Το μεσημέρι, στις 12:02 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος βρέθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έτσι ξεκίνησε και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Όμως το πιο σημαντικό γεγονός της ημέρας όσον αφορά τα ουράνια φαινόμενα θα ξεκινήσει περίπου 45 λεπτά μετά την δύση του Ηλίου που στην Ελλάδα θα γίνει στις 17:09. Κοιτώντας από κάποιο σημείο με καθαρή ορατότητα (χωρίς νεφώσεις και φώτα της πόλης) στον νοτιοδυτικό ουράνιο θόλο το πιο λαμπρό άστρο που θα εμφανίζεται στον ουρανό θα είναι στην πραγματικότητα ο Δίας με τον Κρόνο που θα βρεθούν σε μια συζυγία η οποία γίνεται ορατή με γυμνό μάτι από την Γη μετά από 800 έτη. Με κιάλια ή κάποιο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο θα είναι ορατοί οι δύο πλανήτες και ορισμένοι από τους δορυφόρους τους, τέσσερις του Δία και ένας του Κρόνου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό κάποια στιγμή το φαινόμενο να πάρει το σχήμα ενός λεπτού μισοφέγγαρου και δύο φωτεινά αντικείμενα ακριβώς δίπλα του. Το φαινόμενο αναμένεται να είναι ορατό για περίπου δύο ώρες μετά την δύση του Ηλίου. Επιστήμονες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρατηρούν το φαινόμενο τα τελευταία 24ωρα και σε αυτό το βίντεο εξηγούν τα πάντα, δείχνουν πώς εξελίσσεται στον ελληνικό ουρανό και πώς μπορούμε να το παρατηρήσουμε.
Επειδή ο ουρανός τα τελευταία 24ωρα είναι νεφελώδης η παρατήρηση του φαινομένου δεν είναι εύκολη τουλάχιστον με γυμνό μάτι αλλά οι επιστήμονες του πανεπιστημίου και του αστεροσκοπείου αναφέρουν ότι οι φίλοι του Διαστήματος θα μπορούν να το παρατηρήσουν και τις επόμενες ημέρες που ο καιρός θα καλυτερέψει.
Τα πεφταστέρια
Την σκυτάλη θα πάρει το βράδυ της Δευτέρας η κορύφωση της βροχής από διάττοντες αστέρες, τους Αρκτίδες, που είναι τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, παρατηρούνται μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα. Προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.
Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής ‘Αρκτου, εξ ου και το όνομα τους. Όπως και σε κάθε παρατήρηση ουράνιου φαινομένου έτσι και σε αυτή θα πρέπει ο ουρανός να είναι καθαρός από νεφώσεις και φωτορύπανση αλλά και όχι ιδιαίτερα σκοτεινός, κάτι που συμβαίνει αυτή την χρονική στιγμή, δέκα ημέρες πριν την πανσέληνο.