα, η οποία σου επιτρέπει να εκφράζεσαι χωρίς περιορισμούς και επιπτώσεις, οι πλέον ανόητοι βγάζουν στα social media τα εσώψυχά τους, για να μετανιώσουν αμέσως μετά. Προ ημερών, ο Αντι Λίλα, ο αλβανός χαφ του ΠΑΣ Γιάννενα, σε μια δεκάλεπτη συζήτησή του με έναν ιμάμη και έναν συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα της Αλβανίας -η οποία μεταδόθηκε live στο Facebook- χλεύαζε τους συχνούς αγιασμούς που γίνονται στον ΠΑΣ και το προσκύνημα σε ένα μοναστήρι, στο οποίο τους οδήγησε ο προπονητής του Γιάννης Πετράκης. Λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στον αγιασμό «έκανα πίσω για να μην πέσει πάνω μου ούτε μια σταγόνα» και ότι του Μητροπολίτη «δεν του φίλησα το χέρι αλλά το άρπαξα και το έσφιξα». Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα είπε, αλλά ότι τα είπε στην κάμερα πιστεύοντας πως θα μείνουν κρυφά. Τώρα, για να μην τον διώξει η ομάδα του, προσπαθεί να πείσει ότι δεν ήθελε να ειρωνευτεί τον Χριστιανισμό…

Ο Χρήστος Αραβίδης της ΑΕΚ

Το περασμένο Φθινόπωρο ο Χρήστος Αραβίδης, της ΑΕΚ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Προτιμώ τα παιχνίδια που γίνονται μέσα στο γήπεδο. Οχι, αυτά που γίνονται πίσω από την πλάτη μου. Η πιο μεγάλη τέχνη είναι, να ξέρεις να αποχωρείς την κατάλληλη στιγμή. Και, συνήθως, η έξοδος βρίσκεται εκεί που ήταν η είσοδος». Τι ήθελε να πει; Απολύτως τίποτε. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε απολογούμενος ενώπιον του Ντούσαν Μπάγεβιτς, και ζήτησε συγγνώμη. Η οποία έγινε δεκτή… μέχρι το καλοκαίρι.

Οι ποδοσφαιριστές δεν κινδυνεύουν μόνον από την ελαφρότητά τους, αλλά και από τις προβοκατόρικες ερωτήσεις που τους απευθύνουν οι ακόλουθοί τους στα social media, οι οποίοι -καμιά φορά- εμφανίζονται ως οπαδοί τους για να τους «κουρδίσουν». Ενας άλλος, μεγάλος κίνδυνος είναι οι ψεύτικοι λογαριασμοί. Τον περασμένο Ιούλιο «την πάτησε» ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Μέσω ενός προφίλ στο Facebook, με το όνομά του, γίνονταν ανήθικες προτάσεις και παρενοχλήσεις σε κοπέλες. Οπως αποδείχτηκε, ο Ουκρανός δεν γνώριζε το παραμικρό.

Οι περιπτώσεις αθλητών -όχι μόνον ποδοσφαιριστών- που έπαιξαν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και… κάηκαν, είναι πολλές. Μια ατυχής ανάρτηση, ένα share, ένα like, ένα hashtag, μπορεί να καταστρέψει στη στιγμή ό,τι με κόπο έχτιζαν επί χρόνια. Δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Μάλιστα, στο εξωτερικό, όλο και περισσότεροι διάσημοι αναθέτουν την ιντερνετική τους δραστηριότητα σε ειδικούς. Που κάνουν, και αυτοί, τις «γκάφες» τους. Προ ημερών, οι ακόλουθοι του Αντρές Ινιέστα στο Facebook διάβασαν ένα post του σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, το οποίο έγραφε πως ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Αθήνα και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο Ινιέστα στην Ελλάδα; Η Μπαρτσελόνα θα παίξει με τον Ολυμπιακό; Δεν έβγαζε νόημα.

Πολύ περισσότερο, επειδή στη φωτογραφία που συνόδευε την ανάρτηση εικονιζόταν ο μπασκετμπολίστας της Ρεάλ Μαδρίτης, Σέρχιο Γιουλ. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για μια μεγαλοπρεπέστατη «πατάτα» του ανθρώπου που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς και των δυο αθλητών. Ο οποίος μπέρδεψε το προφίλ του Ινιέστα με αυτό του Γιούλ, που -πράγματι- ήρθε στην Αθήνα για τον αγώνα της Ρεάλ με τον Ολυμπιακό για την Ευρωλίγκα. Αλλά, λίγο το κακό. Κανενός η καριέρα δεν καταστράφηκε, επειδή γράφτηκε πως θα επισκεφθεί την Ελλάδα.