Δυό λόγια για την Αλμπα Βερολίνου. Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Είναι -μακράν- ο πιο αδύναμος κρίκος της εφετινής Ευρωλίγκας. Συλλέγει ήττες, και δεν έχει απολύτως καμία φιλοδοξία στη διοργάνωση. Συμμετέχει για τη χαρά του παιχνιδιού. Ηρθε στην Αθήνα χωρίς τρεις βασικότατους παίκτες της (Σίβα, Ερικσον, Κάβανο), ελπίζοντας να χάσει με ένα αξιοπρεπές σκορ.
Δεν το χωράει ο νους, αυτό που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός… κατάφερε να ηττηθεί από αυτήν την ομάδα (105-106, σε ένα συναρπαστικό ματς που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση), με παθητικό 100+ πόντων για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια σε εντός έδρας αγώνα του. Στο ημίχρονο είχε δεχτεί, ήδη, 58 πόντους. Τέτοια άμυνα – «παιδική χαρά», πολύ δύσκολα συναντάς στο ανώτατο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εάν δεν υπήρχε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, που έκανε το «παιχνίδι της ζωής του» με 39 πόντους (ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα), ο «Εξάστερος» θα είχε υποκύψει στο… μοιραίο από πολύ νωρίς.
Οι αποδοκιμασίες που εισέπραξαν στο τέλος του αγώνα οι πρωταθλητές Ελλάδας από τους οπαδούς τους, έγραψαν τον επίλογο μιας από τις πιο ντροπιαστικές βραδιές στα χρονικά του συλλόγου. Η οποία, εκτός θεαματικού απροόπτου, θα του κοστίσει την πρόκρισή του στα πλέι-οφ του τουρνουά. Αντί να «ρεφάρει» τις ήττες από τη Βιλερμπάν, την Αρμάνι και τη Χίμκι, ο Παναθηναϊκός έχασε και από την Αλμπα. Εχει ρεκόρ 4-4. Και, με την εικόνα που τελευταία παρουσιάζει στο παρκέ, μοιάζει απίθανο να βρει τις νίκες που χρειάζεται για να «το γυρίσει».
Η οργή των οπαδών είχε ως αποδέκτη, κυρίως, τον Αργύρη Πεδουλάκη. Χωρίς ίχνος υπερβολής, έκανε το χειρότερο κοουτσάρισμα της καριέρας του. Αφησε πέντε παίκτες του να παλεύουν για 45-50 λεπτά, και τους υπόλοιπους να τους παρακολουθούν. Ο Τόμας έπαιξε 45 λεπτά. Ο Παπαπέτρου 48. Ο Καλάθης (που στο τέλος έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο) 42. Ο Ουάιλι 40. Ο Παππάς (που προερχόταν από δεύτερη επέμβαση χιαστού και μυϊκό τραυματισμό) 37. Αυτοί οι πέντε, με μέσο όρο συμμετοχής τα 42,7 λεπτά, ήταν αδύνατο να αντέξουν δύο παρατάσεις. Ολοι οι υπόλοιποι χρησιμοποιήθηκαν για μόλις 7,3 λεπτά (μ.ο). Τέτοιο… μη-rotation είχαμε να δούμε από τη δεκαετία των 80’s. Στο μπάσκετ, γενικώς, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό.
«Δεν είχαμε αθλητικά παιδιά για να βγάλουμε τις άμυνες που θέλαμε…», δικαιολογήθηκε ο κόουτς στη συνέντευξη Τύπου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, μετά το «στραπάτσο» στην Πάτρα, ο Πεδουλάκης έχασε την εμπιστοσύνη του σε μια σειρά από παίκτες και αποφάσισε να στηριχτεί σε πέντε έξι, με τα θλιβερά αποτελέσματα που είδαμε χθες στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τον αποκλεισμό – «σοκ» από τον Προμηθέα, και το πλήρωσε ακριβά. Πρώτος απ’ όλους ο προπονητής του πνίγηκε στα απόνερα εκείνης της αποτυχίας.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το ακριβές σενάριο, όμως ήταν αρκετοί αυτοί που πίστευαν ότι ο Πεδουλάκης θα είχε πρόβλημα – και πολύ σύντομα, μάλιστα. Γιατί η τρίτη του θητεία στον Παναθηναϊκό άρχισε με ένα σοβαρό «χάντικαπ»: εκτός των άλλων, είχε να αντιμετωπίσει το «φάντασμα» του χαρισματικού Ρίκι Πιτίνο. Οι συγκρίσεις (δίκαιες ή άδικες) με τον προκάτοχό του, τον πρώτο κόουτς μετά τον Ομπράντοβιτς στον οποίο οι Παναθηναϊκοί πίστεψαν πραγματικά, ήταν αναπόφευκτες. Οπως, ακριβώς, είχε συμβεί όταν ο «Αρτζι» είχε διαδεχθεί τον τεράστιο «Ζοτς».
Ο Πεδουλάκης απέτυχε σε πολλά. Δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τον Τζίμερ Φριντέτ. Εχασε την ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση. Αρκετοί παίκτες του έδειξαν -και εξακολουθούν να δείχνουν- «χαλαροί» και αδιάφοροι. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, το μισό ρόστερ της ομάδας έχει παροπλιστεί. Δύο αναπάντεχες ήττες στην Ευρωλίγκα, ο αποκλεισμός από τον Προμηθέα και -τώρα- το «κάζο» από την Αλμπα, έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για τον προπονητή, που από τη μέρα της πρόσληψής του δεν «γέμιζε το μάτι».
Το περασμένο καλοκαίρι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν είχε πολλές επιλογές –Πιτίνο πρόθυμους να έρθουν στην Ελλάδα δεν βρίσκεις κάθε μέρα– και ο Πεδουλάκης φάνταζε ως ο καλύτερος διαθέσιμος. Ηταν αναμενόμενο, όμως, ο κόσμος να τον δει σαν… ξαναζεσταμένο φαγητό. Δεν τον βοήθησαν και οι συγκυρίες. Και κάπως έτσι, μέσα σε λίγους μήνες, στήθηκε στο απόσπασμα της απαξίωσης.