Τα φάρμακα δεν αφορούν μόνο τον κορονοϊό, αλλά και άλλες παθήσεις | FDA
Επικαιρότητα

Ραγδαία αύξηση πλαστών φαρμάκων στο Ιντερνετ πυροδότησε ο κορονοϊός

Η αυξημένη ζήτηση φαρμάκων, ιατρικών αναλώσιμων και οι ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί, δημιούργησαν εύφορο πεδίο για τους επιτήδειους που πωλούν επικίνδυνα προϊόντα μέσω Διαδικτύου
Protagon Team

Αυξάνεται ο ρυθμός πώλησης πλαστών φαρμάκων που σχετίζονται με τον κορονοϊό στις αναπτυσσόμενες χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μάλιστα, σε έρευνα που έκανε το BBC, επισημαίνεται ότι τα πλαστά φάρμακα διατίθενται κυρίως στην Αφρική, καθώς οι «παραχαράκτες» εκμεταλλεύονται τα σοβαρά κενά ελέγχου στην αγορά.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για «παράλληλη πανδημία κατώτερης ποιότητας και ψευδών φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων».

Μετά την έξαρση της πανδημίας από τον νέο κορονοϊό σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι πολίτες έσπευσαν να αποθηκεύσουν στα σπίτια τους βασικά φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Ετσι, άδειασαν οι παγκόσμιες αποθήκες από παυσίπονα, μάσκες, επιδέσμους, αλλά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία για τον κορονοϊό και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται στο σπίτι.

Ετσι, η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά και ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η κυκλοφορία επικίνδυνων και ψευδών φαρμάκων που πωλούνται μέσω Διαδικτύου.

«Το εμπόριο προϊόντων ψευδών φαρμάκων και αναλώσιμων που προστατεύουν την υγεία κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, δείχνει την πλήρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει στο BBC ο Ζάργκεν Στοκ, γενικός γραμματέας της Ιντερπολ.

Τον περασμένο Μάρτιο, αστυνομικοί από τη Μαλαισία έως τη Μοζαμβίκη κατάσχεσαν δεκάδες χιλιάδες ακατάλληλες μάσκες και φάρμακα. Τα προϊόντα προορίζονταν ως αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού και της νόσου Covid-19 που προκαλεί.

Οπως τονίζει ο ΠΟΥ, η λήψη αυτών των φαρμάκων για την Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές παρενέργειες».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα ψευδή αντίγραφα φάρμακων ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί, να περιέχουν λάθος ή καθόλου δραστική ουσία.

Κάτι που σημαίνει ότι όποιος τα πάρει για να αντιμετωπίσει συμπτώματα ή να προφυλαχθεί από τη μετάδοση του κορονοϊού, το πιο πιθανό είναι να εκτεθεί περισσότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί όχι απλώς να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά να του προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Lockdown και ζήτηση

Με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σε lockdown, δεν επηρεάζεται μόνο η παραγωγή, η οποία έχει ήδη προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαμορφώνονται και πρωτοφανείς συνθήκες ζήτησης, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες από τα βασικά φάρμακα.

Οπως αναφέρει το BBC, φαρμακοποιοί και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζουν ότι η παγκόσμια προσφορά φαρμάκων κατά της ελονοσίας είναι πλέον απειλητική.

Μετά την υψηλή ζήτηση, πλαστό σκεύασμα χλωροκίνης βρέθηκε να πωλείται στην αγορά.

Το σκεύασμα αναφέρει ότι κατασκευάστηκε από την Brown and Burk Pharmaceutical Limited. Ωστόσο, η εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό το φάρμακο.

«Δεν παράγουμε αυτό το φάρμακο, είναι πλαστό», απάντησε στην έρευνα του BBC.