Χριστουγεννιάτικα δέντρα και μάσκες στο Παρίσι | REUTERS/Gonzalo Fuentes
Επικαιρότητα

Σουηδία, Γαλλία και Ιρλανδία στέλνουν το μήνυμα: Μην προετοιμάζεστε για τα Χριστούγεννα

Μπορεί ακόμη να είμαστε στο στάδιο των προειδοποιήσεων, αλλά τα στατιστικά δεν αφήνουν περιθώρια σημαντικής χαλάρωσης ως την εορταστική περίοδο, όπως πριν από μόλις έναν χρόνο
Protagon Team

Τυπικά η σύσταση λέει ότι είναι νωρίς για σχέδια ταξιδιών τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο. Νωρίς, ενώ απέχουμε 40 ημέρες και σε άλλες εποχές όλα θα ήταν κλεισμένα από τώρα;

Ναι, αν είμαστε μέσα στο δεύτερο –και από πολλές απόψεις χειρότερο– κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη.

Τουλάχιστον τρεις χώρες, η Σουηδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, απηύθυναν εκκλήσεις στους πολίτες τους να μην προχωρήσουν ακόμη σε σχέδια για τις γιορτές, ανέφερε το BBC. Δεν το λένε ανοιχτά, αλλά το μήνυμα είναι ότι ίσως θα πρέπει να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα του 2020.

Και στις τρεις χώρες, η κατάσταση είναι δύσκολη. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε σε δεύτερο lockdown, ενώ η Γαλλία έπραξε το ίδιο σε εθνικό επίπεδο για τον Νοέμβριο.

Με σχεδόν τις ίδιες λέξεις, ζήτησαν από τους πολίτες τους να μην κάνουν σχέδια για εορταστικές μετακινήσεις: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ το έκριναν «πολύ πρόωρο» και «πολύ νωρίς».

Η Σουηδία, με την πολυσυζητημένη πολιτική της αποφυγής του lockdown την άνοιξη, καταγράφει ξανά πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, έστω και χωρίς μέτρα περιορισμού. Χθες οι θάνατοι ήταν 40, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και πέντε μήνες.

Για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων Αντερς Τέγκνελ προειδοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να περιοριστούν οι μετακινήσεις μεταξύ περιοχών στο εσωτερικό της χώρας την περίοδο των εορτών, για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν αμέσως (σε 1-2 εβδομάδες αναμένουμε τις προσωρινές), αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν την τελευταία στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τα νέα περιστατικά Covid, ο Τέγκνελ τα απέδωσε σε «ιδιωτικά πάρτι», με την ελπίδα ότι το μέτρο της απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ μετά τις 22:00 που θα τεθεί σε ισχύ δεν θα αυξήσει τις συγκεντρώσεις κατ’ οίκον.