Στις 8 Αυγούστου 2021 ο Λιονέλ Μέσι, με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρετούσε τη Βαρκελώνη και ετοίμαζε τις βαλίτσες του για το Παρίσι. Ο αγαπημένος του σύλλογος δεν έχανε, απλώς, τον παίκτη – «σημαία» του. Με χρέη 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς χρήματα στο ταμείο για μεταγραφές, με ένα ρόστερ γεμάτο ακριβοπληρωμένους -αλλά υπερτιμημένους- παίκτες, κι έναν προπονητή που αδυνατούσε να «εμπνεύσει», η Μπαρτσελόνα έμοιαζε με καράβι έτοιμο να τσακιστεί στα βράχια. Αν κάποιος προφήτευε, τότε, πως επτάμισι μήνες μετά οι «μπλαουγκράνα» θα συνέτριβαν τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, και ότι -την ίδια Κυριακή- η Παρί Σεν Ζερμέν (του Μέσι, του Εμπαπέ και του Νεϊμάρ) θα έχανε από τη Μονακό με 3-0, σίγουρα θα τον περνούσαν για τρελό.
Η τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα είχε φύγει νικήτρια από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ήταν πριν από τρία χρόνια: τον Μάρτιο του 2019. Εκτοτε, σε έξι Clasico στην έδρα της μισητής αντιπάλου της, μετρούσε πέντε διαδοχικές ήττες και μια ισοπαλία. Αυτό το 4-0 ήταν απρόσμενο, όσο και εντυπωσιακό. Κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε: όπως τον παλιό, καλό (για τους Καταλανούς) καιρό. Τότε που η «Μπάρτσα» δίδασκε το ποδόσφαιρο που, αργότερα, πολλές ευρωπαϊκές ομάδες προσπάθησαν να μιμηθούν. Ο σημερινός της προπονητής, Τσάβι, γύρισε το χρόνο πίσω. Στις εποχές που, ακόμη, φορούσε το σορτσάκι του και «ζωγράφιζε» στον αγωνιστικό χώρο. Στις εποχές που οι οπαδοί της Ρεάλ αποχωρούσαν απογοητευμένοι από το γήπεδο πολύ πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας – την Κυριακή άρχισαν να φεύγουν από το 55′.
«Επιστρέψαμε», έγραψε το πρωί της Τρίτης στο πρωτοσέλιδό της η καταλανική Sport, πάνω από τρεις φωτογραφίες: του Τσάβι, του Γιόχαν Κρόιφ και του Πεπ Γκουαρντιόλα. Τόνιζε ότι ο 42χρονος προπονητής βαδίζει στα χνάρια των δύο κορυφαίων τεχνικών που σφράγισαν την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας και γέμισαν την τροπαιοθήκη της. Πράγματι, η Μπαρτσελόνα έχει υιοθετήσει, ξανά, τις ποδοσφαιρικές αρχές που την έκαναν να ξεχωρίσει. Ο Τσάβι διδάσκει το παιχνίδι που κι εκείνος έμαθε ως πιτσιρικάς στη «Μασία», και υπηρέτησε ως επαγγελματίας παίκτης του συλλόγου (1998-2015). Είχε το σχέδιο… στο dna του. Το εκπληκτικό είναι, ότι σε ένα ρόστερ που ήταν «μετρημένα κουκιά» βρήκε ποδοσφαιριστές για να το εφαρμόσουν. Εκεί που κανείς από τους προκατόχους του δεν είχε καταφέρει να τους ανακαλύψει.
Τα κατάφερε με τον Ουσμάν Ντεμπελέ, που για χρόνια απογοήτευε και είχε μπει στη «μαύρη λίστα» της διοίκησης. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος έχει μοιράσει επτά ασίστ – τις δύο στο «Clasico». Με τον 20χρονο Μαροκινό Αμπντέ Εζαλζουλί, από τη δεύτερη ομάδα, και τον 17χρονο Ιλιάς Ακομάς. Με τον 38χρονο Ντάνι Αλβες, που επέστρεψε στη Βαρκελώνη. Και με τρεις επιθετικούς – μεταγραφές του Ιανουαρίου, που κανένας δεν πίστευε ότι θα κινούσαν το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα.
Ο Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, που ήταν ανεπιθύμητος στην Αρσεναλ και αποκτήθηκε ως ελεύθερος, μετράει εννέα γκολ και μια ασίστ σε 11 ματς. Την Κυριακή, στο «Μπερναμπέου», σκόραρε δυο γκολ και δημιούργησε ένα τρίτο. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τη λήξη του ισπανικού ντέρμπι ο 32χρονος επιθετικός από την Γκαμπόν «επιτέθηκε» στους επικριτές του, ποστάροντας στο Twitter μία φωτογραφία που τον έδειχνε να πανηγυρίζει στο «Μπερναμπέου», με την εξής λεζάντα: «Ο τελειωμένος παίκτης σας χαιρετά».
Ο Φεράν Τόρες, που περίσσευε στη Μάντσεστερ Σίτι, κάνει «μιά χαρά» τη δουλειά για την οποία τον θέλει ο Τσάβι. Μετράει, ήδη, έξι γκολ και πέντε ασίστ. Οσο για τη μεταγραφή του Αντάμα Τραόρε, επίσης έμοιαζε με κίνηση απελπισίας, όμως στη Βαρκελώνη είναι πολύτιμος. Επιπλέον, ο προπονητής επιτάχυνε την εξέλιξη κάποιων νεαρών ταλέντων, όπως ο Νίκο και ο Γκάβι, ενώ βελτίωσε την απόδοση παικτών όπως ο Αραούχο και ο Μινγκέθα, που επί Κούμαν ήταν εντελώς αναξιόπιστοι. Εδωσε ευκαιρίες σε όλους, όμως φρόντισε να αντιληφθούν και το πόσο απαιτητικός είναι ο ρόλος τους στην ομάδα. Ενα στιγμιότυπο στο προχθεσινό Clasico είναι χαρακτηριστικό: ενώ το σκορ ήταν, ήδη, στο 4-0, έβαλε τις φωνές στον Φρένκι ντε Γιονγκ για μία λάθος πάσα.
Ο Τσάβι ανέλαβε την ομάδα στις 8 του περασμένου Νοεμβρίου, στη χειρότερή της κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Στα τέσσερα τελευταία της παιχνίδια είχε συγκεντρώσει, μόλις, δύο βαθμούς, και ήταν ένατη στη βαθμολογική κατάταξη. Επαιζε… κάτι σαν ποδόσφαιρο. Οι πρώτες 6-7 εβδομάδες ήταν απογοητευτικές. Στο διάστημα αυτό η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ και έχασε δύο εγχώριους τίτλους (το Σούπερ Καπ και το Κύπελλο Ισπανίας). Μέχρι το τέλος του 2021, τα αποτελέσματα του Τσάβι ήταν χειρότερα και από εκείνα του Κούμαν. Αλλά ο Ισπανός δεν μετακινήθηκε ούτε χιλιοστό από το σχέδιό του.
Με το «Xaviball» (Τσάβιμπολ) -έτσι το έχουν ονομάσει στη Βαρκελώνη- η Μπαρτσελόνα συμπλήρωσε 13 διαδοχικά παιχνίδια χωρίς ήττα, θριάμβευσε σε Clasico για πρώτη φορά μετά τρία χρόνια, και μοίρασε μερικές, ακόμη, εντυπωσιακές «τεσσάρες»: στην Ατλέτικο (εντός), στη Νάπολι (εκτός), στη Βαλένθια (εκτός)… Αν και δεν έχει κλείσει ούτε 20 εβδομάδες στη νέα του δουλειά, ο Τσάβι έχει πείσει ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να κατασκευάσει μια ομάδα, αντάξια εκείνης στην οποία πρωταγωνίστησε ως ποδοσφαιριστής.
Ο Τζουάν Λαπόρτα, που κι αυτός δεν τον πολυ-πίστευε (λίγες εβδομάδες προτού τον προσλάβει, είχε πει, δημοσίως, πως «ο Τσάβι δεν έχει την εμπειρία για να κυβερνήσει ένα τόσο μεγάλο καράβι»), την Κυριακή έτρεξε να τον συγχαρεί και να φωτογραφηθεί μαζί του. Τώρα ξέρει. Τα εκατομμύρια που έχει αρχίσει να εξασφαλίζει για τον σύλλογο, κλείνοντας μεγάλα χορηγικά ντιλ (όπως αυτό με το Spotify), ο προπονητής του θα τα ξοδέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.