Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις ευθύνες της Τουρκίας | John Liakos / Intime News / POOL / SOOC
Επικαιρότητα

Το μήνυμα Σακελλαροπούλου προς την Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τίμησε την Ημέρα Μνήμης
Protagon Team

Στη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις γενοκτονίες, όπως αυτή των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε σε μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με μήνυμά της με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία.

Η Πρόεδρος, σε μια έμμεση αναφορά προς την Τουρκία, επισημαίνει ακόμη ότι «η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης».

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα. Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού.

Παράλληλα, οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα.

Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε.

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στην μητέρα-πατρίδα. Με τη λύρα τους να θρηνεί ακόμη τον ξεριζωμό. Αλλά και με το δοξάρι της να τραγουδά την ελπίδα. Και να ζητά δικαίωση.

Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ενσωματώνει στη νέα πορεία της το δυναμισμό των παιδιών της του Πόντου. Εκείνων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Θα τιμούμε την Ημέρα Μνήμης μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης».

Σε ομιλία του στη Βουλή, η οποία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα ήταν μία πράξη ευθύνης και βαθιά λυτρωτική από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από την πλευρά του:

«Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον».

Η δε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε:

«Σήμερα τιμούμε τον Ποντιακό ελληνισμό.

Eνα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του ελληνισμού που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων και κάνει αισθητή την παρουσία του παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.
Σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά.

Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους.

Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη. Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα.

Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής ημέρας μνήμης που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι το αντίδοτο στη λήθη».