Ελέφαντες στον διάδρομο άγριας ζωής Κιμάνα, στην Κένυα | REUTERS/Thomas Mukoya
Επικαιρότητα

Πώς η λαχτάρα των Κινέζων για αβοκάντο απειλεί τους ελέφαντες της Κένυας

Η νέα μόδα στο κινεζικό πρωινό των χίπστερ αναγκάζει τα μεγάλα θηλαστικά να βρουν εναλλακτικές επικίνδυνες διαδρομές μετανάστευσης και τη φυλή των Μασάι να αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της
Protagon Team

Μία σημαντική οδός μετανάστευσης για τους ελέφαντες στην ανατολική Αφρική βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των γευστικών προτιμήσεων των… κινέζων χίπστερ.

Η ζήτηση για αβοκάντο έχει εκτοξευθεί στην Κίνα, ιδίως στους νέους, που αντί για το παραδοσιακό πρωινό ντιμ σαμ, προτιμούν γκουακαμόλε και κομμάτια αβοκάντο πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Μάλλον δεν γνωρίζουν όμως, τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον στην Κένυα και την Τανζανία, 8.000 χλμ. μακριά τους.

Από εκεί προέρχεται το «πράσινο χρυσό» φρούτο, που έχει αρχίσει και καταλαμβάνει εκτάσεις οι οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη μετανάστευση ελεφάντων και άλλων άγριων ζώων.

Η Κένυα έχει το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια αβοκάντο και η αύξηση της ζήτησης έχει αυξήσει και τις εξαγωγές κατά 33% τον τελευταίο χρόνο.

Στα σχέδια για την επέκταση της καλλιέργειας στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο, στον διάδρομο άγριας ζωής Κιμάνα, ο οποίος αποτελεί πέρασμα για 2.000 ελέφαντες, πολλές χιλιάδες ζέβρες και εκατοντάδες βοσκούς της φυλής των Μασάι, οι περιβαλλοντολόγοι αντιδρούν έντονα. Είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό επεισόδιο στην παγκόσμια σύγκρουση ανθρώπων και άγριας ζωής.

Οι κάτοικοι σε κοινότητες κατά μήκος του διαδρόμου, κοντά στο Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι, θέλουν τα αβοκάντο γιατί δημιουργούνται θέσεις εργασίας και φάρμες, κυρίως από εταιρείες, σημειώνουν οι Times. «Αυτά τα αγροκτήματα φέρνουν θέσεις εργασίας, αυξάνουν την αξία της γης και μαθαίνουν στους ντόπιους πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τη γη τους», είπε ο Τζερεμάια Σαλάς, από την εταιρεία KiliAvo Fresh, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια αβοκάντο.

Ο Τζερεμάια Σαλάς, εκπρόσωπος της εταιρείας KiliAvo Fresh, σε φάρμα της εταιρείας, κοντά στον διάδρομο άγριας ζωής Κιμάνα, στην Κένυα

Ομως, αν χτιστούν αυτές οι φάρμες μέσα στον διάδρομο άγριας ζωής, οι ελέφαντες δεν θα έχουν τροφή και θα πρέπει να βρουν άλλες διαδρομές, επικίνδυνες για την προστασία τους. Στα σημεία όπου σχεδιάζονται οι νέες καλλιέργειες αβοκάντο, ανάμεσα στα εθνικά πάρκα Αμποσέλι, Τσάβο και Τσιούλου, οι ερευνητές παρατήρησαν μέσα σε τρία χρόνια, 10.000 περάσματα ελεφάντων και 25.000 από ζέβρες.

«Αν παγιδευτούν σε ένα μέρος, ο πληθυσμός θα καταρρεύσει. Ο τρόπος ζωής των Μασάι και το ταξίδι των ελεφάντων στη σκιά του Ορους Κιλιμάντζαρο μπορεί να συνεχιστεί για πάντα (αν προστατευτούν)», είπε ο Ερνεστ Λενκόινα, ειδικός στους ελέφαντες στην περιβαλλοντική οργάνωση Big Life Foundation.