Το υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδος θα είναι με την παρούσα ή με νέα σύνθεση; Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει την απάντηση... | ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Επικαιρότητα

Ραντεβού στις 31 Αυγούστου, αλλά με ποιους;

Ο ελέφαντας του ανασχηματισμού είναι μέσα στο δωμάτιο του υπουργικού συμβουλίου. Και μένει να φανεί, αν θα πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση με ένα φρεσκαρισμένο σχήμα ή για την τελευταία με το υφιστάμενο...
Protagon Team

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας σεζόν, στις 31 Αυγούστου, έχει προσδιοριστεί ήδη πριν από τη σύντομη… διακοπή του Αυγούστου, η οποία εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά από τις αρχικές προσδοκίες. Υπό κανονικές συνθήκες, ο Πρωθυπουργός θα έδινε το έναυσμα για τη συνέχιση και την ένταση του μεταρρυθμιστικού έργου, αλλά πλέον είναι σαφές ότι ο ελέφαντας του ανασχηματισμού είναι μέσα στο δωμάτιο του υπουργικού συμβουλίου. Και μένει να φανεί, αν θα πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση με ένα φρεσκαρισμένο σχήμα ή για την τελευταία με το υφιστάμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη προχωρήσει σε έναν πρώτο γύρο αλλαγών με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο αθόρυβος Ακης Σκέρτσος προβιβάστηκε σε υπουργό Επικρατείας, βλέποντας τις μετοχές του στο κυβερνητικό χρηματιστήριο να ανεβαίνουν. Ομολογουμένως, ειδικά στην περίοδο του κορονοϊού, η παρουσία του ήταν νευραλγικής σημασίας σε αρκετές περιπτώσεις. Η ευθύνη της επικοινωνιακής διαχείρισης προσωποποιήθηκε στον Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος ήταν Συντονιστής Επικοινωνίας και από υφυπουργός Επικρατείας βρέθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αλλά και στην Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επί έξι μήνες διετέλεσε κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς να κάνει λάθη, αλλά πλέον παραμένει στη θέση της αναπληρώτριας, από την οποία τύποις ποτέ δεν προβιβάστηκε. Νέο πρόσωπο στο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μπήκε δυναμικά στην αίθουσα του briefing, κουβαλώντας την πολιτική του πείρα.

Οπως είναι σαφές, όμως, οι αλλαγές στο Μαξίμου ήταν το πρελούδιο ευρύτερων αλλαγών που θα έρθουν. Το πότε το γνωρίζει μόνον ο Πρωθυπουργός. Η κεντρική εισήγηση, όμως, είναι ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε αλλαγές άμεσα, πριν από τη ΔΕΘ. Οπως λένε, άλλωστε, άνθρωποι του Μαξίμου, δεν θα πρέπει η ΔΕΘ να μεταβληθεί από βήμα εξαγγελίας φοροελαφρύνσεων και ενός σχεδίου επανεκκίνησης μετά την πανδημία σε περιβάλλον αλλεπάλληλων ερωτήσεων στον Πρωθυπουργό για το τι πρόκειται να πράξει με το κυβερνητικό σχήμα. Βεβαίως, ο χρόνος εκδήλωσης των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη δεν είναι γραμμένος στην πέτρα, με δεδομένο ότι ο ίδιος τείνει να «ακυρώνει» όσα άλλοι προεξοφλούν. Είναι σαφές, όμως, ότι από τις επόμενες ημέρες και σίγουρα μετά τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.

Επίσης σαφές είναι ότι η θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι δύσκολη. Τα σενάρια απομάκρυνσής του από την Κατεχάκη δίνουν και παίρνουν, ενώ ήδη κυκλοφορούν ονόματα διαδόχων του. Και μπορεί η σεναριολογία να μην έχει πάντα βάση, εν προκειμένω  όμως φαίνεται ότι ο κύκλος του υπουργού ολοκληρώνεται. Βεβαίως, δεν θα «πληρώσει» αποκλειστικά αυτός τη «νύφη» των πυρκαγιών, ούτε τυχόν απομάκρυνση του θα οφείλεται αποκλειστικά στα όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Εφόσον, πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποχωρήσει, η εκτίμηση είναι ότι τη θέση του θα καταλάβει βουλευτής της ΝΔ, είτε εν ενεργεία υπουργός είτε κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Παράλληλα, ακούγονται και άλλες αλλαγές, σε άλλα υπουργεία, ακόμα και σε υπουργεία στην αιχμή της διαχείρισης της πανδημίας, όπως το Υγείας. Και, βεβαίως, οι αλλαγές θα φέρουν κι άλλες αλλαγές και καραμπόλες, ενώ σίγουρη θεωρείται η αξιοποίηση και άλλων βουλευτών της ΝΔ. Διότι, μπορεί ο «συμπεριληπτικός» και υπερκομματικός χαρακτήρας του κυβερνητικού σχήματος να μην αλλάζει, οι επόμενες εκλογές όμως είναι πιο κοντά σε σχέση με τις προηγούμενες. Και, επειδή οι επιλογές στην Κ.Ο. δεν είναι ανεξάντλητες, μπορεί έμπειροι βουλευτές να βρουν τον δρόμο για τα υπουργεία.