Σακελλαροπούλου και Παυλόπουλος κατά αλλαγή στην Προεδρία στις 13 Μαρτίου 2020. Εναν μήνα μετά, τα μέιλ της ΠτΔ μπορούσε να τα διαβάζει η τέως ιδιαιτέρα του πρώην Προέδρου | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Πώς η γραμματέας του Παυλόπουλου διάβαζε τα email της Σακελλαροπούλου

Μια περίεργη υπόθεση στο Προεδρικό Μέγαρο αποκαλύφθηκε, με πρωταγωνίστρια την τέως ιδιαιτέρα του πρώην Προέδρου, η οποία είχε στο μεταξύ αποσπαστεί στο προσωπικό γραφείο του. Στην ουσία έβλεπε και προωθούσε σε τρίτους την εσωτερική αλληλογραφία της κυρίας Σακελλαροπούλου
Protagon Team

Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» της Δευτέρας ήταν εντυπωσιακό: «Θρίλερ στο Προεδρικό Μέγαρο – Παρακολουθήσεις». Τι είχε συμβεί; Θρίλερ δεν το λες, αλλά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν ήταν απροσπέλαστη και ασφαλής. Τουναντίον είχε (παρανόμως) πρόσβαση σε αυτή η γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου, εβδομάδες μετά την αποχώρηση του τελευταίου από το Προεδρικό –έτσι μπορούσε να βλέπει και να διαχειρίζεται όπως ήθελε τα μηνύματα που την… ενδιέφεραν.

Κατά το «Πρώτο Θέμα», αυτή η υπόθεση έχει ως καμβά «μια “βουβή” κόντρα» ανάμεσα στη νυν και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η οποία ναι μεν στις κοινωνικές εκδηλώσεις δεν γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά, αλλά όταν οι πλάτες γυρίσουν τα πράγματα αλλάζουν».

Η εφημερίδα περιέγραψε κατ’ αρχάς ως ύποπτες τις διαρροές στον Τύπο, «με πλούσιο μάλιστα φωτογραφικό υλικό», πληροφοριών για τις αλλαγές που έκανε στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου η κυρία Σακελλαροπούλου όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον Μάρτιο του 2020 –«εκτιμήθηκε, όπως διαφαίνεται, ότι οι διαρροές έγιναν από συγκεκριμένα πρόσωπα του προκατόχου της», ανέφερε η εφημερίδα.

Παράλληλα υπήρξε το δεύτερο συμβάν: ένα «πρόβλημα» που εντοπίστηκε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) της Προέδρου της Δημοκρατίας αποδόθηκε στο γεγονός ότι δεν είχαν αλλάξει οι κωδικοί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυρίας Σακελλαροπούλου και παρέμεναν εκείνοι τους οποίους χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός της.

Οπως ανέφερε το «Πρώτο Θέμα» στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Τσιμπούκη, αρχικά διεξήχθη προφορική έρευνα και επικεντρώθηκαν οι ευθύνες σε δύο υπαλλήλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πρώτη ήταν η τέως ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Παυλόπουλου και ο δεύτερος ένας απλός υπάλληλος, υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων. Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της ΠτΔ Ηλίας Νάτσιος διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία διεξήχθη από μετακλητό υπάλληλο της ΠτΔ. Προηγουμένως, όμως, ο κ. Νάτσιος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ.

Αμέλεια; Πιθανόν, αν και σε αυτές τις αλλαγές στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα –είναι ιλαρό να λέμε ότι κάποιοι είχαν «ξεχάσει» να αλλάξουν τους κωδικούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, με συνέπεια τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ετσι, μια κάπως διαφορετική εκδοχή έδωσαν τη Δευτέρα «Τα Νέα». Τα έγραψε ο Στέφανος Κασιμάτης στην στήλη «Πανδώρα» με τον χαρακτηριστικά ειρωνικό τίτλο «Μας πήραν είδηση, ψυχούλα μου…».

Εγραψε συγκεκριμένα:

«Πρόκειται για υπόθεση σύνθετη, με τεχνικές παραμέτρους δυσνόητες για τους αδαείς, την οποία έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Η ουσία της, όμως, είναι απλή: επί έναν μήνα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ιδιαίτερου γραφείου της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρακολουθούνταν (παρανόμως) από την ιδιαιτέρα του προκατόχου της, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η υπόθεση θα μπορούσε να μην είχε αποκαλυφθεί ποτέ, αν η ιδιαιτέρα του κ. Παυλοπούλου δεν είχε κάνει το μοιραίο λάθος που την εξέθεσε. Συγκεκριμένα, στις 14 Απριλίου 2020, δύο εβδομάδες αφότου η περί ης ο λόγος κυρία είχε πια φύγει από την Προεδρία και υπηρετούσε στο προσωπικό γραφείο του κ. Παυλοπούλου, έστειλε μέιλ της Προεδρίας (στο οποίο κανονικά δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση) σε φίλη της, επίσης πρώην υπάλληλο της Προεδρίας.

Η τελευταία της απάντησε και μάλιστα σχολιάζοντας, με την πεποίθηση προφανώς ότι η απάντησή της πήγε μόνο στην αποστολέα. Στην πραγματικότητα, την είχε λάβει και το Ιδιαίτερο Γραφείο της Προέδρου. Δεδομένου ότι το επίμαχο μήνυμα είχε σταλεί στις 00.44, ώρα κατά την οποία δεν υπήρχε κανείς υπάλληλος στην Προεδρία, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι κάποιο πρόσωπο μη εξουσιοδοτημένο είχε πρόσβαση στην προσωπική αλληλογραφία της Προέδρου και μάλιστα την προωθούσε και σε τρίτους. Αμέσως, ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας Ηλίας Νάτσιος κατήγγειλε το γεγονός στη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και, παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας διέταξε ΕΔΕ.

Η έρευνα έδειξε ότι το μήνυμα είχε σταλεί από το κινητό της τ. ιδιαιτέρας του κ. Παυλοπούλου, η οποία είχε πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό γραφείο του. Το παραδέχθηκε εξάλλου και η ίδια στην ΕΔΕ. Η συγκεκριμένη υπάλληλος όχι μόνο δεν είχε ενημερώσει τον διάδοχό της στη διεύθυνση του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας, αλλά προωθούσε στον προσωπικό λογαριασμό της τα μηνύματα που την ενδιέφεραν, με συνέπεια να μη γίνεται αντιληπτή η περαιτέρω διακίνησή τους.

Στο Πειθαρχικό που ακολούθησε η υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι το έκανε καλή τη πίστει και προσωρινά, μέχρι να ξεκινήσει η αποστολή των εφημερίδων στον τ. Πρόεδρο. Οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν δεκτοί, διότι ελάμβανε τα σχετικά μέτρα προφύλαξης ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η πρόσβασή της στον λογαριασμό της Προεδρίας. Επίσης, η πρόσβασή της συνεχίστηκε μέχρι τις 14 Απριλίου, παρότι ήδη από τις 30 Μαρτίου ο κ. Παυλόπουλος είχε αρχίσει να λαμβάνει τις εφημερίδες. Δεν έγινε δεκτός ούτε ο ισχυρισμός ότι επειδή η οθόνη του κινητού δεν επέτρεπε την ευχερή ανάγνωση, προωθούσε τα μηνύματα και στον προσωπικό λογαριασμό της: το μήνυμα προς τη φίλη της είχε σταλεί από το κινητό της»…

Σε πρώτη φάση, η τέως γραμματέας του κ. Παυλόπουλου τιμωρήθηκε με στέρηση τεσσάρων μισθών, ενώ ο υπεύθυνος για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών με ποινή δύο μισθών. Υπάρχει βέβαια και η ποινική διάσταση του όλου θέματος.

Αλλά και μια ηθική. Ακόμα και αν η τέως ιδιαιτέρα του τέως Προέδρου έλεγε την αλήθεια, ότι δηλαδή έκανε ό,τι έκανε καλή τη πίστει προκειμένου να ενημερώνεται ο κ. Παυλόπουλος για την αποδελτίωση του Τύπου, επειδή ακόμα δεν παραλάμβανε το σώμα των εφημερίδων, αυτό σημαίνει ότι είχε και ο ίδιος γνώση ότι διάβαζαν τα email της κυρίας Σακελλαροπούλου…