Συνωστισμός σε εστιατόριο της Στοκχόλμης στο τέλος Μαρτίου: και οι θάνατοι από κορονοϊό είναι προς το παρόν 3.220 και τζίροι της προκοπής δεν έγιναν στα μαγαζιά | EPA/Janerik Henriksson SWEDEN OUT
Επικαιρότητα

Σουηδία: Ανοιχτά τα πάντα μεν, με μειωμένο τζίρο δε

Η «εναλλακτική» τακτική της σουηδικής κυβέρνησης, να μην ισχύει lockdown μέσα στην πανδημία, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα. Η μείωση του εφετινού ΑΕΠ υπολογίζεται από 6% έως 10%, ενώ και ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό δεν είναι αμελητέος
Protagon Team

Τελικά, όταν μιλάμε για κατανάλωση και υπηρεσίες, το «κλίμα» είναι αυτό που μετράει περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα όσον αφορά το άνοιγμα του κύκλου εργασιών των διαφόρων επιχειρήσεων. Επιβεβαιώνεται αυτή η αλήθεια και στην περίπτωση της Σουηδίας, η οποία, αν και κράτησε τα πάντα ανοιχτά μέσα στην πανδημία, περιφρονώντας τη δυναμική του κορονοϊού, είδε τους τζίρους των καταστημάτων της να πέφτουν.

Οι Σουηδοί άκουσαν κιόλας τη δυσοίωνη πρόβλεψη της Κομισιόν για πτώση του ΑΕΠ τους την τρέχουσα χρονιά σε ένα καμπανιστό ποσοστό, -6,1%, πτώση φυσιολογική, η οποία θα ακολουθήσει τη γενικότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ως γνωστόν, η Σουηδία αρνήθηκε να ακολουθήσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να κλείσει τα δημοτικά σχολεία της, αρνήθηκε να επιβάλει απαγορεύσεις στην κίνηση των πολιτών της. Υποστήριξε την άποψη ότι η λήψη τέτοιων μέτρων είναι αντιπαραγωγική, βλάπτει την οικονομία και δεν συνιστά βιώσιμη λύση. Μεγάλοι επιχειρηματικοί παράγοντες της σκανδιναβικής χώρας, γράφουν οι Financial Times, στήριξαν ασμένως την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Σουηδία, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, έχει προς το παρόν 3.220 θανάτους από τον κορονοϊό, αριθμός που είναι τριπλάσιος από εκείνους των γειτονικών χωρών της οι οποίες έχουν πληθυσμό, αθροιστικά, περί τα 15 εκατομμύρια. Στη Σουηδία πέθαναν από την ίωση 311 άτομα ανά εκατομμύριο, ενώ στη Νορβηγία, λόγου χάρη, πέθαναν μόλις 40 στην ίδια αναλογία.

Η Σουηδία και σε σχέση προς το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ είχε μεν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις τον Μάρτιο (μεταβολή ΑΕΠ 0,3%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν -3,8%), αλλά οι προβλέψεις για το ΑΕΠ του έτους είναι κακές, ακόμη και με τα στοιχεία των ίδιων των Σουηδών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας βυθίζει περισσότερο και από την Κομισιόν το σουηδικό ΑΕΠ στο 7%-10%, ενώ δίνει και πρόβλεψη αυξημένης ανεργίας, περί το 9%-10,4%.

 Και όμως, έκλεισε η Volvo!
Στις 17 Απριλίου άνοιξε πάλι το εργοστάσιο της Volvo στο Γκέτεμποργκ, το οποίο είχε κλείσει στις 26 Μαρτίου χτυπημένο από τη διάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας (EPA/Adam Ihse SWEDEN OUT)

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την οικονομική απόδοση σε σχέση με τη μη διακοπείσα δραστηριότητα. Αλλά και ο όρος «μη διακοπείσα», μια κουβέντα είναι. Διότι άλλο ζήτημα είναι τι λέει το κράτος και άλλο τι επιτάσσουν οι αγορές για τη δραστηριότητα: στη Σουηδία αναγκάστηκαν να κλείσουν, επί αρκετές εβδομάδες μάλιστα, τα εργοστάσια της Truckmaker Volvo Group και της αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo Cars ελλείψει ανταλλακτικών, απόρροια της διάρρηξης της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα στην υγειονομική κρίση.

Επεσε η κατανάλωση

Οσον αφορά την κατανάλωση αυτή καθαυτή, τα στοιχεία από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των πιστωτικών καρτών και των εστιατορίων δείχνουν μεγάλες πτώσεις τζίρου. Κρίνεται όμως ότι, έστω και πενιχρά, τα εισοδήματα αυτά ήταν μεγαλύτερα από τα μηδενικά των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω του γενικού lockdown που εφαρμόστηκε σε  άλλες χώρες: «Η δραστηριότητα στη Σουηδία είναι ζοφερή, ίσως όχι τόσο ζοφερή όσο αλλού, όμως είναι πρωτοφανείς οι μειώσεις» λένε οι αναλυτές. Μειώσεις με ανοιχτά τα μαγαζιά.

Επειδή οι συγκρίσεις γίνονται παντού και πάντα με τους γείτονες, οι αναλυτές προβάλλουν την εκτίμηση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Σουηδίας θα είναι το ίδιο αρνητικά με των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ωστόσο καλύτερα από της Νορβηγίας, της Δανίας και της Φινλανδίας, χώρες όπου «έπεσαν κλειδώματα». Ευσι η αύξηση της κατανάλωσης εκτιμάται ότι είναι η πρώτιστη ανάγκη για την οικονομία των Σουηδών.