Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός έδωσε και επίσημα το… εναρκτήριο λάκτισμα στον αγώνα για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, ζητώντας από τις Βρυξέλλες, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «λίγη υπομονή, μια εβδομάδα» σχετικά με το θέμα. Η κυβέρνηση έχει λάβει εξάλλου τη στρατηγική απόφαση ότι δεν μπορεί να επαναλάβει το καθεστώς των γενικευμένων περιορισμών, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Η αντίστροφη μέτρηση, λοιπόν, για ένα νέο καθεστώς που θα αφορά τους πολίτες —από τη μία τους εμβολιασμένους και από την άλλη τους μη— έχει ρεαλιστικά αρχίσει.
Ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχει αποσαφηνιστεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός που ακόμα είναι στα σκαριά. Συζητήσεις πάντως έχουν ήδη γίνει. Η μία ήταν στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» της Πέμπτης, προτού δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ενώ την Παρασκευή έγινε μια δεύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αλλά και των μελών της Επιτροπής Βιοηθικής.
Πιο συγκεκριμένα, χθες Παρασκευή έγινε παρουσίαση της έκθεσης της Επιτροπής Βιοηθικής από τον αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Τσέκερη, ενώ τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σε αυτή τη σύσκεψη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, προανήγγειλε εξελίξεις από την προσεχή εβδομάδα για τις περίφημες «διευκολύνσεις», όρο που ο κ. Μητσοτάκης είχε εισάγει για πρώτη φορά στη δημόσια συζήτηση στις 8 Ιουνίου, σε εκείνη την πολύ σημαντική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στο τραπέζι του Μαξίμου, μάλιστα, έπεσε και η ιδέα ενός διαγγέλματος του Πρωθυπουργού αν και, σύμφωνα με μια άλλη γραμμή πληροφόρησης, κάτι τέτοιο δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο ως προς την ανακοίνωση του μείγματος των μέτρων.
Προνομιακή πρόσβαση για εμβολιασμένους
Και ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες, είναι ειλημμένη η απόφαση να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εμβολιασμένων σε χώρους υψηλής πυκνότητας, τόσο ανοιχτούς όσο και κλειστούς. Αυτό αφορά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, γήπεδα, εστιατόρια κ.ο.κ.
Τι θα ισχύσει, όμως, είναι ακόμα ανοιχτό και οι εναλλακτικές εξετάζονται. Όπως έχει γράψει το Protagon, η μια ιδέα αφορά ένα διττό σύστημα για δημόσιους χώρους, με την παροχή δυνατότητας σε ιδιοκτήτες θεάτρων, συναυλιακών χώρων κλπ να έχουν αυξημένη πληρότητα, αν εκδίδουν εισιτήρια μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Πρακτικά, αν κάποιος θέλει να έχει στο θέατρο ή τον συναυλιακό του χώρο πληρότητα 90% ή 100%, να εκδίδει εισιτήρια μόνο για εμβολιασμένους. Από την άλλη, αν επιλέγει να απευθυνθεί σε πολίτες ανεξαρτήτως εμβολιασμού, να μπορεί να λειτουργεί με την ισχύουσα γενική πληρότητα που ορίζεται από το νόμο.
Παρόμοιο μοντέλο μπορεί να ισχύσει και για τους κλειστούς χώρους το επόμενο διάστημα και όχι αμέσως, εντός του καλοκαιριού. Να διευκολύνεται, λοιπόν, ο επιχειρηματίας να λειτουργεί με σχεδόν απόλυτη πληρότητα με εμβολιασμένους πελάτες, αλλά με πολύ μικρότερη, στην περιοχή του 30% με ανεμβολίαστους, κάτι που καθιστά τη σκέψη και μόνο ασύμφορη.
Η άλλη ιδέα που υπάρχει στο τραπέζι είναι απλούστερη, αλλά θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις: σε όλες τις μη ουσιώδεις δραστηριότητες, όπως π.χ. στη διασκέδαση, να μπορούν να έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι πολίτες.
Οι νέοι στο επίκεντρο
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται και ένα γενναίο πακέτο κινήτρων για τους νέους, προκειμένου να προσέλθουν με πιο ταχείς ρυθμούς στην εμβολιαστική διαδικασία, καθώς η ως τώρα συμμετοχή της εν λόγω ηλικιακής ομάδας στα ραντεβού δεν είναι ενθαρρυντική και οριακά υπερβαίνει το 20%. Στο τραπέζι έχουν πέσει ιδέες για δώρα από κληρώσεις, εισιτήρια για θεάματα ή γήπεδα, ακόμα και μεγάλα πακέτα data για Internet. Δεν υπάρχει, βεβαίως, κάτι οριστικό, καθώς υπάρχουν και ενστάσεις γι’ αυτή την προσέγγιση, είναι, όμως, δεδομένο ότι υπό επεξεργασία έχει τεθεί ένα μπουκέτο κινήτρων με αποκλειστική στόχευση στους εικοσάρηδες.
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των όποιων μέτρων δεν θα είναι ταυτόχρονη, ούτε θα δρομολογηθεί αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, άλλωστε ακόμα πολλοί από εκείνους που είχαν σπεύσει να κλείσουν ραντεβού στην ώρα τους, περιμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση (έως τώρα 4.678.468 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 3.461.165 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους). Μέσα στον Ιούλιο, όμως, σίγουρα θα δούμε τις πρώτες ενέργειες.