Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, για την απολογία τους, οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Λίνδο.
Οι δύο δράστες, στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού αλλά και βιασμό από κοινού, προσήχθησαν διαδοχικά στο ανακριτικό γραφείο, στις 11 το πρωί, ο 19χρονος Αλβανός και στη μία μετά το μεσημέρι ο 21 ετών Ροδίτης.
Αμφότεροι, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους Στέλιο Κιουρτζή και Άκη Δημητριάδη αντίστοιχα, κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για το έγκλημα που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο 19χρονος Αλβανός, κατά την ομολογία του στους αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Ρόδου παραδέχθηκε την εμπλοκή του στη δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας ρίχνοντας όμως τις ευθύνες στον ροδίτη συγκατηγορούμενό του, ο οποίος έως τώρα αρνείται κάθε ανάμειξη στον φόνο της άτυχης κοπέλας.
Για τον λόγο αυτόν, οι συνήγοροι της οικογένειας της φοιτήτριας έχουν καταθέσει αίτημα στις δικαστικές αρχές Ρόδου, ώστε να γίνει σήμερα αναπαράσταση του εγκλήματος και εξέταση κατά αντιπαράσταση των δύο κατηγορουμένων.
Την Πέμπτη, ο 19χρονος Αλβανός υπέδειξε στους Λιμενικούς το σημείο όπου πέταξαν τα ρούχα του θύματος, ενώ βρέθηκε και το ηλεκτρικό σίδερο με το οποίο σύμφωνα με την ομολογία του χτύπησαν στο πρόσωπο την κοπέλα.
Την ίδια ημέρα, ο δικηγόρος της οικογένειας Τοπαλούδη, Αλέξης Κούγιας, μαζί με τον δικηγόρο Ρόδου, Σάββα Παυλίδη, επισκέφθηκαν την ανακρίτρια Ρόδου και δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, καταθέτοντας παράλληλα και δύο αιτήματα, για την αναπαράσταση του εγκλήματος και για την κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κούγιας, «από το να λέει ο καθένας το άσπρο και ο άλλος να λέει το μαύρο» και ο ένας να διαψεύδει τον άλλο, να εξεταστούν κατά αντιπαράσταση ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας κατά την απολογία τους όπου εμείς ως πολιτική αγωγή δεν μπορούμε να παριστάθεμα και να κάνουμε ερωτήσεις».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κούγιας «αυτές οι δύο διαδικαστικές πράξεις είναι ιδιαίτερα απαραίτητες και θα βοηθήσουν πάρα πολύ και την κυρία Ανακριτή για να αποσαφηνίσει το τι πρέπει να κάνει». Σημείωσε πάντως ότι η αναπαράσταση θα γίνει σε μετέπειτα χρόνο και όταν θα έχουν ληφθεί όλες οι απαντήσεις από τις έρευνες και εξετάσεις που διενεργούν αναφορικά με τα ευρήματα της υπόθεσης οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Οσο για την αναγκαιότητα της αναπαράστασης του εγκλήματος, ο κ. Κούγιας τόνισε ότι προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων και τις αντιφάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει οι δύο νεαροί. «Ο ένας ομολόγησε αλλά πλέον διά του συνηγόρου του, θεωρεί ότι είναι άκυρη αυτή η ομολογία. Επιτρέψτε μου σε αυτήν την τοποθέτηση η οποία είναι δημόσια, να εκφράσω την απόλυτη αντίρρησή μου, γιατί προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προανακριτική απολογία».
Κατά την αναπαράσταση, πρόσθεσε ο γνωστός ποινικολόγος, «οι δύο κατηγορούμενοι συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους αλλά και παρουσία της πολιτικής αγωγής, θα μπορούν να πουν τις θέσεις τους, αλλά και να ερωτηθούν από τον εισαγγελέα, την κα πρόεδρο και τους δικηγόρους όλων των πλευρών. Άρα όποια αντίφαση υπάρχει εκεί θα διασκεδαστεί: από το σημείο που πήγαν την κοπέλα αυτή να μαρτυρήσει μέχρι το σημείο που την πήγαν και αποφάσισαν να την ρίξουν ζωντανή για να πνιγεί στη θάλασσα και να εξαφανίσουν τα ίχνη της προηγούμενης πράξεώς τους, γίνεται αναπαράσταση. Δηλαδή τι έγινε στο σπίτι, τι συζήτησαν, ποιος την χτύπησε, στη διαδρομή τι έλεγαν μεταξύ τους, πώς την πέταξαν! Γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να μεταφέρεις μία κοπέλα έστω και αναίσθητη! Όλα αυτά θα αναδειχθούν στην αναπαράσταση».
Ο δικηγόρος της οικογένειας αναμένει εν τω μεταξύ την ιατροδικαστική εξέταση, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αλλά και το πόρισμα από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών όπου οι ειδικοί επιστήμονες της αστυνομίας θα δώσουν απαντήσεις από το DNA το οποίο έχει ληφθεί.
Η ιατροδικαστική έκθεση βρίσκεται εδώ και δύο 24ωρα στα χέρια της ανακρίτριας Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ροδιακή», τα ευρήματα στο σώμα της άτυχης κοπέλας «καίνε» τους κατηγορούμενους καθώς επιβεβαιώνουν τα όσα φέρεται να δήλωσε στην απολογία του ο 19χρονος αλλοδαπός για αυτά που συνέβησαν στο σπίτι της Λίνδου και εν συνεχεία στην παραλία «Φώκια» όπου βρέθηκε νεκρή η 21χρονη φοιτήτρια.
Ο ιατροδικαστής επιβεβαιώνει ότι η κοπέλα πνίγηκε στη θάλασσα όπου την πέταξαν, ενώ υπάρχουν και άλλα σημάδια στο σώμα της που «μαρτυρούν» αυτά που προηγουμένως είχε βιώσει στα χέρια των δραστών της.
«Να ξέρετε ότι ένα σώμα, ενός νεκρού ανθρώπου, «μιλάει» όσο το πρόσωπο για το οποίο γίνεται η έρευνα, είναι ζωντανό», δήλωσε σχετικά ο κ. Κούγιας. «Όταν ένα σώμα έχει υποστεί σωματικές κακώσεις, πριν εκπνεύσει το σώμα «μιλάει». Εδώ λοιπόν έχουμε το αδίκημα του βιασμού. Η ιατροδικαστική μπορεί να διασαφηνίσει πώς και με ποιο τρόπο έγινε ο βιασμός, από σημάδια στα ευαίσθητα σημεία του σώματος. Συγχρόνως τα σημάδια από χτυπήματα στο σώμα αποσαφηνίζουν αν το θύμα αντιστάθηκε και υπάρχουν αμυντικά τραύματα όπως λένε οι ιατροδικαστές, όπως υπάρχουν και τραύματα από την επίθεση. Επίσης εάν το κορίτσι ήταν αναίσθητο όταν το μετέφεραν στον χώρο όπου το «εκτέλεσαν», εάν το μετέφεραν με τα χέρια, όλα αυτά αποτυπώνονται σε ένα σώμα ενός ανθρώπου που δεν έχει εκπνεύσει».
Ο δικηγόρος της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας δήλωσε τέλος οργισμένος για τα σχόλια που έχουν γίνει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη δολοφονία της.
«Δυστυχώς κάποιοι νοσηροί νόες, (σ.σ. αναφέρθηκε σε ανάρτηση συγκεκριμένου πολύ γνωστού ανθρώπου της Ρόδου), βεβηλώνουν τη μνήμη μιας κοπέλας η οποία είναι γόνος ίσως της κορυφαίας οικογένειας διαχρονικά του Διδυμοτείχου. Και για όσους γνωρίζουν τις οικογένειες των μεθοριακών πόλεων της χώρας θα γνωρίζουν ότι ειδικά σε εκείνη την περιοχή αλλά και στις άλλες μεθοριακές πόλεις, υπάρχουν ιδιαίτερα συντηρητικά ήθη και έθιμα.
»Αντιλαμβάνομαι τις προσωπικές σχέσεις του καθενός εδώ στη Ρόδο ή και εκτός Ρόδου ή τις απόψεις του καθενός. Δεν τις σέβομαι όλες. Δεν υπάρχει δε μεγαλύτερη προσβολή σε ένα πρόσωπο που έχει χάσει τη ζωή του με αυτό το βάρβαρο τρόπο, (το ποιος το έκανε και πώς το έκανε θα το βρει η Δικαιοσύνη, δεν μένει τίποτα αναπάντητο), αλλά κάποιοι να εκμεταλλεύονται αυτή την τραγωδία που επειδή γνωρίζω την κοινωνία της Ρόδου διαχρονικά, η οποία είναι και αυτή περιοχή μεθοριακή, είμαστε λίγα μίλια απέναντι από την Τουρκία, και επειδή γνωρίζω τις ακραίες συντηρητικές απόψεις πολλές φορές, είναι άδικο και ειδικά της κοινωνίας της Ρόδου, να προσβάλλουν βάναυσα αυτή την εξαιρετική κοινωνία της Ρόδου, η οποία αυτές τις ημέρες περνάει μία δοκιμασία.
»Η θυματολογία υπάρχει, έχουμε όμως χρόνο να βρούμε την άκρη με όλους και με αυτούς τους βρομιάρηδες που κοίταξαν να αμαυρώσουν τη μνήμη του θύματος», κατέληξε στη δήλωσή του έξω από το δικαστικό μέγαρο Ρόδου ο γνωστός δικηγόρος.