Με σκληρή γλώσσα μίλησε για την Αγκυρα ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ | Reuters
Επικαιρότητα

Ράπισμα Γιούνκερ σε Ερντογάν: «Η Τουρκία απομακρύνεται αλματωδώς από την Ευρώπη»

Μόνο διπλωματική δεν ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο την οριστική απομάκρυνση του «Σουλτάνου» από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη
Protagon Team

Υπό τη σκιά των πρακτικών του καθεστώτος Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και ειδικά της κράτησης δεκάδων ευρωπαίων πολιτών στις τουρκικές φυλακές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με γιγάντια βήματα από την Ευρώπη», τόνισε ο λουξεμβούργιος πολιτικός κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στην ακολουθούμενη πολιτική από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προκαλεί ισχυρές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Αν και σημείωσε πως οι σχέσεις του με τον Ερντογάν παραμένουν καλές, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε ανοικτά την ανησυχία του ότι ο τούρκος πρόεδρος επιδιώνει να ωθήσει την Ευρώπη «να πει πως θέλει να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορέσει να φορτώσει την ευθύνη μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στην Τουρκία».

Παρά το γεγονός ότι οι ενταξιακές συνομιλίες τη Τουρκίας έχουν «παγώσει», η πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ δεν θέλει προς το παρόν να προχωρήσει σε μια επίσημη διακοπή, υπό το φόβο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη και οριστική ρήξη με έναν σημαντικό εταίρο σε θέματα μετανάστευσης και αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής.

«Το ζήτημα είναι αν πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις διαπραγματέυσεις με την Τουρκία. Είναι ένα καθαρά θεωρητικό ζήτημα, αφού σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει προς το παρόν διαπραγμάτευση», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι ο ίδιος προτιμά μία αντιμετώπιση της Αγκυρας έτσι ώστε «οι Τούρκοι να παρατηρήσουν πως είναι αυτοί, δηλαδή το ‘σύστημα Ερντογάν’, που καθιστούν αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να παγιδευθούμε».

Το κλίμα πάντως στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι βαρύ, την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση Βερολίνου – Αγκυρας. Η σύλληψη και κράτηση γερμανών πολιτών από το καθεστώς Ερντογάν -όπως του ακτιβιστή Πέτερ Στόιτντερ και του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντένις Γιουτζέλ- έχει φέρει τις διμερείς σχέσεις στο σημείο μηδέν.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, ήταν σαφής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post του Σαββάτου : «Σε περίπτωση που ο κ. Ερντογάν δεν αφήσει άμεσα ελεύθερους τους γερμανούς κρατουμένους, η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης. Η διακοπή θα έπληττε βέβαια σκληρά την Τουρκία ωστόσο ο πρόεδρος Ερντογάν δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ζητώντας επιπλέον το πάγωμα της βοήθειας που λαμβάνει η Άγκυρα από την ΕΕ ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος.

Στο ερώτημα της εφημερίδας του Ντίσελντορφ αν ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να παρέμβει στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Σουλτς απάντησε: « Το προσπαθεί. Η παρότρυνση στους Τούρκους της Γερμανία να μην ψηφίσουν συγκεκριμένα κόμματα, ξεπερνά τα όρια. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε τον χαρακτηρισμό εχθροί της Τουρκίας. Εχθροί της Τουρκίας είναι εκείνοι που θέτουν περιορισμούς στην Δημοκρατία στην Τουρκία».