Το πρόγραμμα ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό τουριστικού θερέτρου στην Ερυθρά Θάλασσα με κατασκευή νησιών |
Επικαιρότητα

Σαουδική Αραβία: Από το πετρέλαιο στο πρότζεκτ «Vision 2030»

Νέα εποχή για την πρώτη αραβική οικονομία και το ΑΕΠ της θέλει να εγκαινιάσει το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με κρατικές επενδύσεις στις υποδομές (σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, βιομηχανικά έργα, κ.ά.)
Protagon Team

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φιλοδοξεί να οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία σε μία νέα εποχή ανάπτυξης, εφαρμόζοντας ένα ανανεωτικό σχέδιο περί υποδομών και βιομηχανίας.

Βάσει του μεταρρυθμιστικού πρότζεκτ «Vision 2030» το αραβικό βασίλειο επιδιώκει επενδύσεις σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και βιομηχανικά έργα ύψους 425 δισ. δολ. μέχρι το 2030. Ετσι η μεγαλύτερη αραβική οικονομία φαίνεται να θέλει να σπάσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου.

Νεαρός άνδρας και γυναίκα μπροστά σε πορτρέτο του πρίγκιπα Σαλμάν στο Ριάντ (REUTERS/Faisal Al Nasser -/File Photo)

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε στον ειδησεογραφικό οργανισμό Bloomberg ότι πρόκειται για «αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά αφορά μία δεκαετή περίοδο, οπότε έχουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να το υλοποιήσουμε». Θα υπάρξει δε ισορροπία: «Ολα αυτά θα συμβούν ενώ θα εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε την πετρελαϊκή μας οικονομία, δεν πρόκειται να τη σταματήσουμε…»

Το «παγκόσμιο τουριστικό θέρετρο»

Στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας το πρότζεκτ του πρίγκιπα περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων. Το όλο έργο περιλαμβάνει «50 νησιά, στοχεύοντας σε παγκόσμια ανάπτυξη του τουρισμού». Στις πισίνες και στις παραλίες του τουριστικού θερέτρου θα επιτρέπεται στις γυναίκες να… φορούν μπικίνι.

Προγραμματιζόμενες τουριστικές εγκαταστάσεις στο θέρετρο της Ερυθράς

Ο πρίγκιπας υπόσχεται να κατευθύνει την οικονομία από την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από το ακατέργαστο πετρέλαιο σε μεταρρυθμίσεις με ένα πρόγραμμα που καλείται «Vision 2030». Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία δυσκολεύεται να συνεχίσει την άντληση δημοσιονομικών κινήτρων στην οικονομία, η ώθηση των υποδομών θα δοκιμάσει την πίστη των επενδυτών μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, μέχρι το 2030, με ποσό που ισοδυναμεί με ήμισυ, περίπου, του περσινού ΑΕΠ της. Θα δημιουργηθούν 11 νέες βιομηχανίες, με αντικείμενα από την αεροδιαστημική έως τη βιοϊατρική.

Το πρόγραμμα θα συνδέσει τα έργα στον τομέα της ενέργειας, των μεταλλείων και των υποδομών και θα περιλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες αμυντικής βιομηχανίας που επιδιώκουν να φέρουν την τεχνολογία και τη βιομηχανία στη Σαουδική Αραβία.

Το κράτος θα αναδιαρθρώσει και τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίζοντας την κυριότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από τις γραμμές υψηλής τάσης, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σε όλη τη χώρα, και από τις συνδέσεις με την κατανάλωση.

Ορισμένα από τα σχέδια της Saudi Aramco θα ενταχθούν επίσης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου ενός βιομηχανικού πάρκου στις ακτές του Περσικού Κόλπου και ενός σχεδίου με τη Saudi Basic Industries Corp. για τη μετατροπή του πετρελαίου σε χημικά.

Ενα νέο αεροδρόμιο για το Ριάντ είναι επίσης μία επένδυση υπό εξέταση ως παράγων αύξησης του ΑΕΠ. Το σαουδαραβικό βασίλειο επιπρόσθετα σχεδιάζει να ανανεώσει και να επεκτείνει πέντε αεροδρόμια και να κατασκευάσει 2.000 χιλιόμετρα σιδηροδρόμων.