«Ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει τη Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ δεν είναι αφελής», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μία ιδιαίτερα αυστηρή δήλωση για τη γείτονα και την απόπειρα του προέδρου Ερντογάν για ένα νέο άνοιγμα προς την Ευρώπη με το βλέμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χώρα του.
Οπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας με αφορμή την πρόσφατη επίδειξη «φιλοευρωπαϊσμού» από τον τούρκο πρόεδρο (σ.σ. «βλέπουμε τον εαυτό μας και τον μέλλον μας μέσα στην Ευρώπη», θυμήθηκε ξαφνικά να πει ο Ταγίπ Ερντογάν), «οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής» ή «προσχηματική “θετική” χειρονομία», δεν έχει στόχο παρά «να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς».
Για να υπάρξει όμως θετικός διάλογος, απαιτείται συνομιλητής που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και σήμερα η Τουρκία δεν έχει αφήσει «κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, η Τουρκία διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Κλιμακώνοντας την «προκλητική, επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου τις σεισμικές της έρευνες. Προσπαθεί διά της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών-μελών της ΕΕ. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας», ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών και δυστυχώς, πρόσθεσε, έχασε μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της».
«Είναι πια φανερό και καθίσταται κοινός τόπος στην Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων. Εχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ».
Ολη αυτή την περίοδο, σημείωσε, η Ελλάδα, «αν και τα σημεία από την αρχή δεν άφηναν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας», δήλωνε συστηματικά έτοιμη για διάλογο, εάν σταματήσουν οι προκλήσεις. Και «διατηρούμε εδραία την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο μόνος σύννομος τρόπος επίλυσης της διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα».
«Στο ίδιο πνεύμα και η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση: Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες», με τις νέες παράνομες ενέργειές της, όμως, η Αγκυρα δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας και δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει:
«Εχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της, οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω και κατ’ ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της ΕΕ, η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με τη δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε», οπότε πλέον «οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και καταλήγει:
«Αυτή τη φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».
Φοβάται τις κυρώσεις ο Τσαβούσογλου: Θα βλάψουν την ΕΕ
Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλάμβανε τα περί μαξιμαλιστικών θέσεων της Αθήνας, ευχόμενος να επικρατήσει η… κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής.
«Τα λογικά μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο θα βλάψει την ΕΕ», δήλωσε στην εφημερίδα Γενί Ακίτ ο τούρκος ΥΠΕΞ –σε μία ακόμη διατύπωση που μαρτυρά την ανησυχία της Αγκυρας για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων– και ευχήθηκε να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ΕΕ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».
«Η Ελλάδα αντιδρά στις δραστηριότητες του “Oruc Reis” προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα. Ωστόσο αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία», επέμεινε ο κ. Τσαβούσογλου και πιστός στην προσφιλή τακτική των Τούρκων να κάνουν «το άσπρο – μαύρο», κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για αδιαλλαξία:
«Παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο. Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι», ανέφερε και ενώ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να αναμένει την ημερομηνία που οφείλει να ορίσει η Αγκυρα για την επανέναρξή τους.
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυσή του για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού». Προς αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξε, «επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση. Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί. Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας», παρατήρησε.
Επιχειρώντας να επιβάλει τη λύση της διχοτόμησης –στόχο που υπηρετεί με ιδιαίτερη θέρμη εσχάτως η Αγκυρα– ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλησε να υπογραμμίσει ότι «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες, δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό» και «είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής».
«Ούτε εμείς ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση. Στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση. Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στο πλαίσιο της λύσης να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι. Εμείς, με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προετοιμάζοντας όλους για το τι θα ακολουθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όποτε και αν αυτό στηθεί.
Για την πρόκληση στα Βαρώσια, τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε ανερυθρίαστα για «νέα εποχή» και «εργασίες» που θα πραγματοποιηθούν «με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
«Είδαμε στους δρόμους των Βαρωσίων ότι και οι Ελληνοκύπριοι όπως και οι Τουρκοκύπριο περιπλανώνται στους δρόμους των Βαρωσίων με λαχτάρα και ενθουσιασμό. Παρατηρούμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως επιμένουν να αναφέρονται οι Τούρκοι στην νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας), πανικόβλητη συνεχίζει την εκστρατεία δυσφήμησης και προσπαθεί να κρατήσει τον λαό μακριά από τη διαδικασία», ισχυρίστηκε και κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του, λέγοντας ότι «η επίσκεψη του προέδρου μας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι ουσιαστικά το πιο απτό δείγμα της ισχυρής στήριξής μας».