Ο αμερικανικός στρατός βγάζει από τις αποθήκες σοβιετικά αντιαεροπορικά που είχε αποκτήσει εδώ και δεκαετίες και τα προωθεί στην Ουκρανία την ώρα που τα χρειάζεται στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.
Τα περισσότερα έφτασαν στα χέρια του αμερικανικού στρατού από τρίτες χώρες για να τα μελετήσει και να εντοπίσει τις αδυναμίες τους. Χρήσιμη γνώση σε περίπτωση ενός πολέμου με τη Σοβιετική Ενωση που δεν έγινε ποτέ.
Αυτό το ελάχιστα γνωστό απόθεμα όπλων, όπως γράφει η Wall Street Journal, ήρθε στο προσκήνιο το 1994 όταν εντοπίστηκε ένα μεγάλο (σοβιετικής κατασκευής) μεταγωγικό αεροσκάφος στην Αλαμπάμα.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι μετέφερε ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 (κατά την ΝΑΤΟΪκή ορολογία SA-10), το οποίο είχε αποκτηθεί από τη Λευκορωσία με κόστος γύρω στα 100 εκατ. δολάρια. Οι ΗΠΑ κατέχουν ακόμη συστήματα SA-8 που είναι μικρότερης εμβέλειας από τα SA-10, αλλά και περισσότερο ευκίνητα και πιο εύκολο να αποκρυβούν.
Ο ουκρανικός στρατός, που κληρονόμησε σοβιετικό εξοπλισμό, ήδη γνωρίζει τα συστήματα και μπορεί να τα αξιοποιήσει άμεσα.
Το Κίεβο κατέχει συστήματα S-300, αλλά πρέπει να ενισχυθεί, έστω και τώρα, με συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger που μπορούν να γίνουν θανάσιμοι κίνδυνοι για τα ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη σε χαμηλό ύψος.
Οι ΗΠΑ, όπως γράφει η WSJ, θα δημιουργήσουν έτσι μια de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, την ώρα που οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απορρίπτουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα.