Επικαιρότητα

Πώς η Θεσσαλονίκη σταματά το brain drain

Αλήθεια, τι είναι «τα καλύτερα μυαλά»; Πώς ορίζονται, ποιος τα αξιολογεί και ποιος τα μετράει; Nα ξέρουμε πόσα είναι βρε αδερφέ... Τις απαντήσεις έδωσε το Συνέδριο Eunis που διοργάνωσε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Χριστίνα Ταχιάου

Για πολλοστή φορά παρακολουθώ στην τηλεόραση ή διαβάζω κάποια βαρυσήμαντη δήλωση που αναφέρεται στα «καλύτερα μυαλά» που φεύγουν από την Ελλάδα.

Φυσικά και πολύς κόσμος μεταναστεύει, ειδικά νέοι. Αλλά αδικεί εμάς τους ίδιους η συζήτηση εάν πρόκειται για «τα καλύτερα μυαλά που φεύγουν» ή «τα χειρότερα» μυαλά που μένουν στην Ελλάδα. Μας αξίζει μια τόσο ηττοπαθής και μίζερη συμπεριφορά;  Αλήθεια, είμαστε τόσο άχρηστοι που καταφέραμε στην Ελλάδα να μένουν «τα χειρότερα μυαλά»;

Είχα την τύχη, την περασμένη εβδομάδα να παραβρεθώ στο Συνέδριο EUNIS που διοργάνωσε, χωρίς πολλή δημοσιότητα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Συστημάτων Πληροφορικής των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Η αποστολή του είναι να προωθήσει στα μέλη του όλες τις εξελίξεις στον χώρο, ενώ επίσης εξυπηρετεί τη γνωριμία, τη συνεργασία και το μοίρασμα της εμπειρίας.

Το Συνέδριο EUNIS είναι το ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Συστημάτων Πληροφορικής των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Η αποστολή του είναι να προωθήσει στα μέλη του όλες τις εξελίξεις στον χώρο, ενώ επίσης εξυπηρετεί τη γνωριμία, τη συνεργασία και το μοίρασμα της εμπειρίας

Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 223 άτομα από πανεπιστήμια και κολλέγια από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική και τη Ν. Κορέα, καθώς το ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στις ακαδημαϊκές κοινότητες είναι τεράστιο.

Η διοργάνωση διεκδικήθηκε από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. «Ο σκοπός του συνεδρίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών υψηλής ποιότητας στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κολλέγια», εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου, Γιάννης Σαλματζίδης.

Με τον τίτλο «Crossroads where the past meets the future» δόθηκε ένας συμβολισμός τόσο για την Ελλάδα ως χώρα διεξαγωγής όσο και για την περίοδο που ζούμε, δεδομένου ότι όλοι οι επιστημονικοί τομείς βρίσκονται σε σταυροδρόμια.

Ενας εκ των κεντρικών ομιλητών του Συνεδρίου EUNIS, ήταν ο αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος μίλησε για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ομιλητές όπως ο αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, ο αμερικανός ειδικός στην εκπαίδευση μέσω της χρήσης τεχνολογίας, Τζον Ο’ Μπράιν, ο οποίος είναι και πρόεδρος του αντίστοιχου οργανισμού στις ΗΠΑ, και ο βραβευμένος με το βραβείο Alan Turing 2007 ερευνητής της πληροφορικής, Ιωσήφ Σηφάκης, συνέβαλαν στην κατανόηση του μέλλοντος αλλά και της σύνδεσής του με το παρελθόν.

Η ομιλία του κ. Σειραδάκη αφορούσε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, του κ. Ο’ Μπράιν την «ιστορία του μέλλοντος», δηλαδή τις ατυχείς προβλέψεις των επιστημονικών κοινοτήτων και του κ. Σηφάκη το «internet of things». Σύμφωνα με τον τελευταίο ομιλητή, «κάθε μηχάνημα θα συνδεθεί στο δίκτυο και αναμένεται, το 2018, ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες να είναι μεγαλύτερος από εκείνον των κινητών τηλεφώνων».

Παρόντες από ελληνικής πλευράς στη διοργάνωση ήταν ακαδημαϊκοί αλλά και επιχειρηματίες της πληροφορικής με τους οποίους συζητάμε σχετικά με τους κολοσσούς του λογισμικού που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν εταιρίες leaders στην παγκόσμια αγορά.

Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 223 άτομα από πανεπιστήμια και κολλέγια από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική και τη Ν. Κορέα

Η Beta CAE είναι μια από αυτές, ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αγνωστη στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα, γενικότερα, είναι «γέννημα θρέμμα» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η Logismos, εταιρία πληροφορικής που ίδρυσε το 1967 ο πατέρας του συνομιλητή μου, Γιάννη Δούφου, είναι από τις πλέον σημαντικές στο gaming στην παγκόσμια αγορά.

«Δουλεύουμε 24/7», λέει ο κ. Δούφος. «Η εταιρία είναι στημένη ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε τρεις ηπείρους με τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ το development γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Εχουμε –και δεν είμαστε οι μόνοι στη Θεσσαλονίκη– πολύ ισχυρό know how. Είμαστε μια μικρή αγορά με απίστευτες γνώσεις. Λόγω της κρίσης δυσκολευόμαστε να βγάλουμε τα προϊόντα μας προς τα έξω, αλλά με την τεράστια αλλαγή στα πληροφορικά συστήματα ανοίγει μια γιγάντια αγορά και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να είμαστε μέρος της!».

 

Παρόντες από ελληνικής πλευράς στη διοργάνωση ήταν ακαδημαϊκοί αλλά και επιχειρηματίες της πληροφορικής

Στην παρέα μας είναι ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρώην πρόεδρος των Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, ο οποίος πρόσφατα βραβεύθηκε με το βραβείο «Συνεργάζομαι 2016» για το «Yummy Wallet», έναν «ηλεκτρονικό κουμπαρά» για φοιτητές, που αρχίζει σε λίγες ημέρες να λανσάρεται. Ο «κουμπαράς» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της start up εταιρίας Yummy Software με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι ισχυρά. Για εμάς είναι στόχος να βρούμε καλό δυναμικό από τα πανεπιστήμια, να μείνει εδώ και να εργαστεί για εμάς», λέει ο κ. Μυλωνάς στο protagon.

Πρόσφατα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) συνέπραξαν, προκειμένου να δηλώσουν το «παρών» στην προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου brain drain (διαρροής εγκεφάλων), αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία «Stop the brain drain».

Στο πλαίσιο της δράσης, θα αντιστοιχίζονται οι δεξιότητες των φοιτητών του Πολυτεχνείου με τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Ετσι, οι φοιτητές θα έρχονται από πολύ νωρίς κοντά στην πραγματική αγορά.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών υψηλής ποιότητας στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

Κάτι αντίστοιχο επιχειρείται και στο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη», μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος που ξεκίνησε το 2001 –είναι το πρώτο ανάλογο πάρκο που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Στην «Τεχνόπολη» παρέχονται ακόμη και τα βασικά στην υποδομή της επιχείρησης, όπως χώρος και κομπιούτερ. Επίσης, γίνεται mentoring από μεγάλες εταιρίες στις start up. Αυτό, σύμφωνα με τους συνομιλητές μου, είναι ένας τρόπος προσέλκυσης κεφαλαίων. «Μην ξεχνάτε ότι η επιχειρηματικότητα στην πληροφορική έχει το χαμηλότερο threshold, στην πραγματικότητα δε χρειάζεσαι κεφάλαια», καταλήγει ο κ. Δούφος, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στη μαυρίλα που μας βυθίζει το «φεύγουν τα καλύτερα μυαλά από την Ελλάδα»…