Ο Τσάρλτον Ιστον ως Ελ Σιντ στην κλασική ταινία του 1961 | EPA/JAIME PATO
Επικαιρότητα

Πώς το κρανίο του Ελ Σιντ επεστράφη στην Ισπανία με τίμημα ένα γλυκό και λίγο κρασί

Κομμάτι-κομμάτι προσπαθεί να ανακτήσει η Μαδρίτη τα σκορπισμένα ανά την Ευρώπη λείψανα του πολέμαρχου, χάρη και σε κάποιες ευτυχείς συμπτώσεις
Protagon Team

Μια περιπετειώδη διαδρομή, η κατάληξη της οποίας είναι ένα κουτί στα αρχεία της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας, είχε ένα κομμάτι από το κρανίο του Ελ Σιντ, του μεσαιωνικού πολέμαρχου που είναι ως και σήμερα εθνικό είδωλο στην Ισπανία.

Το πολύτιμο λείψανο ανακτήθηκε με τη βοήθεια του νομπελίστα συγγραφέα Καμίλο Χοσέ Θέλα, όπως δείχνουν επιστολές που ήρθαν τώρα στο φως και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα El Pais.

Οι επιστολές από το 1967 αποκαλύπτουν ότι ο Θέλα είχε εντοπίσει ένα κομμάτι του κρανίου του Ελ Σιντ, με τη βοήθεια της Φρεντ Λαμπ, μίας βρετανής καλλιτέχνιδας που ζούσε στη Μαδρίτη.

Η Λαμπ είχε πει στον ισπανό συγγραφέα ότι μια σουηδή αριστοκράτισσα και φίλη της, η Θόρα Ντάρντελ-Χάμιλτον, κατείχε το κομμάτι του κρανίου το οποίο είχαν αρπάξει στρατιώτες του Ναπολέοντα το 1808, όταν εισέβαλαν στο μαυσωλείο του ήρωα, στο μοναστήρι του Σαν Πέδρο δε Καρδένια, στο Μπούργκος της βόρειας Ισπανίας. Oπως έμαθε ο Θέλα, ο προπάππους της Σουηδής  είχε αποκτήσει το κομμάτι του κρανίου από άνδρα του γαλλικού στρατού.

Οι επιστολές αποκαλύπτουν ότι ο Θέλα είχε πείσει την αριστοκράτισσα να δώσει το τμήμα του κρανίου στην Βασιλική Ισπανική Ακαδημία. Η ίδια δεν ζήτησε τίποτα, γράφουν οι Times, ενώ η τελετή ήταν -αν μη τι άλλο- σεμνή με κέρασμα «μερικά γλυκά και ένα ποτήρι σέρι».

Ο Ροντρίγκο Ντιάθ ντε Βιβάρ έμεινε στην ιστορία ως Ελ Σιντ («Ο Αρχηγός» στα ανδαλουσιανά αραβικά), έπειτα από την κατάκτηση της Βαλένθια το 1091.

Τα λείψανα του Ελ Σιντ σήμερα υπάρχουν διασκορπισμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Τσεχία. Μέρος από τα λείψανά του μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Μπούργκος το 1921.

Η Ισπανία  έχει προσπαθήσει να ανακτήσει τα οστά και άλλα αντικείμενα του πολέμαρχου, χωρίς να έχει πάντα επιτυχία.  Απέκτησε για παράδειγμα ένα οστό από το στέρνο και ένα άλλο κομμάτι του κρανίου, τα οποία βρέθηκαν να είναι στην κατοχή του γερμανού πρίγκιπα Καρλ Αντον φον Χοεντσόλερν. Επιστράφηκαν στην Ισπανία το 1883 έπειτα από αίτημα του τότε ισπανού βασιλιά Αλφόνσου ΙΒ’.