Οι δύο βραβευθέντες, Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον, κατά την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών | TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS
Επικαιρότητα

Σε δύο Αμερικανούς για τη θεωρία των δημοπρασιών το Νομπέλ Οικονομίας

Ο 72χρονος Πολ Μίλγκρομ και ο 83χρονος Ρόμπερτ Γουίλσον είναι καθηγητές στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Τιμήθηκαν από τη Σουηδική Ακαδημία για τη «βελτίωση εκ μέρους τους της θεωρίας των δημοπρασιών και την εφεύρεση νέων μοντέλων δημοπρασίας»
Protagon Team

Στους αμερικανούς οικονομολόγους Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον απονέμεται το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών 2020, για το έργο τους επί του θέματος των εμπορικών δημοπρασιών.

Οι δύο καθηγητές βραβεύθηκαν για τη «βελτίωση εκ μέρους τους της θεωρίας των δημοπρασιών και την εφεύρεση νέων μοντέλων δημοπρασίας», όπως σημειώνει η επιτροπή των βραβείων.

Ο 72χρονος Μίλγκρομ και ο 83χρονος Γουίλσον είναι καθηγητές στο περίφημο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Οι νέες μορφές δημοπρασιών είναι ένα ωραίο παράδειγμα του πώς η βασική έρευνα μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει επινοήσεις που ωφελούν την κοινωνία», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Ο Πολ Μίλγκρομ γιορτάζει τη βράβευσή του

«Οι δημοπρασίες βρίσκονται παντού και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Οι φετινοί βραβευθέντες για τις οικονομικές επιστήμες Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον βελτίωσαν τη θεωρία δημοπρασιών και επινόησαν νέες μορφές δημοπρασιών, προς όφελος των πωλητών, των αγοραστών και των φορολογουμένων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στο Τwitter η σουηδική ακαδημία.

Νέες μορφές δημοπρασιών έχουν χρησιμοποιηθεί για το φάσμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, για αλιευτικές ποσοστώσεις, για τις αερολιμενικές χρονοθυρίδες και για τα περιθώρια εκπομπών ρύπων.

Το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών δεν ανήκει στη λίστα με τα πέντε βραβεία που είχαν αρχικά καθιερωθεί το 1895, αλλά απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969 από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας. Από τότε, έχει απονεμηθεί 51 φορές σε συνολικά 84 ανθρώπους.