Η 23χρονη Μέρι Κέιν πριν έξι χρόνια, τις εποχές των μεγάλων της θριάμβων στους δρόμους ταχύτητας | EPA
Επικαιρότητα

«Πώς η Νike με έφερε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας»

Η 23χρονη αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου Μέρι Κέιν καταγγέλλει τον χορηγό της ότι την πίεζε διαρκώς για καλύτερα αποτελέσματα, αναγκάζοντας την να κάνει εξαντλητική δίαιτα, με αποτέλεσμα πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας
Protagon Team

«Hμουν το ταχύτερο κορίτσι στην Αμερική, μέχρι που μπήκα στην ομάδα της Nike».

Με αυτό τον τίτλο («I Was the Fastest Girl in America, Until I Joined Nike»), η 23χρονη δρομέας Μέρι Κέιν καταγγέλλει μέσω των New York Times, όλα όσα υπέστη από την στιγμή που αποφάσισε να ενταχθεί στην διασημότερη ομάδα δρομέων μικρών και μεγάλων αποστάσεων των ΗΠΑ.

Στα 17 της χρόνια η αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου αποτελούσε ένα πραγματικό «φαινόμενο» καθώς ήταν η πιο γρήγορη αθλήτρια της γενιάς της αλλά και η νεότερη που κατάφερε ποτέ να μπει σε εθνική ομάδα που θα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Ρωσίας, το 2013.

Εκείνη την περίοδο το κορίτσι με τις «απεριόριστες δυνατότητες», όπως έγραφαν πολλοί, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα Project Oregon της Nike, με προπονητή τον Αλμπέρτο Σαλαζάρ.

Τότε όλα άλλαξαν.

«Η πτώση της ήταν τόσο θεαματική όσο και η άνοδος της και η Κέιν, αντί να γίνει μια «αθλήτρια σύμβολο» για την γενιά της, κατέληξε μία ακόμα αθλήτρια που πλήρωσε ακριβά το τίμημα της “νίκης με κάθε κόστος”», σημειώνουν οι New York Times.

Η 23χρονη καταγγέλλει πλέον τον χορηγό της και προσωπικά τον Σαλαζάρ ότι επί έξι χρόνια βρισκόταν υπό διαρκή πίεση για ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα.

Πώς θα έρχονταν αυτά;

Την ανάγκαζαν να κάνει εξαντλητική δίαιτα, στο σημείο να τρώει ελάχιστα.

Για τρία χρόνια ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως της διακόπηκε, ενώ υπέστη πέντε κατάγματα.

Είχε έρθει πλέον η ώρα για την Κέιν, σύμφωνα με το άρθρο, να κάνει την επιλογή της: είτε να συνεχίσει να προπονείται με την «καλύτερη ομάδα δρομέων» στον κόσμο, αλλά με διάφορα παρελκόμενα θέματα υγείας στο μέλλον, όπως οστεοπόρωση, στειρότητα και κατάθλιψη.

Είτε να αποσυρθεί από την ομάδα καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις πρακτικές της Nike.

Και καθώς, όπως τονίζει, βρέθηκε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, η Κέιν τελικά προτίμησε το δεύτερο.

«Η Κέιν μιλάει για πρώτη φορά, γιατί η ιστορία της δεν έχει τελειώσει. Συνήθως δεν ασχολούμαστε με τα θύματα αυτού του συστήματος. Τα κορίτσια που το πάλεψαν και το σώμα τους δεν άντεξε, αφήνουν το άθλημα. Εστιάζουμε ευκολότερα στο αστέρι που λάμπει και ξεχνάμε, ή προτιμούμε να ξεχνάμε αυτά που θαμπώνουν, σβήνουν και τέλος χάνονται», προσθέτει το δημοσίευμα, παραθέτοντας στη συνέχεια και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις αθλητριών που κόντεψαν να «καούν».

Όπως η Κάρα Γκούτσερ, δρομέας μεγάλων αποστάσεων και δευτεραθλήτρια κόσμου στα 10.000 μ. το 2007, επίσης με την ομάδα της «Nike Oregon Project».

Αντιμετώπισε την ίδια πιεστική κατάσταση με την Κέιν: υποχρεωτικό ζύγισμα σε καθημερινή βάση, μικρές έως ανύπαρκτες ποσότητες φαγητού και συνεχής πίεση για λιγότερα κιλά.

Η αμερικανίδα αθλήτρια ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Σαλαζάρ την είχε ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει ένα παράνομο φάρμακο για να χάσει βάρος.

 

Η Κέιν με τον Αλμπέρτο Σαλαζάρ

Όπως καταλήγει με νόημα το άρθρο, οι καταγγελίες αυτές δεν πέρασαν χωρίς συνέπειες για την εταιρεία αθλητικών ειδών που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται και αυτή κάτω από πίεση.

Ήδη πριν μερικές ημέρες παραιτήθηκε, εντελώς αναπάντεχα, ο διευθύνων σύμβουλος της Nike, Μαρκ Πάρκερ, μετά από 13 χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας, λίγους μήνες αφού είχε δηλώσει πως θα ήθελε να συνεχίσει να ηγείται της εταιρείας και για τα επόμενα χρόνια.

Ενώ και ο ίδιος ο Σαλαζάρ φαίνεται πως πλήρωσε για τα καλά το… μάρμαρο των καταγγελιών αφού τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα, για την εμπλοκή του σε υπόθεση ντόπινγκ.

Ύστερα από τετραετή έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (USADA), ο πρώην προπονητής κρίθηκε ένοχος για διακίνηση τεστοστερόνης, παράνομες μεταμοσχεύσεις αίματος και παρεμβάσεις στη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ, ενώ και η ομάδα «Nike Oregon Project» διαλύθηκε στα… εξ ων συνετέθη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ένα από τα «πειράματα» του Σαλαζάρ ήταν η αύξηση του επιπέδου της τεστοστερόνης και γι’ αυτό χορηγούσε στους αθλητές ουσίες για το άσθμα, τον θυρεοειδή, χάπια για τον ύπνο και διάφορες βιταμίνες.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον, θετικό σε απαγορευμένες ουσίες, ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, ο Σαλαζάρ είχε γράψει: «Λανς, κάλεσε με. Δοκιμάσαμε κάτι και είναι εκπληκτικό!».

Ο Ντέιβιντ Χάουμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα που αφορούν το ντόπινγκ, τη διαφάνεια κ.λπ. της IAAF (ο Διεθνής Σύνδεσμος Αθλητικών Ομοσπονδιών), προειδοποίησε ότι οι αθλητές που σχετίζονταν με τον Σαλαζάρ θα είναι υπό διαρκή επιτήρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ένοχοι.

Ο Σαλαζάρ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτουν η Κέιν και η Γκούτσερ.

Υποστήριξε μάλιστα πως τον ένοιαζε μόνο… η υγεία και η ευημερία τους.

Η Nike αρνήθηκε, μέχρι στιγμής, να κάνει κάποιο σχόλιο.