Tις δευκρινίσεις Πουτζδεμόν αναμένει ο ισπανός πρωθυπουργός για να καθορίσει την απάντηση που θα δώσει στους καταλανούς αυτονομιστές | REUTERS/Sergio Perez
Επικαιρότητα

Ραχόι προς Πουτζδεμόν: Κηρύξατε ή όχι την ανεξαρτησία σας;

Για πρόκληση σκόπιμης σύγχυσης κατηγόρησε ο ισπανός πρωθυπουργός τον καταλανό πρόεδρο μετά από όσα (δεν) έκανε το βράδυ της Τρίτης
Protagon Team

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν να διευκρινίσει εάν τελικά η επαρχία κήρυξε την ανεξαρτησία της ή όχι.

Οπως υπογράμμισε, αυτό αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος (το άρθρο που ορίζει την προσωρινή άρση του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας) ενώ κατηγόρησε τον καταλανό ηγέτη ότι με τις χθεσινές δηλώσεις και ενέργειές του προκάλεσε σκόπιμη σύγχυση.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Το βράδυ της Τρίτης ο Ραχόι συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, και την Τετάρτη με τον ηγέτη των Ciudadanos για να εξετάσουν την πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 155. Αργά το απόγευμα θα μιλήσει στο ισπανικό κοινοβούλιο σχετικά με τις προθέσεις της Μαδρίτης.

«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία», διαβεβαιώνει η τοπική κυβέρνηση

Οι εκπρόσωποι της καταλανικής κυβέρνησης, πάντως, δείχνουν να επιμένουν στην τακτική της ασάφειας, καθώς μετά τα «ναι μεν αλλά» του καταλανού προέδρου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «συμβολική πράξη» την υπογραφή του κειμένου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας» (κάτι που δεν συνέβη), είπε και εξήγησε πως η υπογραφή του κειμένου το βράδυ της Τρίτης από τον πρόεδρο Πουτζδεμόν και 72 βουλευτές ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο, ότι πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω»: «Ο πρόεδρος είπε πως αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση (προς την ανεξαρτησία) για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία (…) Καλούμε για πολιτική και όχι για μια νομική απόφαση».

Ο Τζόρντι Τουρούλ ξεκαθάρισε επίσης ότι η καταλανική κυβέρνηση θέλει «να κάνει διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» και μόνον αυτή, δήλωση που βάζει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης σε άλλη βάση καθώς μέχρι σήμερα γινόταν λόγος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης» (κάτι που και πάλι η ισπανική κυβέρνηση αρνείτο κατηγορηματικά).

«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, θέλοντας να καθησυχάσει και τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας που έμειναν σαστισμένοι από την την ομιλία Πουτζδεμόν την Τρίτη. «Θα θέλαμε όμως να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία», συμπλήρωσε.

«Σας ζητώ να είστε πολιτισμένοι και να είστε δημοκράτες, για μια φορά στη ζωή σας, και να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο ισπανικό κοινοβούλιο ο καταλανός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης, Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο, ο οποίος του απάντησε ότι ο διάλογος «δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία δεν είναι παρά «μια καταστροφική δύναμη που επιδιώκει να καταλύσει τη δημοκρατία και να καταστρέψει το κράτος Δικαίου», σχολίασε από την πλευρά του, φανερά οργισμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις.