Ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δεν μπορούσε να το πει πιο ωμά. «Στην Μπρατισλάβα κάναμε μια ωραία κρουαζιέρα στον Δούναβη, όλοι μαζί. Αλλά εγώ ήλπιζα να απαντήσω στην κρίση που προκλήθηκε από το Brexit, όχι μόνο να κάνω έναν γύρο με βάρκα». Κάπως έτσι περιέγραψε την (αν)αποτελεσματικότητα και την ουσία της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ –πλην της Βρετανίας- στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου.
Η διάσκεψη που ανέμεναν οι κυβερνήσεις ολόκληρο το καλοκαίρι, ώστε να χαρτογραφηθεί το μέλλον της Ευρώπης στη μετά-Brexit εποχή αποδείχθηκε μία «χαμένη ευκαιρία» –ή αλλιώς μία ευκαιρία για βαρκάδα- για τον ίδιο. Οπως σχολίασε ο κ. Ρέντσι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, στο τελικό κείμενο με τα αποτελέσματα της συνόδου, στη «Διακήρυξη της Μπρατισλάβα» δηλαδή, «δεν βρήκα ούτε μια σειρά η οποία να αφορά την Αφρική και την μετανάστευση, αλλά ούτε την Ευρώπη και την κοινωνική ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να δοθεί νέα ώθηση, δεν αρκούν συμβολισμοί όπως η επιλογή μίας νέας τοποθεσίας για τη διεξαγωγή της συνόδου. «Πρέπει να αλλάξουμε την πορεία την οποία ακολουθεί η Ευρώπη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το Μεταναστευτικό δεν εξαντλείται στην συμφωνία με την Τουρκία.
«Πρέπει και να αναγνωρίσουμε ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα απέτυχε», επανέλαβε για μία ακόμη φορά. «Ενώ η αμερικανική πολιτική επενδύσεων έκανε την προεδρία Ομπάμα να πετύχει ρεκόρ σε θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για καταγραφή της πραγματικότητας», τόνισε.
Αποσαφήνισε ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, ότι ο ίδιος δεν έχει κάποιο θέμα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ή με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο αναφέρθηκε προσωπικά στην τελευταία: «Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται η καγκελάριος Μέρκελ όταν μιλά για πνεύμα της Μπρατισλάβα. Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβα, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης». Κι ύστερα καταφέρθηκε κατά της γερμανικής κυβέρνησης στο σύνολό της, υπενθυμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα σχετικό με το εμπορικό πλεόνασμα, αφού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6% και βρίσκεται στο 9%.
«Δεν ζητά κανείς από τους Γερμανούς να εξάγουν λιγότερο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν περισσότερες επενδύσεις. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα βοηθούσαν την Ευρωζώνη», τόνισε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
Η χώρα του, διασαφήνισε, «στον νέο κρατικό προϋπολογισμό της του 2017, θα σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», αλλά «όπως προβλέπουν οι κανόνες, θα τεθούν εκτός δημοσιονομικού συμφώνου οι δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, καθώς και εκείνες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την οποία η Ευρώπη δεν καταφέρνει να διαχειριστεί».
Οσο για το Προσφυγικό, ο ίδιος ζήτησε να υπογραφούν οι συμφωνίες με την Αφρική που είχαν αποφασιστεί στην σύνοδο της Μάλτας, πέρυσι, να αναγκασθούν όλες οι χώρες μέλη να συμβάλουν στις επανεγκαταστάσεις «από την στιγμή που πολλοί φέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα», και να τύχουν τις πρέπουσας διαχείρισης οι επαναπατρισμοί «τους οποίους, προς το παρόν, υλοποιεί η Ιταλία, ενώ η Ευρώπη οργανώνει συνέδρια».
«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν κάποιος θέλει να κάνει την Ιταλία να σιωπήσει, επέλεξε λάθος μέθοδο, ουσία και παραλήπτη», δήλωσε -ωμά- ο κ. Ρέντσι.