Η Ρόζαμουντ Πάικ και ο Κρις Ο΄ Ντάουντ σε σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «State of the Nation» | Sundance TV
Επικαιρότητα

Σας ενδιαφέρουν τα σίριαλ σε… μικρές φέτες;

Με επεισόδια μικρής διάρκειας έχουν αποφοιτήσει από τη «σχολή του YouTube» και συγκεντρώνουν εντυπωσιακούς σταρ, μεγάλα στούντιο και τις ευλογίες του Χόλιγουντ. Μήπως όμως αυτό σημαίνει ότι γινόμαστε ολοένα και πιο ανήμποροι στο να δεσμευτούμε σε κάτι που έχει διάρκεια;
Protagon Team

«Δέκα επεισόδια. Δέκα λεπτά το καθένα. Χωρίς δεσμεύσεις»: με αυτόν τον λακωνικό τρόπο διαφημίζεται η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «State of the Union». Η Ρόζαμουντ Πάικ και ο Κρις Ο’ Ντάουντ υποδύονται ένα ζευγάρι που γνωρίστηκε σε μία παμπ και από τον απόλυτο έρωτα, καταλήγουν να πηγαίνουν μία φορά την εβδομάδα σε σύμβουλο γάμου. Σε κάθε επεισόδιο διάρκειας δέκα λεπτών, παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή τους, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι τους έφερε κοντά και τι απειλεί να τους απομακρύνει. Η σκηνοθεσία είναι του σπουδαίου Στίβεν Φρίαρς και το σενάριο του σημαντικού βρετανού συγγραφέα Νικ Χόρνμπι.

Η αφίσα του «State of the Nation» ξεκαθαρίζει: δέκα επεισόδια. Δέκα λεπτά το καθένα. Χωρίς δεσμεύσεις (Sundance TV)

Ολα αυτά τα ηχηρά ονόματα, ενώ θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία σειρά μεγάλων και χορταστικών επεισοδίων, έχουν ενδώσει στην εκκολαπτόμενη γοητεία της μικρής διάρκειας, όπως παρατηρεί και το αφιέρωμα του Guardian. Σε έναν κόσμο τόσο αυτοματοποιημένο εξαιτίας της τεχνολογίας και των social media, μήπως τελικά δεν μπορούμε πλέον να δηλώσουμε σοβαρή και μακροχρόνια δέσμευση ούτε απέναντι σε ένα σίριαλ;

Με το σίριαλ «Special» μπαίνει και το Netflix στη μάχη των ολιγόλεπτων επεισοδίων (Netflix)

Ερχεται λοιπόν με δύναμη αυτή η νέα τάση, που θυμίζει απόφοιτο της λογικής του YouTube, συγκεντρώνει ηχηρά ονόματα και στέκεται αντιμέτωπη με επεισόδια-Μπεν Χουρ, όπως είναι αυτά του «Game of Thrones». Το «State of the Union» λοιπόν, έχει δύο βασικούς πρωταγωνιστές, περιέχει μία και μοναδική σκηνή σε κάθε επεισόδιο και είναι σχεδιασμένο ώστε να διαρκεί όσο και η αναμονή ανάμεσα σε δύο στάσεις του Μετρό.

Το φαινόμενο άλλωστε των τηλεθεατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι πλέον διαδεδομένο και στη χώρα μας: όλο και περισσότεροι χρήστες-τηλεθεατές παρακολουθούν μέσω smartphone ή tablet, αθόρυβα χάρη στα ακουστικά τους και απολύτως απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, ώσπου να φτάσουν στον προορισμό τους. Τα σίριαλ νέας γενιάς και νέας λογικής, ακολουθούν τα σημεία των καιρών: όλοι βιάζονται, όλοι κάπου πηγαίνουν, όλοι δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χώρο για μία σοβαρή δέσμευση, ακόμη και αν αυτή η δέσμευση έχει να κάνει απλά με ένα τηλεοπτικό σίριαλ.

Η κατηγορία «μικρού μήκους» δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι χρήστες του Διαδικτύου είναι άκρως εκπαιδευμένοι και εξοικειωμένοι στο να παρακολουθούν τα πάντα στο YouTube, από μουσικά βιντεοκλίπ, μέχρι οδηγούς για το τέλειο μακιγιάζ ή για το πώς να φτιάξεις το τέλειο σούσι.

Σκηνή από το σίριαλ «Bonding» που ασχολείται με τις περιπέτειες μιας dominatrix μέσα από δεκαπεντάλεπτα, αλλά χορταστικά επεισόδια (Netflix)

Ο κολοσσός Netflix δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την τάση με τα επεισόδια… σφηνάκια και έχει ήδη προωθήσει δύο τέτοιας λογικής σίριαλ με δεκαπεντάλεπτης διάρκειας περιεχόμενο. Πρόκειται για το σίριαλ «Special» για τη ζωή ενός ομοφυλόφιλου άνδρα και το «Bonding» για τη ζωή του σωματοφύλακα μίας dominatrix.

Σε έναν κόσμο στον οποίο όλοι είναι καθηλωμένοι σε μία οθόνη, προκύπτει λοιπόν το ερώτημα τι επιλέγεις να δεις. Οι δεκάδες ενδιαφέρουσες σειρές που είναι πλέον διαθέσιμες διαδικτυακά και είναι ικανές να σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου παρακολουθώντας τη μία σεζόν μετά την άλλη αντικαθιστούν την πραγματική ζωή με εκείνη της μυθοπλασίας. Η διαφορά είναι, ότι ενώ για να παρακολουθήσεις το ολόκληρο «Game of Thrones» μπορεί να περάσουν εβδομάδες, αν ενδώσεις στη διαδικασία των σίριαλ εν συντομία, μπορείς να δεις πολλά επεισόδια μαζεμένα, όσο διαρκεί το διάλειμμά σου για φαγητό.