Οι πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης οδηγούν στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Αυτό ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.
Eνα διεθνές οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται σε αρκετά νομίσματα σχεδόν ίδιας σημασίας θα είναι πιο αποδοτικό για την παγκόσμια οικονομία από σήμερα που κυριαρχεί το δολάριο, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι οι αναδυόμενες οικονομίες επηρεάζονται αρνητικά από τις προσδοκίες για σύσφιξη της πολιτικής της Fed (της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ), ενώ αν υπήρχαν περισσότερα νομίσματα με την ίδια σημασία δεν θα συνέβαινε αυτό.
Η διαφορά του ευρώ από το δολάριο μειώνεται, είπε, προσθέτοντας ότι 50 χώρες έχουν συνδεθεί με το κοινό νόμισμα.
Το ευρώ, σημείωσε, θα γίνει πιο ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές με την αύξηση των κοινών εκδόσεων χρέους από την ΕΕ, όπως αυτές για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εκτινάξουν στα 2 τρισ. ευρώ το μέγεθός τους.
Πιο αναλυτικά και συνεχίζοντας τις παρατηρήσεις του για το μέλλον του ευρώ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι σε 20 με 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως: το ευρώ, το δολάριο και το κινεζικό γουάν και ίσως άλλα δύο από την Ινδία ή τη Βραζιλία (πουθενά το ιαπωνικό γιεν).
«Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, ένα νόμισμα χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να γίνει ισχυρό σε διεθνές επίπεδο. Αυτό συνέβη όταν το αμερικανικό δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική στερλίνα ή όταν πιο πριν η στερλίνα αντικατέστησε το ολλανδικό φιορίνι», εξήγησε ο επικεφαλής του ESM για να προσθέσει: το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξουν όλο και περισσότερες χώρες που θα αποφασίσουν να έχουν αποθέματα σε ευρώ. «Η Κίνα το έπραξε ήδη εκδίδοντας ομόλογα σε ευρώ» σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία, κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Η τραπεζική ένωση, πρόσθεσε, ξεκίνησε πριν από χρόνια και έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα δύο από τα τρία στάδιά της. Το τρίτο στάδιο, είπε, αφορά δύσκολα και πολιτικά ευαίσθητα θέματα, όπως το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS), η ολοκλήρωσή του θα πάρει κάποια χρόνια. Σημείωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.