Επικαιρότητα

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Πλήρης μετασχηματισμός με «Vision 2020-2025» και επενδύσεις €4 δισ.

Η διαδικασία πλήρους μετασχηματισμού του Ομίλου δεν αφορά αλλαγές στη μετοχική του σύνθεση. Τέλος στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης. Οι προτεραιότητες και οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου αναδιοργάνωσης. Στο τραπέζι και η αλλαγή της ονομασίας για τον τομέα των ΑΠΕ
Protagon Team

Δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλαγές στην εταιρική δομή και διακυβέρνηση -ακόμα και στην ονομασία- είναι οι πέντε άξονες του στρατηγικού σχεδίου αναδιοργάνωσης των ΕΛΠΕ, «Vision 2020-2025» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τη διοίκηση του Ομίλου.

Παράλληλα θα «τρέξει» επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 4 δισ. ευρώ με έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών CO2, την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή υδρογόνου, καθώς επίσης με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και την παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων.

Τέλος στα σχέδια περαιτέρω αποκρατικοποίησης

Στην παρουσίαση του «Vision 2020-2025» η διοίκηση των ΕΛΠΕ δήλωσε ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει στο 35,5% και ότι ο μετασχηματισμός δεν έχει σχέση με αλλαγές στα ποσοστά των βασικών μετόχων.

Αντιθέτως,  το Δημόσιο διατηρεί τη συμμετοχή και την εκπροσώπησή του στη διοίκηση, θέτοντας πλέον ως προτεραιότητα την ενίσχυση της αξίας της συμμετοχής του στον Ομιλο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης θεωρείται στις παρούσες συνθήκες ανεπίκαιρο, σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του Ομίλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει εντελώς, κάποια διυλιστήρια κλείνουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, βρίσκονται σε εξέλιξη αλλαγές στα καύσιμα των μεταφορών και στο ενεργειακό μείγμα.

»Σε αυτό το κλίμα προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της αειφορίας και η αύξηση της αξίας της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Δεν αλλάζει τίποτα ιδιοκτησιακά και μετοχικά για τον Ομιλο», ανέφεραν σχετικά οι ίδιες πηγές.

Σιάμισιης: Δεν φτάνει να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν

«Δεν έχουμε λόγο στο τι θα αποφασίσουν οι μέτοχοι, έχουμε όμως ευθύνη να λειτουργεί η εταιρεία σωστά και να δημιουργεί αξία και να παραμένει χρήσιμη σε ορίζοντα 20 έως 30 ετών από σήμερα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης,

«Ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν δεν φτάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε με γνώμονα το τι γίνεται στο μέλλον και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου, ο κ.Σιάμισιης και ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων Γιώργος Αλεξόπουλος παρουσίασαν τις αλλαγές στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το νέο καταστατικό της εταιρείας θα υποβληθεί προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προσδιοριστεί για τις 20 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επανέλαβε ότι οι αλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με αλλαγή του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις.

«Η αλλαγή είναι αναπτυξιακή, θα βελτιώσει και θα ισχυροποιήσει τις προοπτικές όλων των εργαζομένων», διαβεβαίωσε.

Μιλώντας για συνεργασίες -και όχι ιδιωτικοποιήσεις- σε επίπεδο θυγατρικών, ο CEO της ΕΛΠΕ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών κατά το πρότυπο της Εlpedison, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου όπως τους παρουσίασε ο κ.Σιάμισιης, έχουν ως εξής:

1. Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: πρώτος στόχος είναι η μείωση τους κατά 50% έως το 2030 και η επίτευξη ουδετερότητας ως το 2050. Οι στόχοι θα επιτευχθούν με κινήσεις που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραγόμενων καυσίμων, εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, τα προγράμματα πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων που θα υποκαταστήσουν ένα μέρος των ορυκτών καυσίμων αλλά και βελτίωση της βασικής δραστηριότητας των διυλιστηρίων.

2. Δημιουργία σημαντικής δραστηριότητας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές. Ήδη όπως είπε ο κ.Σιάμισιης, σε 18 μήνες έχουν διπλασιαστεί οι άδειες παραγωγής στον τομέα, στο 1,3 GW.

3. Επανεξέταση της εταιρικής δομής που περιλαμβάνει το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του ομίλου σε εταιρεία συμμετοχών και μεταφορά των επιμέρους δραστηριοτήτων σε θυγατρικές.

4. Προσαρμογή του καταστατικού της εταιρείας με βάση τις προβλέψεις του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι -όπως σημείωσε ο κ.Σιάμισιης- και με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εκλέγονται από τους μετόχους, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα παραμείνουν στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών.

5. Τέλος, επανεξετάζεται η εικόνα και το όνομα του ομίλου προκειμένου να αντικατοπτρίζει την νέα δομή και όχι μόνο το πετρέλαιο.