Γυναίκα που έχασε σύζυγο και δύο παιδιά στις επιθέσεις θρηνεί στην κηδεία τους | REUTERS/Thomas Peter
Επικαιρότητα

Σρι Λάνκα: Οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν αλλά δεν ενημέρωσαν για τις επιθέσεις

Σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Σρι Λάνκα εξελίσσεται η έρευνα για τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενες ενέργειες
Protagon Team

Λεπτομέρειες για τη δράση των βομβιστών αυτοκτονίας των φονικότατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα φέρνει στο φως η έρευνα των Αρχών, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν πυρήνες που σχεδιάζουν και νέα χτυπήματα. Παράλληλα, ερωτήματα –αναπάντητα για την ώρα- προκαλεί και η ολιγωρία των Αρχών που φαίνεται ότι είχαν πληροφορίες για προετοιμασίες, αλλά δεν τις αξιοποίησαν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας είχε επισημάνει, από τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, ότι ο ίδιος και οι υπουργοί του δεν είχαν ενημερωθεί.

Χθες υπήρξαν σαφέστερες αναφορές –αυτή τη φορά από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου- ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα απέκρυψαν σκόπιμα προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. «Οι πληροφορίες ήταν εκεί, αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα», είπε ο Λακσμάν Κιριέλα.

Πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά εκκλησιών, ξενοδοχείων και πολιτικών είχαν ληφθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ινδίας στις 4 Απριλίου. Αργότερα, στις 7 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα, αλλά οι πληροφορίες δεν κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση.

«Κάποιος ελέγχει αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παίζει πολιτικά παιγνίδια. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η κυβέρνηση επισήμανε ότι ενημερωτικό σημείωμα των υπηρεσιών πληροφοριών για επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που επίσης δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Σιρισένα.

Η αντιπαράθεση για το αν και κατά πόσο υπήρχε ενημέρωση θεωρείται ότι έρχεται σε συνέχεια της αντιπαλότητας ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πρώτου να αποπέμψει τον δεύτερο τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανδρας θρηνεί πάνω από τον τάφο συγγενή του που σκοτώθηκε στην επίθεση (REUTERS/Athit Perawongmetha)

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, δια της πρεσβευτού Αλάινα Τέπλιτς, επισήμαναν ότι όχι μόνο δεν είχαν πρότερη πληροφόρηση για τις επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά και ότι υπάρχουν ομάδες που ακόμη απεργάζονται σχέδια για νέες επιθέσεις στη χώρα.

«Οι τρομοκράτες μπορεί να χτυπήσουν χωρίς προειδοποίηση. Τα συνήθη μέρη είναι εκεί όπου υπάρχει πολύς κόσμος, δημόσιοι χώροι», πρόσθεσε.

Ενα περιστατικό που έγινε την Τρίτη μοιάζει να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους, ενώ δείχνει και την (εκ των υστέρων) αυξημένη επιφυλακή. Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη σε μηχανή, στη οποία τα στελέχη της υποπτεύονταν πως μπορεί να είχε τοποθετηθεί βόμβα. Τελικά αποδείχτηκε ότι στη μηχανή, που ήταν σταθμευμένη κοντά σε κινηματογράφο, δεν υπήρχαν εκρηκτικές ύλες.

Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία την περασμένη Κυριακή, για τους Καθολικούς Κυριακή του Πάσχα, φθάνει πλέον τους 359 νεκρούς, σχεδόν 30 περισσότεροι από την τελευταία καταμέτρηση.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δεκάδες όμως είναι και αυτοί που έχουν υποκύψει στα τραύματά τους.

Περίπου 35 ήταν οι νεκροί από χώρες εκτός Σρι Λάνκα, όπως η Βρετανία, η Δανία και η Κίνα.

Όπως  μετέδωσε το δίκτυο TV2 επικαλούμενο τον πρεσβευτή της Δανίας στην Ινδία, δύο Δανοί εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι ύστερα από τις επιθέσεις Σρι Λάνκα. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών Δανών στις εκρήξεις: είναι τα τρία παιδιά του Αντερς Χολς Πόβλσεν, του πλουσιότερου Δανού.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, κατά σχεδόν πάγια τακτική των τζιχαντιστών ακόμη και αν τα στελέχη του δεν σχετίζονται άμεσα με τις επιθέσεις. Υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τη σφαγή 50 προσκυνητών σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, την οποία διέπραξε αυστραλός ακροδεξιός τον Μάρτιο.

Οι Αρχές επιρρίπτουν αντίθετα την ευθύνη σε μια τοπική, ελάχιστα ισλαμιστική οργάνωση. Ενας από τους εννέα βομβιστές αυτοκτονίας ήταν γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Αμυνας και ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσαν ότι τέθηκαν υπό κράτηση άλλοι 18 άνθρωποι. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των συλληφθέντων σε 60.