Ο Ερντογάν δεν πτοείται ούτε από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ούτε από νουθεσίες Ευρωπαίων και Αμερικανών και προχωρά σταθερά το σχέδιό του για «δύο κράτη στην Κύπρο», παρά τα σαφή μηνύματα που λαμβάνει από τη διεθνή κοινότητα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό.
Λίγο πριν την αναχώρησή του για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο (έφθασε στις 15.00 της Δευτέρας, δείτε το σχετικό βίντεο κάτω) ο τούρκος πρόεδρος έδειξε ξανά τις προθέσεις του με μία ακόμη μεγαλόστομη δήλωση: ότι εφεξής οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα γίνοντας από «δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη».
«Είμαστε υπέρ της λύσης δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών», επανέλαβε. «Γιατί εμείς περάσαμε 40 – 50 χρόνια με τα λόγια τους και δεν μπορέσαμε να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Πλέον αυτή η εποχή τέλειωσε, έκλεισε. Από δω και πέρα λύση δύο κυρίαρχων, ίσων κρατών. Το αφήγημα περί μειονότητας δεν το αποδεχόμαστε. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», διεμήνυσε.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όσους είναι υπέρ της λύσης. Η λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση της πραγματικότητες στο νησί. Εάν υπάρχει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών […] Και να μην ξεχνάτε ότι παρά τις δυσκολίες η “ΤΔΒΚ”είναι ένα κράτος (σ.σ. ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζεται απο τη διεθνή κοινότητα) που στέκεται στα δικά του πόδια. Η δημοκρατία του διευρύνεται, η οικονομία του προχωρά στο μέλλον με σταθερά βήματα. Η Τουρκία και κάθε μέλος του τουρκικού λαού, όπως και χθες έτσι και σήμερα κι αύριο, θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους Τουρκοκύπριους», διαβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την παρουσία αντιπροσωπείας της βουλής του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα, είπε ότι «αποτελεί προσπάθειά μας η εγκαθίδρυση και διεύρυνση σε ανώτατο επίπεδο τέτοιων σχέσεων με διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτά θα συνεχιστούν».
Το πρωί ο επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν ανήρτησε βίντεο για την τουρκική εισβολή (σ.σ. «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο», την αποκάλεσε) με πλάνα από τις δικοινοτικές ταραχές προ του 1974 και τον Αττίλα.
«Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν στενά με τον ΟΗΕ για δεκαετίες για την προώθηση της διαρκούς ειρήνης. Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε μια λύση δύο κρατών», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.
Οι μεγαλοστομίες Ερντογάν, οι εκπλήξεις και «τα καλά νέα» που υπόσχεται για τους Τουρκοκυπρίους ο τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται ωστόσο να πείθουν, καθώς σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου στο θέατρο της υποδοχής του «μεγάλου ηγέτη» δεν θα συμμετάσχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, ΡΤΚ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και ΚΚΔ (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας).
Η λέξη «προδότες» «έπαιξε» -όπως ήταν επόμενο- μονομιάς σε όλα τα τουρκικά μεσα, ενώ ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, έκανε λόγο για ιστορική προδοσία κατηγορώντας τα μέλη και τους βουλευτές των κομμάτων αυτών ότι είναι σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, είπε για το μποϊκοτάζ στην ειδική συνεδρία της «βουλής» του ψευδοκράτους με ομιλητή τον Ταγίπ Ερντογάν: «Δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται η ίδια γλώσσα, οι ίδιοι χαρακτηρισμοί. Ιδια κατάσταση εδώ και δεκαετίες, με την οποία ελπίζουν να ωφεληθούν από τη συντήρηση της εχθρότητας, της έντασης και της σύγκρουσης».
«Εσείς», απάντησε στον Τατάρ, «συνεχίστε να ελπίζετε σε όφελος από την ένταση και την σύγκρουση. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για διάλογο και ειρήνη, εντός και εκτός».
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» τα σενάρια για τις ανακοινώσεις Ερντογάν έχουν ως εξής:
1. «Δύο κράτη»: Ο τούρκος πρόεδρος θα επαναλάβει τη σθεναρή θέση της χώρας του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή που ακολουθούν μετά τον Κραν Μοντάνα με αποκορύφωμα την πρόσφατη άτυπη πενταμερή κατά την οποία ο κατοχικός ηγέτης έθεσε το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει η ανακοίνωση πιθανότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για «διεργασίες που συνεχίζονται εδώ και μακρύ χρονικό διάστημα». Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι στο ψευδοκράτος βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα πενταμελής αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν. Στις αρχές της εβδομάδας είχε επισκεφθεί τα κατεχόμενα και αντιπροσωπεία της πρεσβείας του Πακιστάν στην Άγκυρα.
2. Βαρώσι: Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται δεδομένο ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις για την περίκλειση περιοχή της Αμμοχώστου. Το πιθανότερο είναι να καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες κατά την επίσκεψη του στο Βαρώσι, να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακινήτων των κατεχομένων για επιστροφή στην πόλη τους υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από στρατιωτική σε πολιτική, ενώ θα εγκαινιάσει το μετζίτ του Μπιλάλ Αγά (τζαμί των βακουφιών αναφέρεται) και τον «εθνικό κήπο» του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Είναι επίσης πολύ πιθανόν να ανακοινώσει το άνοιγμα της παραλίας της περιοχής και να εξαγγείλει τουρκικές επενδύσεις στην περιοχής.
3. Στα σενάρια είναι και τα εγκαίνια βάσης drones στο Λευκόνοικο οπλισμένα και μη. Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος τύπου SIHA προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο τον Απρίλιο του 2019.
4. Μέσα στις ανακοινώσεις είναι και η δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο για το οποίο γινόταν λόγος σε τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα εδώ και αρκετούς μήνες
5. Το πέμπτο σενάριο αφορά «καλά νέα» για το φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου από τα αποτελέσματα των παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων των τουρκικών σεισμογραφικών και γεωτρύπανων πέρυσι στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Haber Kibris o τούρκος πρόεδρος μετά την ιστορική –όπως χαρακτηρίζεται– ομιλία του σήμερα στη «βουλή» του ψευδοκράτους για τα «καλά νέα», θα πάει στην Κερύνεια όπου θα τελέσει τα εγκαίνια του πλοίου-μουσείου για την τουρκική εισβολή του 1974.
Το πρωί της Τρίτης ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει την προσευχή της Γιορτής των Θυσιών στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά και μετά την παρέλαση, όπου αναμένεται να στείλει κάποια μηνύματα, θα κάνει μια σειρά από εγκαίνια.
Η τουρκική εφημερίδα Τurkiye γράφει, επικαλούμενη ανώτερες πηγές, ότι η επίσκεψη θα έχει ιστορικό χαρακτήρα και θα υπάρξουν εξελίξεις που «θα αλλάξουν το μέλλον της Κύπρου».
Η πιο σημαντική από τις «εκπλήξεις» που θα ανακοινώσει ο τούρκος πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τις τουρκικές Δημοκρατίες.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στα κατεχόμενα βρίσκονται αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν.
Την ώρα της ομιλίας του τούρκου προέδρου στη «βουλή» του ψευδοκράτους, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Αναγέννησης έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο. Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη «βουλή», θα εταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.
Στη συνάντηση του με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους.
Ο τούρκος πρόεδρος με τον τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα, ενώ το βράδυ θα κηρύξουν μαζί την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα «διασημοτήτων» στο πλαίσιο του «διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου».