Οι ουρές για το κάθε τι που θα μπορούσε να αγοραστεί ήταν καθημερινότητα επί Σοβιετικής Ενωσης, όσο και αν το καθεστώς προσπαθούσε να αποκρύψει και τις ελλείψεις και την πολύωρη ταλαιπωρία. Τριάντα χρόνια αργότερα, σε μια ειρωνική στροφή της Ιστορίας, τις ξαναφέρνουν οι πολιτικές του ανθρώπου που ήθελε να αποκαταστήσει το μεγαλείο της ΕΣΣΔ χωρίς τις σκοτεινές σελίδες του.
Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία έφερε αμέσως σειρά κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας και σταδιακά τις πρώτες ελλείψεις. Και όπου υπάρχουν ελλείψεις, αλλά ακόμη και μαζικές αγορές από ανήσυχους καταναλωτές, έρχονται και οι ουρές.
Από τις αρχές του Μαρτίου, μία εβδομάδα από την έναρξη της εισβολής, άρχισαν να εξαφανίζονται από τα καταστήματα στο Σαράτοφ η ζάχαρη και το σιτάρι, γράφει ο Guardian. Οταν ο δήμαρχος ανακοίνωσε τη διάθεση βασικών ειδών για τους πολίτες, εκατοντάδες εμφανίστηκαν για να αγοράσουν. «Είναι αστείο και θλιβερό μαζί», είπε στη βρετανική εφημερίδα Ρώσος που λέει πώς «επιστρέφουμε στη δεκαετία του ’90 όταν ο κόσμος αγόραζε γιατί φοβούνταν ότι θα εξαφανιστούν τα εμπορεύματα».
Σε άλλες περιπτώσεις, αν πιστέψουμε τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, δινόταν μάχη για λίγη ζάχαρη.
Οσο προχωρά ο πόλεμος, που σχεδόν μετρά ένα μήνα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ελλείψεις σε μεγάλες πόλεις σε βασικά είδη, ενώ οι τιμές στα εισαγόμενα έχουν εκτοξευτεί. Για τις τιμές φταίνε οι πανικόβλητοι καταναλωτές και οι κερδοσκόποι, λέει η κυβέρνηση. Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικά είδη. Περί τα 80 σκευάσματα έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τα φαρμακεία, μεταξύ τους αντιφλεγμονώδη και ινσουλίνη.
Ελάχιστη παρηγοριά δίνουν στους καταναλωτές οι διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι οι ελλείψεις είναι τεχνητές.
Και έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, με πτώση του ΑΕΠ, υψηλό πληθωρισμό (υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 20% φέτος) και αποκοπή από την παγκόσμια οικονομία. «Επιστρέφουμε σταθερά στις ημέρες της ΕΣΣΔ», λέει η οικονομολόγος Ελίνα Ριμπάκοβα. Η ίδια μιλά για αναστροφή πορείας μόνο με αλλαγή κυβέρνησης.
Η Ρωσία είναι μεγάλη χώρα, με ανεπτυγμένη βιομηχανία και πρώτες ύλες, όσο και αν εξαρτάται από το εξωτερικό. Σταδιακά θα ανακάμψει, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, ωστόσο το ερώτημα είναι πότε και πώς από τη στιγμή που εξειδικευμένο δυναμικό είτε απολύεται είτε φεύγει. Ως τότε, οι ουρές θα ξαναγίνουν καθημερινότητα.