Πυρ και μανία ο Λουίς Φόνσι και ο Ντάντι Γιάνκι με τον Μαδούρο | Youtube
Επικαιρότητα

Πώς οι τραγουδιστές του «Despacito» έκαναν παγκοσμίως ρεζίλι τον Μαδούρο

Η προσπάθεια του προέδρου της Βενεζουέλας να χρησιμοποιήσει τη μουσική του Λουίς Φόνσι και του Ντάντι Γιάνκι για προπαγανδιστικούς σκοπούς προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των δύο καλλιτεχνών
Protagon Team

Ηταν ένα αυτογκόλ από τη σέντρα. Ο Νικολάς Μαδούρο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής (τις οποίες ο ίδιος προκήρυξε για την εκλογή «Συντακτικής Συνέλευσης» η οποία θα αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας) και εν μέσω διαδηλώσεων, συγκρούσεων και δεκάδων νεκρών σκέφτηκε να ελαφρύνει την κατάσταση με τη βοήθεια της μουσικής.

Ηταν μια κακή ιδέα. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει διεθνώς ρεζίλι και να προσθέσει στον κατάλογο των – ουκ ολίγων – αντιπάλων του και δύο παγκοσμίως γνωστούς πορτορικανούς μουσικούς, τον Λουίς Φόνσι και τον Ντάντι Γιάνκι.

Οι άνθρωποι του Μαδούρο γνωρίζοντας τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού «Despacito» (που σημαίνει «αργά») των Φόνσι και Γιάνκι, είχαν την έμπνευση να χρησιμοποιήσουν τη μουσική αλλάζοντας όμως τους στίχους με στόχο να καλέσουν τους νέους να ψηφίσουν στις εκλογές της 30ης Ιουλίου. Η «έμπνευση» αποδείχτηκε καταστροφική.

Ετσι την περασμένη Κυριακή μπροστά σε ένα πλήθος οπαδών του και σε απευθείας μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση ο μαθητής του Τσάβες ανακοίνωσε στους οπαδούς του ότι έχει μία έκπληξη. Και ενώ άρχισε να ακούγεται η μουσική του «Despacito» οι στίχοι ήταν διαφορετικοί. Αντί για «φιλιά και καυτούς ψιθύρους» ακούγονται στίχοι σχετικοί με τις εκλογές: «αργά άσκησε το εκλογικό στου δικαίωμα με ψηφοδέλτια αντί για όπλα, έλα με τις ιδέες σου ειρηνικά και με ηρεμία, ώστε η ελπίδα να ζει στην ψυχή σου». Το κοινό χαμογελούσε και ο πρόεδρος χτυπούσε ικανοποιημένος ρυθμικά τα χέρια του. Αλλά αυτό που δεν είχαν προβλέψει ήταν η αντίδραση των δημιουργών του τραγουδιού που ακολούθησε λίγες ώρες μετά.

Ο παραγωγός και ράπερ Ντάντι Γιάνκι έγραψε προς τα 16 εκατομμύρια ακολούθους του Instagram: «Τι θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που έκλεψε τόσες ζωές νέων ανθρώπων γεμάτων όνειρα και ενός λαού που αναζητεί ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά του»; Και ακολούθως απευθύνεται στον ίδιο τον Μαδούρο γράφοντάς του: «Το ότι οικειοποιήθηκες παράνομα ένα τραγούδι δεν είναι τίποτα μπροστά στα εγκλήματα που έχεις διαπράξει και διαπράττεις στη Βενεζουέλα. Το δικτατορικό καθεστώς σου είναι ένα ανέκδοτο, όχι μόνο για τους αδελφούς μου Βενεζουελάνους αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο». Τον κατηγόρησε για «φασιστική νοοτροπία» και ότι ευθύνεται για τον θάνατο  εκατοντάδων ατόμων, ενώ δημοσίευσε μία φωτογραφία του σβησμένη με ένα μεγάλο κόκκινο «X» λαμβάνοντας περισσότερα από 20.000 like μέσα σε λίγες ώρες.

Ο άλλος δημιουργός του τραγουδιού, επίσης Πορτορικανός, Λουίς Φόνσι έγραψε στο Twitter: «Η μουσική μου είναι για όσους θέλουν να την ακούσουν και να την απολαύσουν και όχι για να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς και για να χειραγωγήσει τη θέληση ενός λαού που επιδιώκει την ελευθερία του και ένα καλύτερο αύριο».

Το μέγεθος της ήττας γίνεται κατανοητό αν σκεφτεί κανείς ότι το «Despacito», που ήταν ήδη παγκόσμιο hit, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης έφτασε τα 4,6 δισεκατομμύρια προβολές στο Διαδίκτυο καταλαμβάνοντας τον τίτλο του τραγουδιού με τις περισσότερες προβολές στην ιστορία του internet.

Ο πρόεδρος δεν απάντησε στους δύο καλλιτέχνες. Αλλωστε έχει σημαντικότερους λόγους για να ανησυχεί. Από την Τετάρτη ξεκινά μία ακόμα γενική απεργία που θα προκαλέσει νέα προβλήματα σε μία χώρα απομονωμένη και βυθισμένη στη φτώχεια. Ο Μαδούρο αφού ανέβαλε τις εκλογές θέλει τώρα να ξαναγράψει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιχειρεί να μετατρέψει ό,τι  έχει μείνει από τη Δημοκρατία σε μία καθαρή δικτατορία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Συντακτική Συνέλευση θα «ενώσει τη χώρα».

Η πραγματική επιδίωξη του καθεστώτος είναι να ανατρέψει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να «ακυρώσει το Κοινοβούλιο» στο οποίο το σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει πια την πλειοψηφία. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι διαμαρτυρίες έχουν εξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο ανάμεσα στους πολίτες και στην εθνοφυλακή, ενώ 103 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Για τις εκλογές τις Κυριακής ο Μαδούρο έχει κινητοποιήσει 230.000 στρατιώτες «ώστε όλα να διεξαχθούν ειρηνικά».