Η πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ αλ-Χουσεΐν και ο εμίρης του Ντουμπάι, σε παλιότερη εκδήλωση | EPA
Επικαιρότητα

Σκάνδαλο Pegasus: Οι πριγκίπισσες Χάγια και Λατίφα στη λίστα των παρακολουθήσεων

Τα κινητά της πρώην συζύγου του ηγεμόνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της κόρης του, την οποία είχε απαγάγει και φυλακίσει σε βίλα για τρία χρόνια, είναι ανάμεσα στα 50.000 νούμερα που βρέθηκαν στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας
Protagon Team

Tα τηλέφωνα που ανήκουν στις πριγκίπισσες Λατίφα και Χάγια Μπιντ αλ-Χουσεΐν βρέθηκαν στη λίστα με τις παρακολουθήσεις μέσω του Pegasus, του ισραηλινού λογισμικού υποκλοπών, που χρησιμοποιούν κυβερνήσεις για να κατασκοπεύουν τους αντιπάλους τους.

Η πριγκίπισσα Λατίφα είναι η κόρη του σεΐχη του εμιράτου του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, που είχε εξαφανιστεί για περίπου τρία χρόνια από τη δημόσια σφαίρα και κανείς δεν ήξερε πού είναι, ενώ η πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας είναι πρώην σύζυγός του.

Δεν διευκρινίζεται ποια χώρα κατασκόπευε τα κινητά των δύο γυναικών.

Η Λατίφα είχε δηλώσει στο BBC ότι έπεσε θύμα απαγωγής και κράτησης όταν επιχείρησε να δραπετεύσει από το Ντουμπάι.

Στα 16 της, η Λατίφα είχε προσπαθήσει να διαφύγει από το σπίτι της, αλλά εντοπίστηκε εύκολα. Το 2018, σε ηλικία 32 ετών, η προσπάθειά της να ξεφύγει από την τυραννία του αυταρχικού πατέρα της, ήταν καλύτερα οργανωμένη. Η Λατίφα προσπάθησε να φύγει στην Ινδία με ένα γιοτ, όμως οι ινδικές αρχές προχώρησαν σε συμφωνία με τον σεΐχη, την συνέλαβαν και την έστειλαν πίσω. Η τύχη της ήταν άγνωστη, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν δικά της βίντεο από το κινητό της εστάλησαν στο BBC και έδειχναν ότι ήταν φυλακισμένη σε μία βίλα, από όπου δεν της επιτρεπόταν να βγει.

Τρία χρόνια μετά την εξαφάνισή της και ύστερα από συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και του ΟΗΕ, τον Μάιο, η 35χρονη πριγκίπισσα εθεάθη για πρώτη φορά εκτός βίλας, στο Ντουμπάι, να πίνει καφέ με άλλες γυναίκες. Οι φωτογραφίες της αναρτήθηκαν στο Instagram και από αυτές φαίνεται ότι η πριγκίπισσα βρισκόταν σε ένα εμπορικό κέντρο και σε ένα εστιατόριο τον Μάιο.

Η πριγκίπισσα Λατίφα (αριστερά) με μία φίλη της, σε παλιότερη φωτογραφία – EPA/FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT

Η πριγκίπισσα Χάγια έχει κατηγορήσει τον πρώην σύζυγό της -με τον οποίο ήταν παντρεμένη από το 2004 έως το 2019-  για απαγωγή, βασανισμό και εκστρατεία εκφοβισμού της.

Ο εμίρης έχει απαγάγει άλλη μία κόρη του, το 2οοο, την 19χρονη τότε Σάμσα, από το Κέιμπριτζ της Αγγλίας και τη μετέφερε στο Ντουμπάι. Εκτοτε, αγνοείται η τύχη της και θεωρείται ότι κρατείται αιχμάλωτη από τον πατέρα της.

Διαψεύδει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία διέψευσε τις «αβάσιμες» κατηγορίες κατασκοπείας μετά την δημοσίευση της διεθνούς έρευνας, που βρήκε στοιχεία για την παράνομη χρήση του Pegasus από το βασίλειο.

«Αξιωματούχος διέψευσε τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οντότητα του βασιλείου φέρεται να χρησιμοποίησε ένα λογισμικό για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες», μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, της οποίας ούτε το όνομα ούτε το αξίωμα διευκρινίζονται, «οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες», ενώ η Σαουδική Αραβία «δεν εγκρίνει αυτού του είδους τις πρακτικές».

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Pegasus για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών, δικηγόρων, αντιφρονούντων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικεφαλής επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η βρετανική The Guardian και η αμερικανική The Washington Post.

Το λογισμικό Pegasus, το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή επιχείρηση NSO, μόλις καταφέρει να εισέλθει σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) επιτρέπει την ανάκτηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών ακόμη και την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατόχου του.