Επικαιρότητα

Σημίτης: Στην ΕΕ θεωρούν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα προσφύγει ξανά στον ESM

Το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και εξόδου στις αγορές αποδομεί ο πρώην Πρωθυπουργός, αμφισβητώντας ακόμα και το πολυδιαφημισμένο υπερ-πλεόνασμα
Protagon Team

Σε μια πρόβλεψη που έρχεται να αμφισβητήσει ολόκληρο το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια προβαίνει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αποδομεί όχι μόνο την προπαγάνδα περί εξόδου στις αγορές αλλά ακόμα και το πολυδιαφημισμένο υπερ-πλεόνασμα.

«Η Ελλάδα θα προσφύγει εκ νέου στην Ευρώπη και δη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για δανεισμό», είναι η πρόβλεψη που κάνει ο κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Μια προσφυγή ξανά στους Ευρωπαίους για δανεικά σημαίνει αδυναμία να βρει η Ελλάδα ένα βιώσιμο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές, αδυναμία να πείσει τις αγορές ότι η οικονομία έχει μπει σε σωστό δρόμο.

Οπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα, μετά το 2018, θα προσφύγει γρήγορα σε δανεισμό από τον ESM.

Αναπόφευκτη συνέπεια, όπως προβλέπει ο κ. Σημίτης, θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα πως το πλεόνασμα το οποίο επετεύχθη κατά την κυβέρνηση το 2018, είναι αμφιβόλου ύπαρξης, και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν κατέβαλε στο εσωτερικό οφειλές και υποχρεώσεις που είχε.

Η πρόβλεψη του κ. Σημίτη περί νέας προσφυγής σε δάνεια από τον ESM, άρα και νέο μνημόνιο, έρχεται να θυμίσει μια άλλη προφητεία του, τέτοιες ημέρες πριν 10 χρόνια. Ηταν τότε, Δεκέμβριος του 2008, στην ψήφιση για τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, τον τελευταίο του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη. Ηταν τότε που ο κ. Σημίτης, από το βήμα της Βουλής είχε προειδοποιήσει, πως το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Καραμανλή-Αλογοσκούφη, θα είναι να έχει η χώρα πρόβλημα δανεισμού. Αυτό θα είχε σαν άμεση συνέπεια τη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

Τι άλλο επισημαίνει ο Κώστας Σημίτης

Στην ίδια συνέντευξη στους δημοσιογράφους του «Βήματος της Κυριακής» Σήφη Πολυμίλη και Δήμητρα Κρουστάλλη, ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τις υποθέσεις επί της πρωθυπουργίας του αρνείται κάθε ευθύνη και τονίζει ότι «πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει». Προσθέτει ότι «θα υπήρχε εάν είχαν γίνει γνωστές παρανομίες και δεν τους έδωσα καμία συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση ή στοιχείο για την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων».

Επισημαίνει κόμη ότι «όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, πράγματι στελέχη μας, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εκμεταλλεύτηκαν κατά ανεπίτρεπτο τρόπο τις θέσεις τους για προσωπικό όφελος». Ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν φέρει καμία προσωπική ευθύνη καθώς τα πρόσωπα που επέλεξε να τον στελεχώσουν «δεν ήταν άγνωστα, αλλά αναγνωρισμένα στελέχη του κόμματος».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με τους υπουργούς ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου επισημαίνει ότι η πρακτική του ήταν να απαιτεί «συνεχή ενημέρωση και προτάσεις» για τα θέματα αρμοδιότητας τους όπου με το γνωστό «μπλοκάκι», παρακολουθούσε την πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων. Δηλώνει ότι και σήμερα θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειες της».

Για το ΚΙΝΑΛ και την πορεία του: «Είναι ικανό να διαιτητεύσει, συμβάλλοντας στη σύγκλιση λύσεων. Από τη συνεργασία των κοινωνικών ομάδων που θα συσπειρώσει θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα προωθήσουν τον δημοκρατικό σοσιαλισμό».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ Σημίτης δεν θεωρεί επιτυχημένη την εικόνα του και το «επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει πετύχει με την κοινωνία, για την πορεία ανασυγκρότησης της χώρας. «Η συνεργασία της κοινωνίας με την κυβέρνηση και η απαραίτητη εμπιστοσύνη (προϋποθέσεις για την ανάπτυξη) βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο στη χώρα μας», λέει.

Για το μέλλον της Ευρώπης επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι συναρτημένη με την παγκοσμιοποίηση η οποία όσο προχωρά υπό την πίεση των οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων καθιστά όλο και περισσότερο επιτακτική την ανάγκη των ευρωπαϊκών συνεργασιών, όπως τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τράπεζας.

Στις προβλέψεις του κ. Σημίτη απάντησε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου:

«Οσο κι αν καταστροφολογεί, όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Σημίτης, η έξοδος από τα μνημόνια είναι πραγματικότητα», ανέφερε η κυρία Σβίγκου με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook. «Η χώρα μας δεν θα μπει σε νέο πρόγραμμα, ούτε θα προσφύγει ξανά σε δανεισμό από τον ESM. Την απάντηση την δίνουν καθημερινά, η πορεία της οικονομίας και οι δηλώσεις των αρμόδιων ευρωπαίων αξιωματούχων», προσέθεσε.