Η αντιπολίτευση προβάλλει αιτιάσεις σχετικά με τη χρονική συγκυρία που υπεγράφη η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ από τη ΔΕΗ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Πώς κατέληξαν €4,8 εκατ. της ΔΕΗ στις τσέπες του αντιπροέδρου του Ζάεφ

Τι καταγγέλλουν Γιάννης Μανιάτης και Βασίλης Κικίλιας για τη συμφωνία εξαγοράς. Τι απαντά ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Τι λέει η ΔΕΗ και πώς τελικά το τίμημα κατέληξε στους προσωπικούς λογαριασμούς του Κότσο Ανγκιούσεφ
Protagon Team

Πολιτικές προεκτάσεις έχει λάβει η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας ηλεκτρισμού των Σκοπίων EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ (πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ) από τη (χρεοκοπημένη) ΔΕΗ, έναντι 4,8 εκατ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση έχει σηκώσει ψηλά το θέμα το τελευταίο 48ωρο με τον Βασίλη Κικίλια της ΝΔ να κάνει λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα και τον Γιάννη Μανιάτη από τη ΔΗΣΥ να ζητεί εξηγήσεις για το ποιος εισηγηθηκε την επίμαχη εξαγορά.

Ερωτήματα προκύπτουν τόσο από τη χρονική συγκυρία της εξαγοράς, καθώς σύμφωνα με τα καταγγελόμενα υπεγράφη μόλις δύο μήνες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και από το γεγονός ότι τα χρήματα του τιμήματος καταλήγουν στους προσωπικούς λογαριασμούς του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού της γείτονος Κότσο Ανγκιούσεφ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε η ίδια η ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση ούτε εγκρίνει, ούτε απορρίπτει επιχειρηματικές συμφωνίες, απαντά ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για το θέμα που έχει προκύψει, κλείνοντας στα μάτια στο ότι το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει στρατηγική ανοίγματος στα Βαλκάνια. Η εξαγορά στα Σκόπια έγινε τον περασμένο χρόνο, με αξιολογήσεις και είναι απόλυτα θεμιτή. Απορώ τι θυμάται η Νέα Δημοκρατία, μάλλον έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και έχει ανοίξει το ντουλάπι προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα. Η κυβέρνηση δεν εγκρίνει, ούτε απορρίπτει, έγινε γενική συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε την εξαγορά», δήλωσε ο κ. Σταθάκης  ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επιμένει ωστόσο και καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπος Δημήτρη Τζανακόπουλο να βγει και να πει «ποιος έδωσε την εντολή η σχεδόν χρεοκοπημένη ΔΕΗ να αγοράσει εν κρυπτώ- έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ- εταιρεία του αντιπροέδρου των Σκοπίων και στενού συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ».

«Θα αναζητήσουμε στη Βουλή ποιος έδωσε την εντολή», δήλωσε στον ΣΚΑΙ και ο Γιάννης Μανιάτης, σπεύδοντας να σημειώσει ότι προφανώς την εισηγήθηκε η κυβέρνηση που ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ, η οποία παρότι βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση κάνει μια τέτοια εξαγορά.

«Πλήρωσε η ΔΕΗ το δημοψήφισμα του Ζάεφ», παρατήρησε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, χαρακτηρίζοντας σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «ύποπτη» τη χρονική συγκυρία κατά την οποία ελήφθη η απόφαση της διοίκησης της Επιχείρησης.

Από την πλευρά της, η ίδια η ΔΕΗ επιβεβαίωσε την εξαγορά  έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα κατατίθενται τμηματικά σε προσωπικούς λογαριασμού του αντιπροέδρου του Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, «όπως προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης», χωρίς φυσικά να διευκρινίζεται, αν οι λογαριασμοί αυτοί είναι συνδεδεμένοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το κυβερνών κόμμα στη γείτονα.

«Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).
Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά “ουρά’’ και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση», αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχετική απάντηση της ΔΕΗ.