Ο πολέμιος του καθεστώτος Πούτιν φοιτητής-μπλόγκερ Ιγκόρ Ζούκοφ εν μέσω φίλων του, ρεπόρτερ και συνηγόρων έξω από το μοσχοβίτικο δικαστήριο | REUTERS / Maxim Shemetov
Επικαιρότητα

Ρωσία: του έκοψαν το blogging λόγω κριτικής στον Πούτιν

Μοσχοβίτικο δικαστήριο καταδίκασε έναν φοιτητή σε διετή αποχή από τη διαχείριση ιστοσελίδων επειδή είχε «στολίσει» τον ρώσο πρόεδρο με βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως «δικτάτορας» και «τύραννος»
Protagon Team

Ο Ιγκόρ Ζούκοφ, 21 χρόνων φοιτητής Οικονομικών και εμβληματική φιγούρα των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων του περασμένου καλοκαιριού στη ρωσική πρωτεύουσα, καταδικάστηκε από δικαστήριο σε διετή αποχή από το blogging και σε τριετή καταδίκη με αναστολή.

Ο λόγος για τον οποίο ο νεαρός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος είναι η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις και η αδυσώπητη κριτική που άσκησε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα από σειρά βίντεο. Σε αυτά καλούσε τους Ρώσους να ανατρέψουν τον Πούτιν και το καθεστώς του, χαρακτηρίζοντάς τον κιόλας «δικτάτορα» και «τύραννο».

Η δικαστική υπόθεση θεωρείται ενδεικτική της μεγάλης ενόχλησης του Κρεμλίνου από την ανεξέλεγκτη δημοσιογραφία, ταυτόχρονα όμως και σοβαρή προσπάθεια για την κατάργηση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στο Ιντερνετ. Πάντως από νομοθετικής πλευράς έχουν γίνει ήδη προσπάθειες για την επιβολή κρατικού ελέγχου στον τομέα αυτόν, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου τριακόσιοι νεαροί, μαθητές και φοιτητές κυρίως, προς συμπαράσταση στον Ζούκοφ. Ολοι τους φώναζαν «εμείς είμαστε ο Ζούκοφ»! Ο ίδιος ο καταδικασθείς θεώρησε την απόφαση του δικαστηρίου στημένη και τη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης «καταστολή», όπως είπε.

«Είμαι ευτυχής που είμαι ελεύθερος, αλλά αυτό που συνέβη ήταν απολύτως άδικο» ήταν οι πρώτες ελεύθερες κουβέντες του. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα έχουν μετατραπεί σε πολιτική σήμερα». Δηλώνει ότι παρά την ποινή που του επεβλήθη, θα βρει έναν τρόπο ώστε να επικοινωνεί με το κοινό του. Ας σημειωθεί ότι ο νεαρός έπεσε στα μαλακά, διότι άλλοι καλοκαιρινοί διαδηλωτές εισέπραξαν έως και πενταετείς φυλακίσεις επειδή κατηγορήθηκαν ότι είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς.

Εκτός από τους νεαρούς που πήγαν στα δικαστήρια, στον Ζούκοφ συμπαραστάθηκαν και δημόσια πρόσωπα όπως ο δημοφιλής στη ρωσική νεολαία ράπερ Μίρον Φιοντόροφ (ή Oxxxymiron), ο οποίος προσφέρθηκε να καταβάλλει για λογαριασμό του Ζούκοφ 31.000 δολάρια, αλλά δεν εισακούστηκε από την έδρα.

Από πλευράς ρωσικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν γνώριζε την υπόθεση Ζούκοφ, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες: «Δεν κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει, αλλά δεν έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε καταστάσεις».

Ο κ. Ζούκοφ είχε πρώτη φορά συλληφθεί έπειτα από μία πορεία. Μόλις δημοσίευσε ένα σχετικό με αυτή βίντεο, κατηγορήθηκε ως ταραξίας μαζί με άλλους διαδηλωτές. Εκείνη η υπόθεση έκλεισε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Κατόπιν όμως οι διωκτικές αρχές κατηγόρησαν τον νεαρό για εξτρεμισμό λόγω των βίντεο, και του μπλοκάρισαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Ο κ. Ζούκοφ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ένοχος, παρ’ ότι θεωρεί πολλούς από τους πολιτικούς της Ρωσίας αντιπάλους του.

Λέει ότι αποκηρύσσει τη βία, και το αυτό υποστήριξε και στο δικαστήριο.