Μαθητές στην είσοδο σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (φωτογραφία αρχείου) | Intime
Επικαιρότητα

Πώς θα γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία – Αυτά είναι τα τελικά πρωτόκολλα του υπ. Παιδείας

Ποιες μέρες θα πρέπει να κάνουν τεστ οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, τι θα συμβεί εάν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού στο τμήμα, πώς διαμορφώνονται πρακτικά οι προτάσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων στην καθημερινότητα της εκπαίδευσης
Protagon Team

Τα τελικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να τηρούν τους κανόνες που προβλέπονται, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη μαθητική κοινότητα.

Ετσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19
Επιπλέον, για τις στενές επαφές

Προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

Ολοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Πότε κλείνει ένα τμήμα

Ενα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

«Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.