Τέτοιες ημέρες έχουν ξαναζήσει οι Τόρις, όταν η εσωκομματική δυσφορία για τη Μάργκαρετ Θάτσερ κορυφωνόταν και την εξωθούσε στην παραίτηση για να τη διαδεχθεί ο Τζον Μέιτζορ. Ομως τέτοιες ημέρες, δύσκολα μπορεί να θυμάται η Βρετανία: ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit κρέμονται από μια κλωστή, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι βλέπει τους βουλευτές της να της γυρνούν την πλάτη και να απαιτούν την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ!
Οπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για την πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι και οι 48 επιστολές εστάλησαν ήδη στον Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της λεγόμενης «κομματικής επιτροπής 1922» του Συντηρητικού Κόμματος.
Ηδη από την Πέμπτη, είχε γνωστοποιηθεί ότι με πρωτοβουλία του βουλευτή των Τόρις Τζέικομπ Ρέες Μογκ, οι υπέρμαχοι του «σκληρού Brexit» είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής των επιστολών μομφής, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 48 βουλευτών και να κινηθεί η σχετική διαδικασία εναντίον της πρωθυπουργού.
Η ψηφοφορία για πρόταση μομφής μπορεί να ξεκινήσει αν 48 βουλευτές των Συντηρητικών (15% του συνόλου) υπογράψουν επιστολή άρσης της εμπιστοσύνης προς την αρχηγό (και πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου).
Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit
Tο απόγευμα της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου η Τερέζα Μέι διόρισε τον Στίβεν Μπάρκλεϊ ως νέον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, στη θέση του παραιτηθέντος Ντομινίκ Ράαμπ.
Ο Μπέρκλεϊ, έως το πρωί υφυπουργός Υγείας, θεωρείται από τους ευρωσκεπικιστές των Τόρις.
Η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού τόνισε ότι η Μέι θα επιβλέψει προσωπικά τις τελευταίες δέκα ημέρες των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ και σε ό,τι αφορά την αποσαφήνιση των μελλοντικών σχέσεών τους. Η δουλειά του Μπέρκλεϊ θα αφορά την εσωτερική προετοιμασία για το Brexit και την υπερψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Σε ακόμη μία ενδοκυβερνητική εξέλιξη, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ ορίστηκε νέα υπουργός Εργασίας, αντικαθιστώντας την παραιτηθείσα Εσθερ Μακβέι.
Η ίδια η Μέι, μολονότι τη νύχτα της Τετάρτης είχε καταφέρει να περάσει το προσχέδιο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το Υπουργικό, είδε από νωρίς την επομένη υπουργούς της –μεταξύ αυτών και τον αρμόδιο υπουργό Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ– να παραιτούνται. Ακολούθησε μια αμήχανη ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου η Μέι έθεσε ένα τελεσίγραφο «ή τη συμφωνία μου ή καθόλου Brexit», για να αντιμετωπίσει τη χλεύη των βουλευτών.
Αργότερα, σε συνέντευξή της από την πρωθυπουργική κατοικία, η Μέι επιχείρησε να πείσει τους σκληροπυρηνικούς των Τόρις ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν τα βρετανικά συμφέροντα στο σχέδιο με τις Βρυξέλλες λέγοντας ότι «το Brexit δεν είναι εύκολη διαδικασία, χρειάζονται θυσίες».
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα (ώστε να επιβεβαιωθεί ή να ακυρωθεί η λαϊκή ετυμηγορία του Ιουνίου 2016) και ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει στις 29 Μαρτίου 2019. Ωστόσο κανείς πλέον δεν ξέρει αν θα είναι η Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ εκείνη την εποχή. Ή και νωρίτερα…