Υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων CAATSA σε βάρος της Τουρκίας τάχθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του.
Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούν έως ότου εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Υπό αυτό το πρίσμα, εξαπέλυσε πυρά κατά της Αγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων ή λήψης και νέων, σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Βλέποντας τις κυρώσεις CAATSA, αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να προμηθευτεί S-400, είναι απαράδεκτο. Η ιδέα ότι ένας λεγόμενος στρατηγικός εταίρος μας θα είναι ευθυγραμμισμένος με τον μεγαλύτερο στρατηγικό μας ανταγωνιστή δεν είναι αποδεκτή. Θα χρειαστεί να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχουν οι υπάρχουσες κυρώσεις και να προσδιορίσουμε αν θα χρειαστεί να γίνει κάτι περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ακροαματική διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αναμένεται ότι θα αναλάβει σύντομα τη θέση του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών ρώτησε τον Μπλίνκεν εάν η νέα κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για την Τουρκία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, με εκείνον να απαντά ότι «σε τελική ανάλυση η Τουρκία είναι μία σύμμαχος χώρα, η οποία τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για μας και είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό».
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ συνέδεσε την Τουρκία με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι χώρες που χρήζουν άμεσης προσοχής. Σχετικά με τις περιφερειακές κινήσεις της Άγκυρας, υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της, λέγοντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί μέσω της υποστήριξης της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μέσω της δικής της επιθετικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των δημοκρατικών μας συμμάχων Ελλάδας και Κύπρου».
Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα τηρήσει μια σθεναρή στάση:
· στο θέμα της αγοράς των S-400
· στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Συρία
· στην εισβολή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου
· στη διεκδίκηση ολόκληρης περιοχής της ελληνικής ΑΟΖ μέχρι τη Λιβύη
· στην υποστήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν και την εμπλοκή και επιθετική δράση του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Τέλος, ο Μενέντεζ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως έγινε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Είναι μία αρμόζουσα ενέργεια που πρέπει να γίνει. Το βρίσκω ανάρμοστο οι πρέσβεις μας στην Αρμενία να πηγαίνουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία, αλλά να μη βρίσκουν τη λέξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.