Μετά τον διαχωρισμό των πλαστικών αντικειμένων, το ρομπότ αναλαμβάνει να τα διαλύσει, να τα αναπλάσει και να κατασκευάσει ένα καινούργιο χρηστικό αντικείμενο. Με αυτήν τη διαδικασία κατασκευάστηκαν μια σειρά από 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό και τοποθετήθηκαν στο πάρκο της ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τη δράση Print Your City που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Future και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Το Zero Waste Lab, το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας που εγκαινίασε η Coca Cola για το πρόγραμμα βρίσκεται εντός της ΔΕΘ και καθημερινά υποδέχεται μαθητές σχολείων και πολίτες που ενημερώνονται για αυτό.
Η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και η ομάδα The New Raw είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες της Coca Cola για το πρόγραμμα Zero Waste Future. Τονίζουν τη σημασία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας για το μέλλον της Ελλάδας, ζητήματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και τη σημασία της υιοθέτησης ενός σχεδίου πρόληψης από όλους τους δήμους. Μάλιστα, ο δρ Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, έχει ετοιμάσει και παρουσιάζει το Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη, έναν αναλυτικό οδηγό με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη προοπτική να γίνει zero waste και με στόχο να μειώσει την κατά κεφαλήν απόρριψη πλαστικού κατά τουλάχιστον ένα κιλό το χρόνο.
Στο Zero Waste Lab οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς τα απορρίμματα μπορούν να «ζήσουν» μια δεύτερη και τρίτη ζωή. Συνειδητοποιούν βιωματικά πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που θα μας απαλλάξουν από τα πλαστικά μιας χρήσης: παγούρια, τάπερ, μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων είναι σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον του πλαστικού, στόχος και υποχρέωση που έχει μπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δράση έχει αρχίσει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 9 μήνες και ο στόχος είναι η πόλη να αποκτήσει zero waste προοπτική. Τα 3D εκτυπωμένα έπιπλα που τοποθετήθηκαν στο πάρκο της ΧΑΝΘ κατόπιν ψηφοφορίας των Θεσσαλονικιών για το σημείο που επιθυμούσαν, δίνουν μια πρώτη γεύση του τι μπορεί να γίνει εάν δούμε το ζήτημα «ανακύκλωση» με προοπτική. «Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ένα ακόμα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε μαζί με την πόλη, τους φορείς, τους κατοίκους της, πίσω από έναν απώτερο σκοπό και να κληροδοτήσουμε, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο, εν τέλει, επίπεδο έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο», δήλωσε στα εγκαίνια του Zero Waste Lab η Γενική Διευθύντρια της Coca Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Λίλιαν Νεκταρίου.
Η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Coca Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα παρουσίασε τις επόμενες δράσεις για τη Θεσσαλονίκη για το 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος. Τη δεύτερη γειτονιά Print Your City, τις Zero Waste Παραλίες, τα Zero Waste Σχολεία καθώς και τη φιλόδοξη πρόθεση δημιουργίας zero waste πανεπιστημίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός zero waste κινήματος, το οποίο θα καταφέρει να αγγίξει σταδιακά πολύ περισσότερες περιοχές και τομείς της ζωής των πολιτών.
(Το πρόγραμμα Zero Waste Future κινείται γύρω από τρεις άξονες: παρέμβαση, εκπαίδευση, αλλαγή συμπεριφοράς. Υλοποιείται με τη συμβολή του δήμου σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και τη συμμετοχή της δημιουργικής ομάδας The New Raw).