Φωτογραφία από την εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο American College of Greece. Από αριστερά: Οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Παν. Πικραμμένος, Αλ. Παπαχελάς, Κατερίνα Σώκου, Γκ. Χαρδούβελης και Γ. Χουλιαράκης | εφημερίδα «Καθημερινή»
Επικαιρότητα

Πώς ο Ομπάμα κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ

Οι αποκαλύψεις του πρώην (υπηρεσιακού) Πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, για τον καθοριστικό ρόλο των Αμερικανών στο ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ
Protagon Team

Στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε ο αμερικανικός παράγοντας για την αποτροπή του Grexit, τόσο τον κρίσιμο Ιούλιο του ’15, όσο και νωρίτερα, παραμονές των εκλογών του 2012, αναφέρθηκαν ομιλητές σε πάνελ εκδήλωσης του American College of Greece, το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Οπως γράφει η «Καθημερινή», ο κ. Πικραμμένος αποκάλυψε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση, ότι πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας του να παρέμβει προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή capital controls στη χώρα.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού από τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, για την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περαιτέρω αύξησης του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες (κάτι πάντως που διαψεύδουν πηγές της ΕΚΤ).

Τότε, είπε ο κ. Πικραμμένος, «συντάξαμε επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο και εκλήθη ο αμερικανός πρέσβης Σάββατο πρωί για να την παραλάβει».

Λίγο αργότερα θα ακολουθούσε η επίσημη επιβεβαίωση από τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πάρει στα χέρια του την επιστολή, μπαίνοντας στο Air Force One για να ταξιδέψει στη σύνοδο του G20 στο Μεξικό.

Από την πλευρά της, η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις ΗΠΑ,  Κατερίνα Σώκου, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως έναν «πραγματιστικό διαμεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και επίσημων πιστωτών, που έπαιξε επανειλημμένως καίριο ρόλο στην αποτροπή του Grexit.

Οι επαφές των Αμερικανών με τους Ευρωπαίους (και ειδικά τους Γερμανούς) ήταν συνεχείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η πίεση και προς την ελληνική πλευρά, με την κυρία Σώκου να αναφέρεται στα συνεχή τηλεφωνήματα του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις ανεπίσημες νουθεσίες του Μπιλ Κλίντον προς τον Πρωθυπουργό, ενόψει της συνόδου της 12ης Ιουλίου και τη συμβουλή του να «μη φύγει από το δωμάτιο» (των διπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους).

Με τη σειρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος  Χουλιαράκης, που επίσης συμμετείχε στο πάνελ, επιβεβαίωσε πόσο καλά ενημερωμένοι ήταν οι Αμερικανοί για την κατάσταση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2015-16.

«Η αμερικανική διοίκηση ήθελε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, λιγότερη λιτότητα, αλλά πίεζαν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ για την περίοδο Τραμπ, έκανε λόγο για εικόνα αποδιοργάνωσης, δεδομένου όπως είπε, ότι μέχρι  τα μέσα του 2018 υπήρχε σημαντική υποστελέχωση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνομιλητές που να παρακολουθούν την ελληνική υπόθεση.

Την ασυνέχεια στο ελληνικό ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ επιβεβαίωσε, σε σύντομη παρέμβασή του, και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, παραδεχόμενος ότι «για ένα διάστημα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για τη στάση που θα τηρούσε η κυβέρνηση Τραμπ» απέναντι στην Ελλάδα.