Ποιος είπε ότι η δουλειά δεν επηρεάζει την προσωπική ζωή; Οι επαγγελματικοί ρόλοι γίνονται μέρος της καθημερινότητας και ακόμα και έμπειροι και μεγάλοι ηθοποιοί, τους αναπαράγουν στις προσωπικές τους σχέσεις. Βέβαια δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί, όμως σε κάποιες περιπτώσεις έχει θετικά αποτελέσματα…
Οπως σε αυτήν της πολυβραβευμένης ηθοποιού Σούζαν Σάραντον, η οποία δήλωσε την Παρασκευή δημόσια ότι τάσσεται υπέρ της ευθανασίας, κάτι για το οποίο την ενέπνευσε η… «Λίλι». Πρόκειται για τον νέο της ρόλο στην ταινία «Blackbird», στον οποίο υποδύεται μία μητέρα που πάσχει από ανίατη ασθένεια και συγκεντρώνει τα παιδιά της στο σπίτι για να τους ανακοινώσει την επιθυμία της να δώσει τέλος στη ζωή της.
«Είναι μία προσωπική επιλογή» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και πρόσθεσε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την επιλογή του, χωρίς να τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία».
Σήμερα, οκτώ πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, με την πολιτεία του Μέιν να αναμένεται να εφαρμόσει ειδικό νόμο σύντομα.
Το ζήτημα στις ΗΠΑ, αν και είναι ακόμη αμφιλεγόμενο, συζητείται ολοένα και πιο ανοιχτά, πάντα υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων δημογραφικών στοιχείων της χώρας.
«Υπάρχουν πολλοί baby boomers (άνθρωποι που γεννήθηκαν στο διάστημα μεταξύ του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της δεκαετίας του ’60) και αυτό είναι κάτι που συζητείται στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η Σάραντον.
Η επιλογή για την αναφορά στους «baby boomers», οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 20% των κατοίκων των ΗΠΑ έγινε καθώς αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πλησιάζουν την συνταξιοδότηση και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ηλικία. Κάποιοι από αυτούς ανίατες παθήσεις που τους καθηλώνουν και δεν έχουν καμία ποιότητα ζωής.
«Δεν με αφορά αν κάποιος επιθυμεί να βάλει κάποιος τέλος στη ζωή του, αλλά να έχει την επιλογή να το κάνει με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνο. Και πιστεύω ότι οποιοσδήποτε έχει στην οικογένειά του ένα μέλος που έχει υποφέρει θα είναι υπέρ μίας δυνατότητας να έχει αυτήν την επιλογή» λέει η ηθοποιός στο BBC.
«Η αλήθεια είναι ότι αν είσαι ευκατάστατος, έχεις πάντα πρόσβαση σε πράγματα που είναι αμφιλεγόμενα, όπως η άμβλωση. Αν είσαι ευκατάστατος, ο γιατρός σου θα φροντίσει να σου αυξήσει τη μορφίνη ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να μην υποφέρεις. Δεν είναι κάτι νέο αυτό», καταλήγει η ίδια.