Οι δύο πρόεδροι στη συνάντηση των G20 στην Οσάκα, τον Ιούνιο του 2019 | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT
Επικαιρότητα

Ραντεβού «για να τα βρουν» έχουν δώσει Μακρόν και Ερντογάν

Οι δύο πρόεδροι «θα συνομιλήσουν την Τρίτη τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη, σε ένα νέο βήμα προσέγγισης μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, μετά από μήνες υψηλών εντάσεων»
Protagon Team

Ραντεβού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, έχουν δώσει για την επόμενη Τρίτη, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα L’Opinion.

Οι δύο πρόεδροι «θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη, σε ένα νέο βήμα προσέγγισης μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, μετά από μήνες υψηλών εντάσεων».

Το πρώτο βήμα προσέγγισης είχε γίνει τον Ιανουάριο με ανταλλαγή επιστολών μεταξύ τους. Οπως σημειώνει το economico, η τελευταία επικοινωνία μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020, όμως από τον Δεκέμβριο ξεκίνησε μια «ρητορική εκεχειρία» μεταξύ Αγκυρας και Παρισιού.

Εκτοτε μεσολάβησαν πυκνές διπλωματικές διεργασίες και παρασκήνιο ώστε να ξεκινήσει η επαναπροσέγγιση από τα λεγόμενα «ήσσονα» ζητήματα, όπως αυτά της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στην Γαλλία και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Κινήσεις καλής θέλησης

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει ότι την τουρκική γλώσσα θα διδάσκουν στα σχολεία, περίπου 200 τούρκοι εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στη Γαλλία για 12.000 με 15.000 μαθητές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών σε θέματα τρομοκρατίας, δύο γάλλοι μαχητές τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν και παραδόθηκαν στη Γαλλία από τις τουρκικές αρχές.

Γιατί όμως, τώρα οι δύο πρόεδροι επιθυμούν ανακωχή; Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οδηγούν την Γαλλία εκτός παιχνιδιού στην περιοχή.

Παράλληλα, η έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και η νέα αυστηρή στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, αναγκάζει τον Ερντογάν να βρει αλλού συμμάχους.

Τέλος, η εξομάλυνση των σχέσεων των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου με το Ισραήλ και το Κατάρ ανοίγει τον δρόμο για μία προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων και της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μακρόν προτιμά να μην έχει σχέση διαρκούς σύγκρουσης με την Αγκυρα.