Το βράδυ της Κυριακής ένα επιφώνημα ανακούφισης ξέφυγε από τα χείλη του επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Οι σύνεδροι του κόμματός του (SPD) είχαν μόλις εγκρίνει με ισχνή πλειοψηφία τη συγκρότηση κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού με τη μεγάλη αντίπαλο Ανγκελα Μέρκελ, δίνοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών.
«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο έκτακτο συνέδριο του SPD με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642.
Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο Σουλτς διαβεβαίωσε ότι μετά τη δύσκολη αυτή συζήτηση -όπως την χαρακτήρισε- θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
«Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ότι ο Μεγάλος Συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.
Το «ναι» δόθηκε βέβαια υπό προϋποθέσεις αλλά όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου της Δευτέρας, το εμπόδιο αυτό φαντάζει χαμηλό.
Η ανησυχία όμως για την επόμενη ημέρα στο SPD ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς, παρά την ανακούφιση από την έκβαση της ψηφοφορίας των Συνέδρων.
Ηδη στον γερμανικό Τύπο «η ανησυχία», μεταφράζεται σε «προσωπική αποτυχία» του Σουλτς και εικόνα έντονου διχασμού στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλδημοκρατών.
Η Handelsblatt δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ηχηρή ήττα» και «χαστούκι» προς τον αρχηγό του SPD. Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, ο επικεφαλής του SPD «μπορεί τώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (της Μέρκελ), αλλά με την κυκλοθυμική πολιτική του έχει διχάσει το κόμμα».
«Του στοιχίζει ακόμη περισσότερη αξιοπιστία στην κομματική βάση το ότι επιδιώκει κυβερνητικό θώκο, ενώ είχε υποσχεθεί το αντίθετο. Το ΝΑΙ της Βόννης αποτελεί πύρρειο νίκη για τον Σουλτς και το SPD», είναι το βασικό συμπέρασμα του αρθρογράφου της Handelsblatt.
Πολλοί είδαν στην εντυπωσιακή ομιλία της Αντρέα Νάλες, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, τον πρώτο εσωκομματικό αντίπαλο για τον Σουλτς. Τα γερμανικά ΜΜΕ διαπίστωσαν ότι η Νάλες επισκίασε τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ενα πρόβλημα που λέγεται Σουλτς». Και η Berliner Mongerpost σημείωσε ότι ενώ η διάρκειας 58 λεπτών ομιλία του Σουλτς ήταν αδύναμη, υπήρχε «μεγαλύτερη φωτιά» στην παρέμβαση της Νάλες, που καταχειροκροτήθηκε.
Ποια θα είναι όμως τώρα τα επόμενα βήματα;
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ο Μεγάλος Συνασπισμός δεν είναι ακόμη σίγουρος. «Οι προϋποθέσεις που προβάλλει το συνέδριο αποτελούν εμπόδιο, αλλά όχι υψηλό εμπόδιο. Αν η Μέρκελ παραμένει τόσο έξυπνη στη διαπραγμάτευση όσο ήταν κάποτε και αν ο Χορστ Ζέεχοφερ είναι τόσο έξυπνος όσο θέλει να εμφανίζεται, θα πρέπει ήδη στη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών να έχουν προνοήσει για ένα ακόμη απόθεμα μικρών παραχωρήσεων προς το SPD».
«Εάν το προεδρείο του SPD, που ενέκρινε το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, απορρίψει ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων, τότε τον λόγο δεν θα έχουν πλέον οι πολιτικοί αναλυτές, αλλά οι ψυχίατροι», επισημαίνει με νόημα.
Θέσεις μάχης εν τω μεταξύ παίρνει η Νεολαία του SPD που από την πρώτη στιγμή είχε πει «όχι» στη συμμαχία με τη Μέρκελ.
«Για μας ξεκινά τώρα το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς μας. Θέλουμε να πείσουμε τα μέλη (του κόμματος) ότι η άποψή μας είναι η σωστή και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε», διεμήνυσε απτόητος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συνέδριο, ο Κέβιν Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών «Jungsozalisten» (Jusos»,σε συνέντευξή του στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» “Redaktionsnetzwerk Deutschland”)
«Οταν υποβληθεί το σχέδιο της συμφωνίας για νέο συνασπισμό, εμείς, οι νέοι σοσιαλδημοκράτες, θα οργανώσουμε εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία και θα υποστηρίξουμε την άποψη μας. Μετά τη -με μικρή διαφορά- απόφαση του συνεδρίου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού, δεν νοιώθω ηττημένος. Το συνέδριο έλαβε την απόφαση με μικρή διαφορά, μάλλον μικρότερη από αυτήν την οποία ανέμεναν πολλοί. Οι διαφωνίες στη βάση ήταν πολύ έντονες, το διαπίστωσα σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποία πήγα», παρατήρησε ο 28χρονος Κέβιν Κιούνερτ, ανοίγοντας για τα καλά τον κύκλο εσωστρέφειας στο SPD.