Ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις ακούει τον Ντόναλντ Τραμπ σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο | EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL
Επικαιρότητα

Πώς φτάσαμε ένα βήμα πριν κηρύξει ο Τραμπ πόλεμο στον Κιμ μέσω Twitter

Ο υπουργός Αμυνας ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και το Πεντάγωνο συγκράτησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ από το να αναρτήσει ένα μήνυμα που θα έστελνε ξεκάθαρο σήμα στη Πιόνγκγιάνγκ ότι επίκειται πόλεμος
Protagon Team

Το πικρό αστείο που ακούμε τόσο καιρό, ότι ο Τραμπ είναι ικανός να προκαλέσει πόλεμο – ακόμη και πυρηνικό- με ένα tweet, λίγο έλειψε να γίνει πραγματικότητα, αποκαλύπτει ο βετεράνος ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουορντ στο βιβλίο του για τα παρασκήνια της προεδρίας Τραμπ.

Αν δεν υπήρχε ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις να συγκρατήσει τον παρορμητικό χαρακτήρα του προέδρου, το tweet θα μπορούσε να είχε στείλει ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για πόλεμο.

Καθώς αυτό θα γινόταν σε περίοδο τεταμένης ρητορικής μεταξύ ΗΠΑ και Πιονγιάνγκ, το ντόμινο των εξελίξεων θα μπορούσε να είχε τραγικές συνέπειες.

Στο tweet ο Τραμπ θα δήλωνε ότι θα διέτασσε να επαναπατριστούν οι οικογένειες των περίπου 28.500 αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.

Η ηγεσία του Πενταγώνου πανικοβλήθηκε, είπε την Κυριακή ο Γούντγουορντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη προϊδεαστεί από ένα ανώτατο στέλεχος της βορειοκορεατικής ηγεσίας ότι η απόσυρση των οικογενειών θα ερμηνευόταν σαν μήνυμα επικείμενης επίθεσης. Έτσι το tweet θα ήταν στην πραγματικότητα δήλωση κήρυξης πολέμου.

Στο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί αύριο Τρίτη, ο δημοσιογράφος, γνωστός για τις αποκαλύψεις που είχε κάνει για την υπόθεση του Γουότεργκεϊτ, περιγράφει την εμμονή του Τραμπ  με τον επαναπατρισμό των στρατιωτικών.

«Δεν ξέρω γιατί βρίσκονται εκεί κάτω, ας τους ξαναφέρουμε όλους πίσω στη χώρα μας», είχε πει σε σύσκεψη.

Η σχεδόν αυτονόητη απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις ήταν ότι οι στρατιωτικοί βρίσκονται εκεί «για να αποφύγουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σε άλλη περίπτωση, ο Τραμπ είχε πει ότι όλο αυτό το ζήτημα με την Βόρεια Κορέα δεν είναι παρά μια αντιπαράθεση «ενός ηγέτη με άλλο ηγέτη, ενός άνδρα με άλλου έναν άνδρα. Εγώ απέναντι στον Κιμ».

Τελικά, οι ΗΠΑ άλλαξαν τη στάση τους και ανταποκρίθηκαν στο άνοιγμα του Κιμ Γιονγκ-Ουν, το οποίο κατέληξε και σε μια ιστορική συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ

Τι άλλο μαθαίνουμε

Οι γιατροί συνέστησαν στον επιτελάρχη του Τραμπ να περιορίσει κάπως το πρόγραμμα του προέδρου λόγω στρες. Ο Τζον Κέλι το έκανε βάζοντας στο πρόγραμμα περισσότερο απροσδιόριστης χρήσης «προεδρικό χρόνο» («executive time»).

Η παρασκηνιακή παρουσία της Μελάνια Τραμπ είναι ισχυρή και σε κάποιο βαθμό ανεξάρτητη. Μεταξύ του ζευγαριού υπάρχει τρυφερότητα και μερικές φορές δειπνούν μαζί. Πιστεύεται ότι ασκεί περισσότερη επιρροή στον Τραμπ από κάθε άλλο πρόσωπο ενώ είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην ανατροφή του ανήλικου γιου τους Μπάρον.

Ο «εισπράκτορας» Μάτις

Στο βιβλίο, όπως αναφέρει ο βρετανικός Telegraph, αποκαλύπτονται οι προθέσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ.

Αν και κατά καιρούς είχε απειλήσει ότι οι ΗΠΑ μπορεί και αποχωρήσουν από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φαίνεται ότι νωρίς, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, αποφάσισε η χώρα του να παραμείνει. Ωστόσο ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας Μάτις να γίνει «ο εισπράκτορας των οφειλών» των άλλων μελών.

Σε δείπνο, που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 2017, θα συζητούσαν με τον υπουργό Μάτις τη στάση του ενόψει ομιλίας τους υπουργού στο Μόναχο, μία εβδομάδα αργότερα.

Ο Τραμπ σπατάλησε πολλή ώρα στα κουτσομπολιά της ημέρας και μόνο την ώρα του επιδορπίου ο τότε προσωπάρχης Πρίμπους έβαλε το θέμα του ΝΑΤΟ. Οι παριστάμενοι πήραν θέση, κάποιοι υπέρ και άλλοι κατά της παραμονής στη Συμμαχία και τελικά ο Τραμπ είπε στον υπουργό ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν.

«Μπορείς να έχει το ΝΑΤΟ σου, αλλά εσύ θα μαζέψεις τα νοίκια», του είπε ο πρόεδρος. Ο Μάτις, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, χαμογέλασε και έγνεψε θετικά.