Τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική πορεία της Ελλάδας λόγω της κρίσης του κορονοϊού σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας την δυσκολία που ενέχουν αυτού του είδους οι προβολές.
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο Mega, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «δεν είναι ακριβής τέχνη οι προβλέψεις, ειδικά από τους διεθνείς οργανισμούς».
«Δεν πέφτουν και πολύ μέσα οι διεθνείς οργανισμοί στις προβλέψεις τους. Αν είσαι 6000 μίλια μακριά, είναι δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει, ωστόσο εμείς λαμβάνουμε υπόψη τους διεθνείς οργανισμούς και τις αγορές», πρόσθεσε.
Εκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε χθες Μ.Τρίτη προβλέπει μεγάλη ύφεση και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας ανεργία στην Ελλάδα το 2020.
Σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, ο υφυπουργός είπε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι λόγω της επιβάρυνσης που υφίστανται -και με την επέκταση στα φοιτητικά ενοίκια- «θα υπάρχουν κάποιες ελαφρύνσεις. Όχι οριζόντιες μειώσεις, αλλά μόνο στους ιδιοκτήτες που επλήγησαν».
Η Ελλάδα, είπε ο ακόμη ο κ. Σκυλακάκης, έχει ακόμα ταμειακά διαθέσιμα ενώ, όταν υπάρξει ανάγκη, θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά χρήματα. «Σημασία έχει να κρατήσουμε την πειθαρχία στην ατομική μας συμπεριφορά. Και τώρα και όταν ανοίξει η οικονομία. Γιατί κάθε μέρα που δουλεύουμε μειώνεται η ανεργία και η ύφεση. Θα χάσουμε από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Αλλά η απώλεια θα είναι μικρότερη εάν είμαστε αυτοπειθαρχημένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τόνισε πως σκοπός τους είναι «να κρατήσουν την κοινωνία όρθια», αλλά, όπως διευκρίνισε, ζητούμενο είναι «να μην επεκταθούν πέραν του όσο χρειάζεται, γιατί όσο επεκτείνονται, τόσο η οικονομία υφίσταται μεγαλύτερη ζημία».
Στο πλαίσιο αυτό, απόρριψε το σενάριο για μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα. «Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια και ελπίζω να μην υπάρξουν» επισήμανε.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, ο υφυπουργός μίλησε για τη σημασία της «κουλτούρας των πληρωμών». «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Μπορεί να χαλάσει αυτή η κουλτούρα, μια κουλτούρα που έχουμε πολύ ανάγκη και η οποία εξασφάλισε μια δημοσιονομική ροή και ασφάλεια τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε.
Τέλος, χαρακτήρισε «δύσκολο» τον προϋπολογισμό του 2021, λέγοντας πώς για να κρατηθεί η κοινωνία και οικονομία «θα χρειάζονται τις παρεμβάσεις του κράτους».