Στα 81 χρόνια του έφθασε αισίως ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (World Economic Forum – WEF), και ακόμη επιθυμεί να «δίνει το παρών» στο πλανητικό οικονομικοκοινωνικό γίγνεσθαι.
Στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός οικονομολόγος δηλώνει υπερήφανος για το δημιούργημά του (από το 1971, και με στόχο την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή οικονομία του αμερικανικού μάνατζμεντ) αναπτύσσοντας την… «καθαρή θέση» -και με την οικονομική σημασία του όρου- της ανεξαρτησίας του WEF: «Εχουμε προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. δολαρίων και έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο καμία εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το 0,3% του προϋπολογισμού μας. Οχι, δεν ασκούμε παρασκηνιακώς πολιτική πίεση».
Συμμετοχές και απουσίες
Εφέτος 3.200 ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη θα μεταβούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτούς θα προστεθούν 300 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και δημοσιογράφοι. Βάσει όσων έως τώρα είναι γνωστά, οι ηχηρές πολιτικές απουσίες από την εφετινή διοργάνωση θα είναι αυτές του Ντόναλντ Τραμπ, του Εμανουέλ Μακρόν και της Τερέζα Μέι.
Οι στόχοι του εφετινού μίτινγκ καθορίζονται από τον ίδιο τον Σβαμπ σε ένα άρθρο του στην ιστοσελίδα του WEF: «Ευελπιστώ ότι η εφετινή συνάντηση στο Νταβός μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά τη δράση σχετικά με το κλίμα, να συμβάλει περαιτέρω στη συλλογική προσπάθεια προς επίλυση προβλημάτων παγκοσμίων διαστάσεων όπως απαιτεί η παγκοσμιοποίηση».
Η σύνοδος κορυφής, λέει ο Σβαμπ στο Spiegel, δεν έχει ποτέ στραφεί σε επιμέρους συμφέροντα, θέτει ως μοναδικό μέλημά της την εμπέδωση του διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων και των εταιρειών, διότι καμία από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων.
Η σύνοδος κορυφής που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στις νέες αρχιτεκτονικές που θα εφευρεθούν κατά την «4η Βιομηχανική Επανάσταση», δηλαδή στο ψηφιακό παρόν και μέλλον μας. Αρχιτεκτονικές οι οποίες θα εξισορροπήσουν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στις κοινωνίες, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα όσων έχουν χάσει αυτή την εξελικτική διαδικασία του καπιταλισμού – αιτήματα για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.
Η Μέρκελ στην Κομισιόν
Ο Σβαμπ κάνει και μία πολιτικής σημασίας δήλωση στους συμπατριώτες του του περιοδικού Spiegel: επιθυμεί να δει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην προεδρία της Κομισιόν δηλαδή, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, επειδή «η Ευρώπη έχει ανάγκη μία προσωπικότητα με την αξιοπιστία της και με την εμπειρία της, μία ηγέτιδα η οποία μπορεί να ερμηνεύσει πολιτικά τις επιταγές των καιρών για εξισορρόπηση της παγκοσμιοποίησης».
Δείτε ένα βίντεο με τις στοχεύσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός για το τρέχον έτος: