Πολίτες αφήνουν λουλούδια στον χώρο όπου λειτουργούσε το σχολείο, στη μνήμη των νεκρών παιδιών | REUTERS/Dennis Owen
Επικαιρότητα

Σοκ στον Καναδά: Βρήκαν τα λείψανα 215 αυτόχθονων μαθητών σε πρώην οικοτροφείο της Καθολικής Εκκλησίας

Από το 1883 έως το 1996, η καναδική κυβέρνηση υποχρέωνε τα παιδιά Ινδιάνων να φοιτούν εσώκλειστα σε ειδικά σχολεία μακριά από τις οικογένειές τους, όπου πέθαναν τουλάχιστον 4.000. Σιγή ιχθύος τηρεί το Βατικανό
Protagon Team

Από το 1883 έως το 1996 (!) η καναδική κυβέρνηση εφάρμοζε μια πολιτική «αφομοίωσης» των αυτόχθονων κατοίκων, η οποία το 2015 ονομάστηκε από τις αρχές της χώρας «πολιτισμική γενοκτονία» εναντίον των Ινδιάνων.

Υποχρέωνε τα παιδιά των αυτοχθόνων να φύγουν από τις οικογένειές τους, συχνά με τη βία, και να μπουν εσώκλειστα σε σχολεία, όπου απαγορευόταν να μάθουν τη γλώσσα τους και τα έθιμά τους. Ανάλογη εγκληματική πολιτική ακολουθούσε και η κυβέρνηση της Αυστραλίας με τους Αβορίγινες για πολλές δεκαετίες.

Η φρικιαστική αποκάλυψη των λειψάνων 215 παιδιών, από τριών ετών και πάνω, στο οικοτροφείο Κάμλουπς για αυτόχθονα παιδιά της καναδικής πολιτείας Βρετανική Κολούμπια, η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη, σόκαρε τον Καναδά και θύμισε στη χώρα το σκοτεινό παρελθόν της.

Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια ραντάρ εδάφους, θαμμένα διάσπαρτα σε πολλούς τάφους στους χώρους του σχολείου, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο του είδους του στον Καναδά και λειτούργησε από το 1890 έως το 1978. Από το 1890 έως το 1969, το σχολείο λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία είχε την ευθύνη πολλών εξ αυτών των σχολείων σε όλη τη χώρα.

Το κεντρικό κτίριο της διοίκησης του οικοτροφείου Κάμλουπς, το 1970 – Library and Archives Canada/Handout via REUTERS

Αντίστοιχες μακάβριες ανακαλύψεις λειψάνων μαθητών έχουν γίνει και σε παλιά σχολεία της Ιρλανδίας, τα οποία επίσης λειτουργούσε η Καθολική Εκκλησία.

Μετά την ανακοίνωση, στον Καναδά, πολίτες άφησαν λουλούδια, κεριά και σημειώματα στον χώρο του πρώην σχολείου, ενώ τελετές μνήμης έγιναν σε όλη την πολιτεία και την πρωτεύουσά της, Βικτόρια.

Στη μεγαλύτερη πόλη της, το Βανκούβερ, ο κόσμος άφησε από ένα ζευγάρι παπούτσια για κάθε νεκρό παιδί, σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο.

Μεσίστια η σημαία του Καναδά, για τα θύματα, στη Βουλή της Βρετανικής Κολούμπια, στη Βικτόρια – Legislative Assembly of BC/Handout via REUTERS

Η καναδική Βουλή πέρασε έναν νόμο που καθιερώνει εθνική αργία στη μνήμη των παιδιών που πέθαναν σε τέτοιου είδους σχολεία.

Οι καναδικές αρχές πήραν, πολλές φορές με τη βία, 150.000 παιδιά από οικογένειες αυτόχθονων, από το 1883 έως το 1996, και τα τοποθέτησαν εσώκλειστα στα σχολεία, όπου συχνά έπεφταν θύματα κακοποίησης σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής. Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που συστάθηκε από την κυβέρνηση για να διερευνήσει το ζήτημα, το 2ο15 ανακήρυξε αυτή την πολιτική πολιτισμική γενοκτονία και υποχρέωσε την κυβέρνηση να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις στα τότε παιδιά και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, 4.100 παιδιά πέθαναν σε όλα αυτά τα σχολεία από διάφορα αίτια: πείνα και κακουχίες, από το ψύχος στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, μολυσματικές ασθένειες, όπως φυματίωση, καθώς οι συνθήκες υγιεινής ήταν πολύ κακές, αυτοκτονίες, δυστυχήματα την ώρα που έκαναν καταναγκαστική εργασία και φωτιές στους χώρους όπου κοιμούνταν.

Η φυλή Tk’emlúps te Secwépemc, μέλη της οποίας ανακάλυψαν τα λείψανα των παιδιών, σε συνεργασία με τις αρχές της πολιτείας ξεκίνησαν τη διερεύνηση για τα αίτια θανάτου των 215 θυμάτων και την αναγνώρισή τους για να αποδοθούν στους συγγενείς τους. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τις έρευνες στους χώρους του σχολείου, όπου πιστεύουν ότι είναι θαμμένα και άλλα λείψανα. Το ίδιο πιστεύουν και για άλλα σχολεία στη χώρα, όμως αρκετά από αυτά έχουν γκρεμιστεί και οι τάφοι πολλών παιδιών μπορεί να μη βρεθούν ποτέ.

Η αναγνώριση των θυμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα σχολεία δεν κρατούσαν λεπτομερή αρχεία για τους μαθητές τους.

Η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας δεν έχει σχολιάσει τα ευρήματα. Καρδινάλιοι στην περιοχή εξέφρασαν τη θλίψη τους για την τραγωδία. «Ο πόνος που προκάλεσε η είδηση μας θύμισε την ανάγκη να έρθουν στο φως όλες οι τραγικές καταστάσεις που συνέβησαν σε οικοτροφεία της εκκλησίας. Το πέρασμα του χρόνου δεν σβήνει τον πόνο των αυτόχθονων κοινοτήτων και υποσχόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον θεραπεύσουμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Μάικλ Μίλερ του Βανκούβερ.

Το 2018, ο Τζάστιν Τριντό, ο καναδός πρωθυπουργός, έκανε έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει την ευθύνη για τα εγκλήματα η Καθολική Εκκλησία, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Οπως γράφει η Washington Post, η Σίντι Μπλάκστοκ, επικεφαλής της καναδικής πανεθνικής οργάνωσης για παιδιά και τις οικογένειες των Ινδιάνων, ήρθε η ώρα για την εκκλησία να «αποδεχθεί την πλήρη ευθύνη και να αποζημιώσει τις οικογένειες».